Pagal pranešimą, Briuselyje laukia intensyvi darbotvarkė. Prieš EVT posėdį Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Europos Komisijos vadovai pasirašys politines gaires dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su žemyninės elektros tinklais per Lenkiją. Jose įtvirtinama nuostata, kad sinchronizacija turi būti įgyvendinta vėliausiai iki 2025 m., ir sutariama dėl šio projekto darbų įgyvendinimo kalendoriaus.

ES valstybių ir vyriausybių vadovai taip pat aptars ir patvirtins ES ateities gaires 2019–2024 m., kurios numato pagrindinius Bendrijos raidos prioritetus. Lietuvai itin aktualu, kad buvo atsižvelgta į mūsų šalies pasiūlymus dėl atsako į hibridines grėsmes, dezinformaciją stiprinimo, sąžiningos prekybos ir konkurencijos užtikrinimo su trečiosiomis šalimis, realiai įvertinant grėsmes nacionaliniam saugumui, siekiama sąžiningiau skirstyti finansines lėšas moksliniams tyrimams skatinti.

Taip pat paminėta kova su klimato kaita, „atvirų durų politika“ ES narystės siekiančioms Rytų partnerėms.

Briuselyje daug dėmesio bus skirta ir valstybių narių ekonominės bei socialinės padėties gerinimui. ES šalių lyderiai patvirtins kiekvienai valstybei individualias Europos Komisijos rekomendacijas. Lietuvai skirtose rekomendacijose pabrėžiama, kad būtina mažinti pajamų nelygybę, skurdą ir socialinę atskirtį, gerinti mokesčių surinkimą ir socialinių išmokų sistemą, didinti švietimo ir mokymo bei sveikatos priežiūros sistemų kokybę, orientuoti ekonominę politiką bei investicijas į inovacijų skatinimą, energijos ir išteklių efektyvumo didinimą, tvarias transporto ir energetikos jungtis.

Vadovai taip pat pratęs ekonomines sektorines sankcijas Rusijai, siejamas su Minsko susitarimų nevykdymu, aptars padėtį Rytų Ukrainoje ir Donbaso regione vykdomą neteisėtą „pasportizaciją“. Lietuvos, kitų Baltijos valstybių ir Lenkijos iniciatyva ES raginama imtis priemonių dėl Rusijos supaprastinta tvarka neteisėtai išduodamų pasų Donecko ir Luhansko gyventojams nepripažinimo.

Briuselyje taip pat ketinama patvirtinti derybų dėl naujojo ES septynmečio biudžeto datą, bus peržiūrėtas Europos Komisijos narių skaičius, išsaugant „vieno komisaro nuo vienos valstybės“ principą, diskutuojama dėl galimybės pradėti derybas dėl ES narystės su Šiaurės Makedonija ir Albanija.

Artėjant Jungtinių Tautų aukščiausio lygio susitikimui dėl klimato kaitos, kuris rengiamas šių metų rugsėjį Niujorke, valstybių vadovai patvirtins ES įsipareigojimus mažinti į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir diskutuos apie ilgalaikius ambicingus kovos su klimato kaita tikslus.

Antrąją EVT dieną prezidentė D. Grybauskaitė dalyvaus euro zonos viršūnių susitikime, kuriame turėtų būti priimti principiniai sprendimai dėl naujo finansinio instrumento, skirto euro zonos valstybių struktūrinėms reformoms remti ir jų konkurencingumui didinti, steigimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)