– Kiek laiko dar šie tropikai bus Lietuvoje?

– Šiek tiek jau atvėso. Žemaičiai mėgaujasi 20-22 laipsnių šiluma. Vilniaus, Varėnos rajonuose vis dar jaučiame karštą orą, 30 laipsnių gal ir nebuvo, bet vėsiau yra maždaug 5 laipsniais.

– Penktadienį temperatūra tarsi išsiskaidžiusi į dvi dalis?

– Net sakyčiau, kad į tris. Prie jūros yra 17-20 laipsnių,vidurio Lietuvoje 22-23 laipsniai, o nuo Kauno į Rytus jau 25-29 laipsniai.

Svarbiausia, kad naktis buvo daug gaivesnė, neturėjome net 24 laipsnių. Po lietaus, kurio kliuvo nevienodai, temperatūra pasikeitė. Mažeikių apylinkėse iškrito maždaug 51 milimetras. Daugiau negu mėnesio norma, tai irgi nėra gerai, dar škvalas ir krušos. Visa puokštė pavojingų reiškinių.

– Rekordų turime. Galime pripažinti, kad Pietų Europą mes tikrai nukarūnavome.

– Taip. Ne tik Pietų, bet ir Vakarų. Pažiūrėjau maksimalių temperatūrų žemėlapį ir tik vieną šalį radau, kur buvo šilčiau, temperatūra siekė 38 laipsnius, tai buvo viename Rusijos mieste. O Lenkija, Lietuva, Balkanai, šiluma per šiuos kraštus tikrai driekiasi. Paguoda yra tokia, kad kaitra traukiasi, nors ir su tokiais fejerverkais, bet yra gaiviau, nors ir gana šilta.

– 35,7 laipsniai. Ar tai yra birželio rekordas?

– Taip, birželio absoliutus rekordas, tokios temperatūros nebuvo išmatuota. Faktas yra faktas.

– Ar tokie orai pavojingi, ar ekstremalu?

– Tai tikrai yra stichinis reiškinys. Kaitra, siekianti 30 laipsnių ir daugiau, jau gali būti pavadinama stichiniu reiškiniu. Prieš savaitę turėjome kaitrą, o po jos buvo dar stipresnė kaitra. Tai jau buvo stichiniai reiškiniai. Gaisringumas taip pat yra labai aukštas. Jeigu sulauktume daugiau lietaus, bet jeigu ne, atsitiks taip, kad turėsime lokalų stichinį reiškinį. Miškuose – sausra.

– Bet truputėlį atvės?

– Šeštadienį bus apie 25-30 laipsniai. Vyraujanti temperatūra bus 28 laipsniai. Jau nuostolis.

– Kokia temperatūra vandens telkiniuose?

– 24-25 laipsniai ežeruose. Tauragne irgi 24, Baltijoje yra 20 laipsnių, upės vėsiosios, tokios kaip Merkys, ten yra apie 20 laipsnių, o kitur – mažai atgaivos.

– Kokie orai bus savaitgalį?

– Penktadienį palis dar. Artimiausią naktį formuojasi aukštesnio slėgio srautas, giedrėja dangus, gali kai kur nusidriekti rūkelis naktį, paviršius lengvai garuoja, šeštadienį turėtų būti be lietaus. Naktį 12-18 laipsnių, o dieną 25-29 laipsniai.

Sekmadienio naktis išliks mažai debesuota ir sausa. Vėjas pasisuks iš rytų, bet bus nestiprus. Temperatūra paryčiais nukris iki 12–17 laipsnių. Sekmadienio dieną vėjas pasisuks iš pietų ir į šalį ims plukdyti karštesnę oro masę, temperatūra po pietų pakils iki 28–33 laipsnių karščio, tik pajūryje bus apie 25–27 laipsnius. Antroje dienos pusėje vietomis, daugiausia vakariniusoe rajonuose, ims formuotis trumpo lietaus su perkūnija debesys, per perkūniją vėjo gūsiai vietomis sieks 15–17 m/s.

