Dėl ketvirtadienio vakarą per Lietuvą praūžusios audros be elektros dar yra likę apie 5 tūkst. gyventojų, sako „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) atstovas Tomas Kavaliauskas.

Pasak jo, elektros tiekimas dar neatstatytas tiems gyventojams, kurie gyvena atokiose vietovėse.

„Tai yra ypatingai sudėtingi atvejai – kaimiškos, miškingos, nutolusios, elektros laidai eina per miškingas vietoves, vienkiemiuose“, – Lietuvos radijui penktadienį nurodė ESO atstovas.

Pasak T. Kavaliausko, dėl audros iš viso elektros neturėjo apie 25 tūkst. bendrovės klientų.

Tuo metu ugniagesiai-gelbėtojai dėl audros padarytos žalos sulaukė 92 iškvietimų. Daugiausia – dėl ant kelių nuvirtusių medžių, elektros linijų atramų ir apgadintų pastatų. Pranešimų apie nukentėjusios žmones negauta.

Nuo ketvirtadienio pavakarės įsismarkavusi audra be elektros iš viso buvo palikusi apie 100 tūkst. ESO klientų – Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus ir Alytaus regionuose.

Klientai elektros energijos neturėjo įvairiose vietovėse, skirtingu laiku. Lygiagrečiai vyko audros nutrauktų elektros oro linijų tvarkymo darbai, todėl kai vieniems klientams elektros tiekimas buvo atkuriamas, gamtos šėlsmas kitus palikdavo be jos.

Operatyvus daugiau nei 100-to ESO operatyvinių brigadų inžinierių ir rangovų darbas lėmė, kad jau 22 val. be elektros buvo likę virš 25 tūkst. klientų.

ESO klientus ragina nesiartinti prie nuvirtusių elektros oro linijų atramų, nukritusių laidų ar kitų elektros įrengimų, o apie tai pranešti bendruoju pagalbos tel. 112 arba nemokamu ESO gedimų numeriu 1852.

Sinoptikė: ketvirtadienio liūtys kai kur siekė stichinę ribą

Ketvirtadienio vakarą siautusios stiprios liūtys su perkūnijomis kai kuriuose Žemaitijos rajonuose siekė stichinę ribą, naktis buvo ramesnė, tačiau penktadienio antroje dienos pusėje daugelyje šalies rajonų laukiama lietaus su perkūnijomis.

Savaitgalį lietaus debesys trauksis ir oro temperatūra vėl kils iki 27-32 laipsnių karščio.

„Žemaitija ir pajūris ketvirtadienio vakaro valandomis stipriausiai gavo tų audrų – gan intensyvios liūtys praėjo su perkūnijomis, Mažeikiuose kruša iškrito, lietaus kiekis buvo labai didelis. Ne tik Mažeikiuose, bet ir kitose Žemaitijos vietose iškrito daugiau nei 30 milimetrų lietaus, pavienėse vietovėse – iki 50 milimetrų. Ši riba - yra laikoma stichine“, - BNS penktadienio rytą sakė Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Žemaitijoje stipriausi vėjai buvo iki 22 m/s Tauragėje, Laukuvoje ir Šiauliuose ketvirtadienio vakarą vėjo gūsiai siekė iki 21m/s.

Ugniagesiai po ketvirtadienio vakarą siautusios audros gavo 92 pranešimus apie nuo vėjo ant kelių ar kitur nuvirtusius medžius, įsismarkavusi audra be elektros iš viso buvo palikusi apie 100 tūkst. gyventojų.

Anot sinoptikės, naktis buvo kiek ramesnė, nei ketvirtadienio vakaras.

„Tačiau perkūnijos gan intensyvios, vėjo greičiau jau buvo silpnesni. Ta visa juosta pamažu persislinko į centrinius ir rytinius rajonus ir vėjo greičiai pirmoje nakties pusėje šiuose regionuose buvo fiksuoti nuo 15m/s iki 17 m/s“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Penktadienio rytą rimstantys naktiniai lietaus debesys slenka per vakarinius ir šiaurinius rajonus. Pasak sinoptikės, diena prasidės ramiau, kiek labiau debesuota bus šalies vakaruose ir šiauriniuose regionuose.

„Šalies pietuose, pietryčiuose daugiau pakepins saulė – karščiausia bus pietiniuose, pietrytiniuose ir rytiniame šalies pakraštyje. Čia temperatūra kils iki 30-31 laipsnių“, - prognozuoja specialistė.

