Nors statistika rodo alkoholio vartojimo mažėjimo tendenciją, tačiau policijos registruojamų įvykių suvestinėse girtavimo mažėjimo požymių nepastebima.

Ypač daug smurto atvejų sukelia neblaivūs asmenys

Laidoje „DELFI diena“ Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis sakė, kad nors statistika sako, kad žmonės suvartoja mažiau alkoholio, nusikaltimų, ypač smurtinių, netrūksta ir dabar.

„Turbūt visiškai tiesiogės paralelės negalėtume išvesti. Apsvaigę ir girti asmenys yra pagrindiniai policijos klientai. Mūsų pareigūnai nuolat susiduria su tokiais žmonėmis. Prieš ateidamas į laidą darkart pažiūrėjau į 2011 metų statistiką apie neblaivius vairuotojus. Žiūrėjau nuo 2013 metų iki dabar – statistika irgi mažėja.

Kita vertus, jeigu mes kalbame apie smurtą artimoje aplinkoje, tai mes turime maždaug 50 proc. atvejų, kai tie žmonės buvo neblaivūs tuo metu, kai jie darė nusikalstamą veiką. Kai kuriose vietose, kur kalbama apie mažesnes pajamas turinčius žmones, paprastesnius įvykius, ten tų apsvaigusių asmenų tikrai yra daug“, – sakė valdybos viršininkas.

Laidoje jis taip pat pabrėžė, kad vienaip ar kitaip žmogus, apsvaigęs nuo alkoholio, yra pavojingas visuomenei, ir gali pridaryti nemažai bėdų ne tik sau, bet ir kitiems.

„Labai dažnai tokie apgirtę asmenys būna eisme arba smurtauja artimoje aplinkoje. Taip pat ir kitose veikose, nebūtinai artimoje aplinkoje, gali būti ir muštynės gatvėje, triukšmas gatvėje, alkoholio vartojimas viešose vietose taip pat pasitaiko“, – laidoje „DELFI diena“ sakė M.Akelaitis.

Dažnas neturi sako

Valdybos viršininkas taip pat pabrėžė tai, kad dažnas žmogus vis dar nesuvokia, kas yra saikinga vartojimo kultūra.

„Nemažą dalį tų pažeidimų žmonės padaro neatsakingai vartodami alkoholį. Nesu labai kompetetingas apie tai kalbėti, bet dar nedažnas žmogus sugeba saikingai vartoti alkoholį. Vienas žmogus gali mokėti išgerti alkoholio taurę ir sustoti, o kitas žmogus priešingai – net nemato ribų“, – sakė M.Akelaitis.

Jo teigimu, nusikalstamų veikų pobūdis, kurį padaro apgirtę asmenys, yra labai įvairus.

„Pavyzdžiui, jaunimas, kuris pavartojo alkoholio, visada randa viešoje erdvėje su kuo pakonfliktuoti, taip gimsta nusikalstama veika. Labai dažnai ir vairuotojai, kurie pavartojo alkoholio dar galvoja, kad gali vairuoti, bet pasirodo, kad tikrai nebegali ir tampa pažeidėju. Spektras pažeidimų yra labai didelis“, – sako M.Akelaitis.

Daugiausia problemų – gavus išmokas

Nors M. Akelaitis tikina negalintis išskirti konkrečių vietų, kur nusikaltimų yra padaroma daugiausiai, bet yra data, po kurios pareigūnai iškart gauna daug daugiau iškvietimų. Tai – išmokų ir pašalpų išmokėjimo diena.

„Pašalpų išmokėjimo dienos yra pačios ryškiausios kalbant apie alkoholio vartojimą ir nusikaltimus. Negalėčiau kalbėti apie konkretų regioną. Nėra jokios paslapties, pagal registruojamus įvykius, padaugėja nusikalstamų įvykių, būtent tada, kai mažesnes pajamas gaunantys asmenys sulaukia pašalpų. Tada jų gyvenimas prašviesėja, jie gauna pinigines injekcijas.

Laisvų lėšų yra daugiau ir viskas prasideda. (...) Aš gyvenu provincijoje ir visada pykstu, kai viešojoje erdvėje tarsi vyrauja tokia nuomonė, kad provincijoje žmonės daugiau vartoja alkoholio. Statistiškai negalėčiau pasakyti konkrečių vietovių, bet kolegos sako, kad įvairiuose miestuose problemų yra labai daug“, – laidoje sakė M. Akelaitis.

Laidoje laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Gražina Belian tikino, kad alkoholio vartojimas šalyje mažėja.

„Alkoholio vartojimas mažėja, statistiškai tai vyksta nuo 2011 metų, tačiau drastiškesnis mažėjimas stebimas nuo 2017 metų. Žinoma, buvo daug priemonių, kurios padėjo tai pasiekti, tarp jų ir akcizai, sutrumpintas prekybos laikas, reklamos ribojimas. Visi nori staigaus efekto, bet pokyčiai vyksta po truputį. Pirmieji teigiami pokyčiai buvo fiksuojami sveikatos sektoriuje“, – kalbėjo G. Belian.

M. Akelaitis, paklaustas apie girtus asmenis, pabrėžė, kad jie dažniausiai būna agresyvūs.

„Didžioji dalis apgirtusių žmonių – agresyvūs. Pažeidėjai pažeidinėja viešąją tvarką, didžiąją dalį pažeidėjų sudaro vyrai“, – konstatavo pareigūnas.