Pareigūnai dažniau patruliuos prie vandens telkinių

Tęsiantis karščiams stiprinamos pareigūnų pajėgos prie vandens telkinių, jie savaitgalį patruliuos dažniau, penktadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Pareigūnai situaciją prie maudynių zonų ar kitų vandens telkinių stebės dar atidžiau, jie atliks prevencinius veiksmus, sudrausmins netinkamai besielgiančius ar apsvaigusius asmenis.

„Prašau ir pareigūnų, gelbėtojų būti budresniems, pagal galimybes dažniau patikrinti, ar poilsiautojams nereikia pagalbos, stebėti ir sudrausminti neatsakingai besielgiančius, viešąją tvarką pažeidžiančius poilsiautojus“, – VRM išplatintame pranešime ministras Eimutis Misiūnas.

Jis ragino gyventojus išlikti sąmoningais ir atsakingais. Būnant prie vandens telkinio gerti daug vandens, neiti maudytis neblaiviems, būti pavėsyje, nesimaudyti nežinomoje vietoje.

Prireikus pagalbos, gyventojų prašoma nedelsiant kreiptis pagalbos į gelbėtojus, prižiūrinčius maudymosi zoną, taip pat kreiptis skubios pagalbos numeriu 112 nurodant vietą, kur įvyko nelaimė.

Išvartyti medžiai, tūkstančiai be elektros

Dėl stipraus vėjo, liūčių ir griaustinio pareigūnai ketvirtadienio vakarą ir penktadienio naktį vyko šalinti ant kelių bei pastatų nuvirtusių medžių, tūkstančiai žmonių liko be elektros, o Klaipėdos rajone žaibas trenkė į gandralizdį.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė spaudai Laura Valauskienė BNS sakė, kad per pastarąją parą ugniagesiai 92 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių ar jų šakų – daugiausiai Šiaulių ir Tauragės apskrityse.

Dauguma medžių buvo nuvirtę ant kelių, keliolika kartų ugniagesiai juos šalino nuo pastatų ir elektros laidų, o Vilniuje šakos užvirto ant automobilio „Volvo“.

„Energijos skirstymo operatorius“ pranešė, kad be elektros nuo ketvirtadienio vakaro buvo likę apie 100 tūkst. įmonės klientų, daugiausiai Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus ir Alytaus regionuose. Gyventojai elektros neturėjo įvairiose vietovėse, skirtingu laiku.

Penktadienio rytą be elektros dar likę apie 5 tūkst. gyventojų, dauguma jų gyvena atokiose vietovėse.

Ugniagesiai taip pat pranešė vykę gesinti gaisro į Šlapšilės kaimą Klaipėdos rajone, kur žaibas trenkė į gandralizdį.

Gesinimo darbus sunkino šalia kibirkščiavę aukštos įtampos elektros laidai.

„Pareigūnai užgesino gandralizdį ir nuvertė jį ant žemės“, – sakė L. Valauskienė.

Dėl ketvirtadienį Lietuvoje tvyrojusių karščių galėjo užsidegti Šiauliuose esančio Rėkyvos ežero pakrantė, tačiau tiksli gaisro priežastis kol kas nenustatyta.

„Iki gaisravietės ugniagesiai buvo keliami kateriu, nes negalėjo pravažiuoti su mašinomis“, – tvirtino PAGD atstovė spaudai.

Čia iš viso degė 1,6 hektaro miško paklotės.

Ketvirtadienio vakarą siautusios stiprios liūtys su perkūnijomis kai kuriuose Žemaitijos rajonuose siekė stichinę ribą, naktis buvo ramesnė, tačiau penktadienio antroje dienos pusėje daugelyje šalies rajonų laukiama lietaus su perkūnijomis ir kiek mažesnių karščių, sako sinoptikai.

Prognozuojama, kad savaitgalį lietaus debesys trauksis ir oro temperatūra vėl kils iki 27-32 laipsnių karščio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)