Tuo metu pajūryje penktadienį orai turėtų trumpam atvėsti.

Pasak M. Kirkliauskaitės, centriniuose, šiauriniuose šalies rajonuose penktadienio dieną temperatūra svyruos tarp 27-29 laipsnių, o pajūryje vėjui atsisukus nuo jūros temperatūra pakils maždaug iki 22-23 laipsnių.

„Šiandien ten atsigaivinimui orai tikrai labai palankūs ir lietaus ten tikimasi mažiausiai. Dėl temperatūros kilimo ir po ketvirtadienį gautos drėgmės antroje dienos pusėje vėl formuosis trumpalaikiai lietūs su perkūnijom. Jie gal bus neis ištisinėms juostoms taip, kaip vakar, bet to lietaus klius daugeliui vietovių. Jie gal bus padrikesni, mažesnės trukmės nei ketvirtadienį, bet su perkūnijomis ir tikimasi vėl vėjo sustiprėjimo iki 15-18m/s“, – sakė sinoptikė.

Ateinančią naktį kai kuriuose rajonuose dar gali palyti, tačiau po jos lietaus debesys iš daugelio šalies rajonų pasitrauks. Lietus prognozuojamas tik sekmadienio vakarą pietvarkariniame Lietuvos pakraštyje.

Šeštadienį oro temperatūra svyruos tarp 26-30 laipsnių karščio, sekmadienį daugelyje rajonų tikimasi, kad temperatūra kils iki 27-32 laipsnių karščio, prie jūros išliks šiek tiek vėsiau – apie 25 laipsnius šilumos.

„Tačiau net rodant termometrams tokią aukštą temperatūrą, mes visi jausimės truputį gaiviau, nes naktys bus gaivesnės, temperatūros rytais svyruos maždaug tarp 12-17 laipsnių šilumos, kai šiuo metu buvo tarp 17-22 laipsnių“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Kaip rašoma gismeteo.lt, Šiauliuose praūžęs stirpus vėjas pridarė nuostolių: virto medžiai, skraidė žmonių daiktai.

Štai centriniame miesto parke tiesiog per puse lūžo storas senas medis.Tačiau nuo stipraus vėjo nukentėjo ne tik šiauliečiai. Štai Kuršėnų gyventojai dalijasi praūžusios vėtros padariniais.

Stiprūs vėjai, liūtys su perkūnija, krušos kilo pastarosiomis savaitėmis Lietuvą alinant dideliems karščiams.


Nuotraukose matyti it degtukų dėžutė galingo vėjo į griovį nublokšta autobusų stotelė.

Bene daugiausiai šiuo metu kritulių sulaukia Švenčionėliai, Ignalinos, Utenos rajonas. Žmonės skundžiasi, jog gausi kruša Švenčionėliuose spėjo pridaryti ir žalos: nuniokoti augalai, apgadinti automobiliai.

Smarkus lietus, gūsingas vėjas ir perkūnija įvairiose Lietuvos vietose prognozuojama ir penktadienio naktį, nurodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Naujausia prognozė

Penktadienį atmosferos frontas stums labai karštą oro masę iš mūsų šalies, tačiau šalta tikrai nebus.

Daugelyje rajonų nušniokš trumpi lietūs, kai kur jie bus smarkūs, tai vienur, tai kitur griaudės perkūnijos.

Vidutinio stiprumo pietų, pietvakarių vėją vis dažniau keis gaivesnis vakarų, šiaurės vakarų vėjas, per perkūniją gūsiai vietomis sieks 15–18 m/s. Temperatūra įdienojus pakils iki 26–31 laipsnio, vakarinėje Lietuvos dalyje jau bus vėsiau, čia temperatūra svyruos apie 22–25 laipsnius.

Šeštadienio naktį debesys sparčiai sklaidysis, lietaus tikimybė sumažės iki minimumo. Silpnas šiaurės vakarų vėjas vis dažniau suksis iš šiaurės, šiaurės rytų. Ramią ir mažai debesuotą naktį kai kur trumpam susidarys rūkas. Temperatūra rytą pažemės iki 11–16 laipsnių.

Šeštadienio dieną šalies orus lems anticiklonas – vyraus saulėti ir sausi orai. Pūs nestiprus šiaurinių krypčių vėjas. Temperatūra įdienojus pakils iki 26–31 laipsnio karščio. Šilčiausia diena bus
Marijampolės, Kauno, Vilniaus ir Alytaus regionuose.

