Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ričardas Juška sako, kad posėdyje bus aptariamas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktas vaistinių preparatų kainodaros antikorupcinis vertinimas ir jame pateiktos išvados.

„STT yra atlikusi antikorupcinį vertinimą dėl vaistų kainų reformos, receptų išrašymo. Daug ko ten STT neįžvelgia, aš ir komentarų daug negaliu duoti, bet susipažinęs pasakyčiau taip, kad deklaruotas efektas nepasiektas – pacientai išleidžia mažiau, bet visumoje PSDF lėšų išleidžiama daugiau. Tas santykis svarstytinas, gilinsimės, žiūrėsime“, – Eltai sakė R. Juška.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė sako, kad šį posėdį iniciavo komiteto narys konservatorius Antanas Matulas.

„Jo inicijuotas posėdis dėl to, jeigu aš teisingai supratau jo pasakymą, kad padidėjo vaistams skirtos lėšos nors vaistai atpigo. Ir jis tame įžvelgia tam tikrus korupcinius dalykus. Mes aiškinsimės. Bet kiek man teko skaityti tą medžiagą, tai padidėjo kompensuojamų vaistų skaičius ir STT yra pateikusi išvadą, kad jų manymu galbūt reikėtų taisyti kai kuriuos teisės aktus dėl vaistų pirkimo“, – Eltai sakė A. Kubilienė.

Ji linkusi ginti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kuris esą priverstas kovoti su piktnaudžiaujančiomis vaistų kompanijomis.
„Kiek aš esu susipažinusi, tai nėra tas paprastas pirkimas, kaip kokio buitinio daikto. Čia firmos gudrauja labai stipriai ir jos pavyzdžiui pasako, kad mes išvis išeiname iš rinkos, jeigu jūs nemokate tiek pinigų. Tai ką, tada žmonės lieka be vaistų? Tai ministras ieško įvairių sprendimų, bando daryti bendrus pirkimus su kai kuriom kitom šalim, žinau, kad ir Lenkijoje buvo, tarėsi.

Konkurencijos taryba dar ten įžvelgia visokių konkurencijos pažeidimų. Na bet iš tikrųjų, Konkurencijos tarybos kai kurie sprendimai tai tikrai stebina, nes tai nėra paprasta konkurencija, kai tos firmos susitaria ir visaip kitaip gudrauja. Tai tikrai didžiulės pastangos (Sveikatos apsaugos ministerijos – ELTA) yra dedamos ir mes nagrinėsime ar iš tikrųjų tos vaistų pirkimo taisyklės yra netinkamos. Jeigu netinkamos, tai jas taisysime“, – sakė A. Kubilienė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto ir Antikorupcijos komisijos posėdis bus uždaras. Jame pakviesti dalyvauti sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, STT atstovai.

STT specialistai, atlikę vaistinių preparatų kainodaros antikorupcinį vertinimą, atkreipė dėmesį į vaistų, kurie buvo kompensuojami 2017 ir 2018 metais, kainų pokyčius. Jie esą yra ne tik teigiami, bet ir neigiami, ne visos Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotos vaistų kainodaros reguliavimo naujovės pasiekė planuotus tikslus.

STT pastebėjo, kad teisiniame reguliavime yra išimčių, kurios sudaro galimybes vaistų gamintojams nemažinti kainų. Tai esą parodė ir Valstybinės ligonių kasos pateikta kainų statistika.

STT taip pat įvardija ir tokias galimas rizikas kaip galimus neskaidrius susitarimus tarp rinkos dalyvių, piktnaudžiavimą neteikiant vaistų.