„Priešų sąraše“ pirmauja JAV

Kai jau rašė DELFI, Levados centro apklausa atlikta gegužės 24-29 dienomis visoje Rusijoje, 137 gyvenvietėse – miestuose, miesteliuose, kaimuose. Kokybinės apklausos būdu apklausta 1616 žmonių, vyresnių nei 18 metų.

Nedraugiškiausių arba priešiškiausiai nusiteikusių, rusų nuomone, šalių sąraše didelių pokyčių taip pat nėra. Jau 7 metus iš eilės „priešų sąraše“ pirmauja JAV, tiesa, šiemet priešiška ją laiko kiek mažiau apklaustųjų, nei pernai – 67 proc. šiemet ir 78 proc. – pernai.

Antroje vietoje – Ukraina. Trečioje vietoje šiemet – Jungtinė Karalystė. Užpernai trečiąją vietą dalijosi Lietuva, Latvija ir Vokietija. Pastarosios šalies „priešų sąraše“ šiemet neliko, o Latvija ir Lietuva dalijasi atitinkamai 4 ir 5 vietomis. Latvija priešiška laiko 27 proc. rusų, o penktoje vietoje esančią Lietuvą – 26 proc. apklaustų rusų. Lietuvą šiemet vertino nepalankiau, nei pernai (23 proc.), kai Lietuva buvo netgi iškritusi iš priešiškiausiųjų penketuko, tačiau palankiau, nei, pavyzdžiui, 2006 metais (42 proc.).

Rezultatai pernelyg nenustebino

Laidoje „DELFI diena“ Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sakė, kad jo tokie rusų draugai ir priešai nenustebino. Lygiai taip pat nenustebino ir Lietuvos pozicija šioje lentelėje.

„Manęs rezultatai nenustebino. Manau, kad visas tas šalis galėjome išrikiuoti ir iš anksto. Jungtinės Valstijos jau ilgą laiką buvo priešas numeris vienas. Taip pat potencialus priešininkas – Ukraina, o Baltijos šalys visada dėl kiek skirtingų priežasčių, bet yra penketuke“, – tikino L. Kojala.

Linas Kojala, Vaidas Saldžiūnas

DELFI korespondentas gynybos temomis Vaidas Saldžiūnas teigė, kad dauguma Rusijos priešų – gana tradiciniai. Tiesa, jis taip pat pabrėžė, kad nemažai problemų, kurios yra pačios Rusijos viduje, taip pat prisideda prie to, kokios nuotaikos yra pačioje Rusijoje.

„Ukrainiečiai ir amerikiečiai – tradiciniai priešai. Ukrainiečiai ypač po 2014 metų. Su amerikiečiais irgi viskas aišku, buvo nemažai tiesioginių susidūrimų Sirijoje. Tas visas fonas tikrai veikia. Britų pasirodymas – gana įdomus, nes britai pastaraisiais metais užėmė antikremlišką poziciją, bet jį sukėlė patys rusai savo šnipinėjimo veikla, taip pat galima sieti su Sergejaus Skripalio apnuodijimu, cheminio ginklo panaudojimas Jungtinėjė Karalystėje, už ką britai išvaro rusų diplomatus.

Visi šie atvejai susiveda į vieną ir tampa svarbiomis priežastimis, kodėl turime tokias šalis pirmame penketuke. Rusijos žiniasklaida 2016 metais Trumpą šlovino, tačiau kiek vėlesni sprendimai privertė kitaip vertinti Jungtines Amerikos Valstijas, o taip pat ir Lietuvą. Lietuva rinkimų laikotarpiu sulaukė 1300 straipsnių Rusijoje vien rinkimų tema, o televizijoje nuolat buvo transliuojamos lietuviškos temos. Galima sakyti, kad poveikis buvo labai jaučiamas, lygiai tas pats buvo ir su britais“, – „DELFI diena“ sakė V. Saldžiūnas.

Ryškėja ir problemos pačioje Rusijoje

Anot jo, daugeliui rusų jau pabodo klausytis tų pačių paaiškinimų pačioje Rusijoje.

„Rusijos žiniasklaidoje dabar yra aiškinama, kad patiems rusams dabar labiau rūpi jų vidinės ir socialinės problemos. Kai kurias problemas, tiesa, vis daugiau rusų sieja su pačiu Vladimiru Putinu, jo administracija, Medvedevu ir kt. Kai šalį kamuoja tokios problemos, o per televizorių rodo tai, kad Baltijos šalys, Ukraina yra tokios fašistinės valstybės, net ir „užzombintus“ žmones paveikia ir jiems atsibosta klausytis viso to šlamšto“, – tikino DELFI korespondentas.

Vaidas Saldžiūnas

Komentuodamas draugų penketuką, V. Saldžiūnas teigė, jog Kinija, kuri prieš dešimtmetį dar buvo įvardijama kaip grėsmė, šiuo metu Rusijai yra draugas „iš reikalo“. Rusija puikiai suvokia Kinijos galią, o su pačiais kinais Rusijoje elgiamasi tikrai pagarbiai.

