Branginkime gamtinius išteklius. Investuokime į kauniečių gerovę ir gyvenimo kokybę. Tokie užrašai pirmadienį buvo demonstruojami prieš Kauno savivaldybės.

Kliuvo ir tiesiogiai Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui.

Visvaldas tvarkosi. Mere, grąžink miestiečiams vandenį!“, - buvo rašoma plakatuose.

Taip pat kai kurie piketuotojai buvo įsitikinę, kad vandens stygius miestą ištiko dėl neva vykdomų vandenviečių teritorijų mažinimo. Miesto vadovai teigia, kad tai nėra tiesa.

„Yra paskleista klaidinga informacija, neva mažinamos vandenviečių teritorijos. Tai norime labai atsakingai pranešti, kad jos nėra mažinamos ir niekada nebus mažinamos. Dabar yra mažinama vandenviečių apsaugos zonos. Pagal geologijos tarnybos rekomendacijas, apsaugos zonos mažinamos 10-20 proc., o geriamo vandens įtakai tai neturi jokio poveikio ir neturės. Toje apsaugos zonoje gręžinių nėra ir niekada nebuvo“, - sako Kauno savivaldybės administracijos vadovas Vilius Šiliauskas.

Administracijos direktorius tikina, kad tokį sprendimą dar 2014 m. Priėmė tuometinė Kauno valdžia.

„Tuomet konservatoriai priėmė sprendimą, dėl vandenviečių apsaugos zonų mažinimo. Mes darome tai, kas jau buvo pradėta. Dar kartą pakartosiu, kad tai jokios įtakos geriamam vandeniui neturi. Kalbėjome su atsakingais asmenimis dėl situacijos Kaune, kai trūko vandens. Bėda yra kitur. Tai tinklų pralaidumo problema, dėl mieste vykstančių didelių darbų srautų. Paprašėme, kad darbus pamažintų ir kad neremontuotų strateginių trasų. Kai vyksta strateginių trasų remontas, vanduo apžiedinamas ir bėga kapiliarais. Todėl taip ir atsitiko“, - tikina V. Šiliauskas.

Teigiama, kad rytinėje miesto dalyje yra vandens perteklius, todėl sprendžiama, kad vandenį tiekti į kitas miesto dalis.

„Mieste yra keturi vandens gręžiniai ir visi jie yra rytinėje pusėje. Į vakarinę miesto pusę vandenį turime nusiųsti tinklais, bet dalis tinklų remontuojama, todėl stygius jautėsi. Paprašėme, kad strateginėse vietose vandens netrūktų. Žinoma, tai lėmė ir karšti orai, kai vandens suvartojimas smarkiai šoktelėjo, todėl vandens ėmė trūkti. „Kauno vandenys“ rado būdą, kaip geriau padaryti apžiedinamą ir jau paskutinėmis karštomis dienomis vanduo buvo tiekiamas“, - teigė V. Šiliauskas.

DELFI primena, kad dėl itin karštų orų ir remonto darbų vandens tiekimas buvo sutrikęs į kai kuriuos miesto rajonus.