Sekmadienio naktis išliks mažai debesuota ir sausa. Vėjas pasisuks iš rytų, bet bus nestiprus. Temperatūra paryčiais nukris iki 12–17 laipsnių. Sekmadienio dieną vėjas pasisuks iš pietų ir į šalį ims plūkdyti karštesnę oro masę, temperatūra po pietų pakils iki 28–33 laipsnių karščio, tik pajūryje bus apie 25–27 laipsnius. Antroje dienos pusėje vietomis, daugiausia vakariniusoe rajonuose, ims formuotis trumpo lietaus su perkūnija debesys, per perkūniją vėjo gūsiai vietomis sieks 15–17 m/s.

Pirmadienio naktį trumpi lietūs su perkūnija numatomi šiauriniuose, centriniuose ir pietiniuose rajonuose, dieną trumpai palis vietomis šalies rytuose. Vėjas pasisuks iš vakarų, naktį jis dar bus nestiprus, dieną sustiprės iki vidutinio. Naktį bus daug debesų, todėl temperatūra nekris žemiau 13–18 laipsnių, dieną sušils iki 23–28 laipsnių, pajūryje bus galima mėgautis 20–22 laipsnių gaiva.

Antradienį šalies orus vėl ims lemti anticiklonas. Vyraus saulėti orai, lietaus nenumatoma. Pūs nestiprus vakarų, pietvakarių vėjas. Naktį vės iki 10–15 laipsnių, dieną vėl ims plūsti karštesni orai, temperatūra kils iki 25–30 laipsnių, tik pajūryje bus apie 22–24 laipsnius.

Trečiadienį ir ketvirtadienį debesų bus daugiau, vietomis slinks trumpi lietūs, tačiau temperatūra išliks panaši į antradienio.

Mokslininkų perspėjimai

Lietuvoje tęsiantis kaitrai, mokslininkai sako, kad karščio bangos tampa vis dažnesnės ir intensyvesnės dėl klimato kaitos.

„Tai nėra naujas reiškinys, karščio bangų būdavo ir anksčiau, tačiau vykstant klimato kaitai, jos yra dažnesnės ir intensyvesnės“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus universiteto klimatologas Donatas Valiukas.

Šią savaitę Lietuvoje fiksuojami karščio rekordai. Trečiadienį oro temperatūra kai kuriose vietose viršijo 35 laipsnius.

Panaši kaitra numatoma ir ketvirtadienį, ją vietomis gali lydėti liūtys su perkūnija ir kruša.

„Anksčiau temperatūra daugiau kaip 30 laipsnių būdavo gana retas reiškinys. Dabar tai būna praktiškai kasmet, karščio bangos trunka ilgiau, o temperatūros yra aukštesnės“, – teigė klimatologas.

Pasak jo, dėl klimato keičiasi kritulių pobūdis – dažniau pasitaiko liūtys ir po jų sekantys sausros laikotarpiai.

„Bendras kritulių kiekis Lietuvoje truputį auga, bet pasiskirstymo tolygumas mažėja – būna daug kritulių, o paskui ilgai sausa“, – kalbėjo D. Valiukas.

„Pastaraisiais metais matėme, kaip liūtys miestuose užtvindo gatves, nes infrastruktūra tam nėra pritaikyta. Su šia problema susiduria visa Europa“, – pridūrė mokslininkas.

Pasak klimatologo, klimato kaita taip pat lemia dažnesnius stiprius vėjus, škvalus, viesulus.

Anot D. Valiuko, dažnesni orų kontrastai didina pavojų žmonių sveikatai, dėl klimato kaitos auga vandens telkinių užterštumas, dažnėja miškų gaisrai, nuo karščio bangų nukenčia kelių ir geležinkelių bėgių kokybė, apsunkinami statybų darbai, dėl sausrų vis dažniau kenčia žemdirbiai.

Mokslininkai sutaria, kad prie klimato atšilimo prisideda žmogaus ūkinė veikla, kurios metu vis daugiau išskiriama vadinamąjį šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Praeitą mėnesį Vilniuje daugiau kaip šimtas žmonių dalyvavo demonstracijoje, reikalaudami politikus imtus skubių priemonių kovoti su klimato kaita ir mažinti anglies dioksido išskyrimą į atmosferą.