Kitą savaitę parlamentarai ketina svarstyti Darbo kodekso pataisą, kurią priėmus įmonėse, įstaigose ir organizacijose būtų nedirbama ne tik kiekvienų metų lapkričio 1-ąją (Visų Šventųjų dieną), bet ir lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną. Įstatymų leidėjų teigimu, taip būtų sudarytos sąlygos šalies žmonėms puoselėti mūsų kultūrai išskirtines mirusiųjų pagerbimo tradicijas, suteikiant Vėlinėms išskirtinį statusą, kaip tai numatyta Lietuvos ratifikuotoje UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo konvencijoje.

„Manome, kad lapkričio 2-oji tikrai galėtų būti laisvadienis ir žmonės turėtų galimybę aplankyti visus artimųjų kapus, nes šiuo metu dažnai atsiprašoma iš darbo, kadangi kapai būna skirtinguose miestuose. Jeigu lapkričio 2 d. būtų nedarbo diena, būtų išlaikyta tradicija pagerbti mirusius, šeimos galėtų susitikti, pabendrauti. Laukiame Seimo sprendimo, turime vilčių, kad dar šią sesiją toks sprendimas bus priimtas ir įsigalios nuo 2020 sausio 1-osios“, – Eltai sakė R. Šalaševičiūtė.

Beje, 2019 m. lapkričio 2-oji yra šeštadienis.

Pasak R. Šalaševičiūtės, kai kurie Seimo nariai siūlė iš švenčių sąrašo išbraukti gegužės 1 d. arba lapkričio 1 d., tačiau komiteto nariai to nepalaikė.

„Šiuo metu turime 15 šventinių dienų, kai nedirbama. Lietuva ES vidurkį praktiškai atitinka, nes ES vidurkis yra 12 dienų, bet yra valstybių, kurios turi ir 17 laisvų dienų. Projektas sulaukė neigiamos Vyriausybės išvados, kai kurios darbdavių organizacijos jam nepritaria. Tačiau nebuvo įvertinta tai, kad kai kurios valstybinės šventės Lietuvoje yra sekmadieniais, pavyzdžiui, Motinos diena, Tėvo diena, todėl iš tikrųjų turime mažiau tų nedirbamų dienų“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Lietuvos darbdavių konfederacijos viceprezidentas Vytautas Zimnickas mano, kad Lietuvoje yra užtektinai šventinių dienų. „Manau, kad tikrai Lietuvoje pakanka tų išeiginių dienų. Taip pat manau, kad tie, kurie nori, spėja aplankyti visus artimųjų kapus“, – Eltai sakė V. Zimnickas.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius Eltai sakė, kad asmeniškai nepastebi didelio poreikio turėti papildomą laisvadienį. „Kaip balsuos Seimas, negaliu pasakyti, nes Seimas turi apsispręsti“, – sakė V. Sinkevičius.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė R. Šalaševičiūtė įregistravo Atmintinų dienų įstatymo pataisą, siūlančią lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną – išbraukti iš Atmintinų dienų sąrašo. Jeigu Seimas pritartų, ši diena iš Atmintinų dienų sąrašo keliautų į Šventinių dienų sąrašą.

Birželio 25 d. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkėje numatytas Darbo kodekso papildymo projekto dėl Vėlinių paskelbimo šventine diena svarstymas ir Atmintinų dienų įstatymo pataisos dėl šios dienos išbraukimo iš Atmintinų dienų sąrašo pateikimas.

Kaip ELTA jau skelbė, 2016 lapkričio 2 d. Darbo kodekso papildymo projektą įregistravę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos nariai Šventinių dienų sąrašą pasiūlė papildyti Vėlinėmis.

Skvernelis mano, kad diskusijoms dėl laisvos dienos per Vėlines pagrindo yra

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad pagrindo diskutuoti dėl laisvadienio per Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną yra. Pasak premjero, kartu reikėtų peržiūrėti laisvų dienų sąrašą ir įvertinti, galbūt kažkokių švenčių yra per daug.

„Manau, mums reikia diskutuoti. Jeigu matome, kad būtų galima keisti, reikėtų tą balansą išlaikyti, galbūt kažkokių švenčių turime ir per daug. Reikėtų galvoti. Iš esmės, aš matyčiau diskusijos prasmę dėl to, kad lapkričio 1 diena būna viduryje savaitės, viena diena tikrai tampa problemiška aplankyti savo artimųjų kapus. Labai dažnai žmonės polisio dienas ar atostogas ima, kad galėtų tą padaryti“, - „Žinių radijui“ tikino premjeras.

„Ši šventė, turinti gilias tradicijas, yra labai svarbi daugumai Lietuvos žmonių. 2006 m. Lietuva ratifikavo UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo konvenciją, pagal kurią būtent Vėlinės turėtų susilaukti išskirtinio statuso – kaip ypatingu savitumu ir gyvybingumu pasižyminti mirusiųjų pagerbimo tradicinė šventė. Mūsų valstybė yra atsakinga už jos išsaugojimą, todėl turėtų sudaryti sąlygas žmonėms puoselėti senąsias šventės tradicijas“, – yra sakiusi Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

2018 metų spalio 16 d. Seimas pradėjo svarstyti siūlymą švenčių sąrašą papildyti Vėlinėmis. Už tokį Darbo kodekso papildymo projektą po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 29 parlamentarai.

Dėl šio įstatymo projekto galutinai balsavimu turės apsispręsti Seimas.