„Pasakyk, kas tavo draugai, pasakysiu, kas tu. Pavyzdžiui, Kinija yra draugas „iš reikalo“.Tai yra viena iš galingiausių pasaulio valstybių, auganti ekonominė galia. Rusija stengiasi su Kinija visaip kaip draugauti. Dar prieš dešimtmetį Rusija kalbėjo apie tai, kad Kinija iš tiesų yra ta tikroji grėsmė, ypač Rytų Sibirui, kurį kinai anksčiau ar vėliau vis tiek sau pasiims. Dabar jie stengiasi parodyti būtent tą draugystę. Pačioje Rusijoje į kinus pakankamai palankiai žiūrima, turint omenyje, kad Kinijos investicijos atneša tam tikros tvarkos.

Kinai sutvarko dalykus taip, ko rusų biurokratai nesugebėjo padaryti per pastaruosius kelis dešimtmečius. Visos kitos valstybės – tradiciniai Rusijos sąjungininkai, jie pernelyg vietomis ir nesikeičia, Baltarusija – didžiausias Rusijos sąjungininkas, nepaisant visų Lukašenkos išsireiškimų. Ta draugystė irgi tam tikra prasme yra „iš reikalo“, bet taip pat ir sovietinės nostalgijos dalis, yra palaikymas „broliškai baltarusių tautai“. Baltarusius rusai supranta kaip draugus, kurie yra labai panašūs, bet kitokie. Turbūt būtų gana panaši situacija su lietuviais ir latviais, kurie mums irgi yra kaip geriausi draugai. Mes galime iš jų pasišaipyti, bet jie vis tiek mums yra „braliukai“, – DELFI laidoje sakė V. Saldžiūnas.

Priešiškumą JAV susiejo su istorija

Politologas L. Kojala, paklaustas apie Latvijos ir Estijos pozicijas, tikino, kad ne visada viską gali nulemti geopolitiniai dalykai.

„Matyt, kad viena iš pagrindinių priežasčių yra rusakalbių bendruomenė, kuri yra pakankamai didelė, ir žmonės, kurie neturi pilietybės, tai nuolat eskaluojama tema iš Rusijos pusės, dažnai naudojant tokias tezes kaip „žmogaus teisės“ ir panašūs dalykai. Tai, ko gero, šis aspektas yra labiau akcentuojamas santykyje su Latvija negu geopolitiniai aspektai, kurie dominuoja turbūt santykiuose su Lietuva. Estija yra visai netoli, rodos, 7-8 vietoje. Tai, matyt, yra ir sociologinių tyrimų rezultatų paklaidos dalykai ir aspektai. Estija 2007-2008 metais buvo labai aukštoje vietoje“, – lentelės rezultatus komentavo L. Kojala.

Linas Kojala

V. Saldžiūnas, paklaustas apie tai, kodėl Rusija taip nemėgsta JAV, pabrėžė, jog Rusijos žiniasklaidos pozicija kartais gali pasikeisti per kelias valandas.

„Tai yra istorinis dalykas – priešiškumas Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Rusai suvokia, kad JAV politika yra priešiška jų atžvilgiu, žinoma, kaip jie visa tai suvokia. Amerikiečiai Baltijos šalyse dislokuoja savo pajėgas, taip pat Lenkijoje. Žmonės sulaukia tokios nuolatinės informacijos, tai yra įprasta Kremliaus linijai. Kitaip sakant, Amerika yra gera tik tuo atveju, jeigu ji kažką gero padaro Rusijai.

Pavyzdžiui, jeigu Trumpas po susitikimo su Putinu kažką gero pasako, Rusijos žiniasklaida būtinai apie tai parašys, bet jau po kelių valandų gali pasakyti, koks Trumpas yra blogas, kokios blogos yra JAV, kad neva ten mušami juodaodžiai, o štai pas mus yra rojus. Žinoma, kai tu sakai bobutei, kad negalime jums pakelti pensijos, nes mums reikia gintis nuo JAV agresijos, tokia nuomonė ir susidaro“, – tikino V. Saldžiūnas.

Kokie draugai, tokia ir Rusija

Paklaustas, dėl ko Rusija pykstasi su pasauliu, DELFI korespondentas tikino, kad daug ką apie pačią Rusiją pasako ir tai, kad jos draugų sąraše yra tokia skurdi valstybė kaip Venesuala ar pasaulio galiūnė Kinija.

„Iš esmės, Rusija pykstasi dėl visų savo kompleksų, didybės, bandymo įrodyti savo didybę. O tai, kad įvairios pasaulio valstybės to nepripažįsta ir sako, kad yra pažeidinėjami mūsų interesai, iššaukia tam tikrą konfliktą. O kai Rusija randa tuos draugus, juos ir stengiasi išaukštinti. Kinija Rusijai yra labai svarbi. Tu juk negali pyktis su Kinija, kai net neturi draugų, bet kai pasižiūrime į kitus Rusijos draugus, pavyzdžiui, skurstanti Venesuela, Kazachstanas.

Su visa pagarba toms valstybėms, jeigu tavo draugai yra tokie, tai kažkas su tavimi nėra tvarkoje. O jeigu priešai yra tokios valstybės kaip JAV, Baltijos šalys, tai turbūt su mūsų valstybėmis yra kažkas gerai“, – tikino V. Saldžiūnas.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.