„Nėra dviejų darbo grupių. Seimo valdyba nesukūrė tokios darbo grupės, Seimo valdyba dėl to nebalsavo. Matyt, kažkas norėjo šitaip interpretuoti. Vakar (trečiadienį. – ELTA) žiniasklaidoje paskelbta žinia, kad Seimo valdyba sudarė darbo grupę dėl LRT įstatymo yra netiesa“, - ketvirtadienį Eltai tvirtino R. Karbauskis.

Jo teigimu, Seimo valdyba nusprendė kreiptis į parlamentines frakcijas dėl tokios darbo grupės sukūrimo. „Kadangi mes vakar darbo grupę jau sukūrėme komitete, matyt, frakcijų atsakymas bus, kad beprasmiška kurti kitą darbo grupę, nes Kultūros komitetas yra kuruojantis ir pagrindinis komitetas šio klausimo svarstyme. Todėl visiškai nesuprantu logikos kurti darbo grupę ne komiteto pagrindu, nes to dar nėra buvę, kiek man žinoma, pagal įstatymo priėmimo tvarką“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, Kultūros komiteto sudarytoje darbo grupėje dirbs Seimo nariai, LRT tarybos nariai, jos posėdžiai bus atviri.

R. Karbauskis tikisi, kad iki rudens Seimo sesijos darbo grupė baigs darbą ir naujos redakcijos LRT įstatymas bus priimtas rudens sesijoje.
„Planuojame suderinti kelis klausimus, kurie yra ginčytini, tai yra valdysenos pokyčiai LRT, antras klausimas dėl reklamos LRT, dėl ombudsmeno“, – sakė R. Karbauskis.

Kaip rodo Seimo valdybos birželio 12 d. posėdžio protokolas, Seimo valdyba nutarė kreiptis į Seimo frakcijas ir Mišrią Seimo narių grupę, prašant deleguoti savo atstovą į planuojamą sudaryti darbo grupę Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pakeitimo projektui išnagrinėti ir pasiūlymams pateikti iki šių metų birželio 19 d. Tokiam sprendimui Seimo valdybos nariai pritarė bendru sutarimu.

Seimo valdybos nariai taip pat bendru sutarimu pritarė tam, kad būtų kreiptasi į Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybą, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos darbuotojų profesinę sąjungą, Lietuvos profesinių sąjungų konfederaciją ir Lietuvos žurnalistų sąjungą. Jų Seimo valdyba prašo pasiūlyti nepriklausomą ekspertą į planuojamą sudaryti darbo grupę LRT įstatymo pakeitimo projektui išnagrinėti. Seimo valdyba pasiūlymų lauks irgi iki šių metų birželio 19 d.

ELTA primena, kad Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisomis siūloma įsteigti LRT valdybą, LRT ombudsmeną, mažinti politikų deleguojamų LRT tarybos narių skaičių.

Šių metų sausio 10 d. opozicijai priklausantys Seimo nariai įregistravo dar vieną naujos redakcijos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo koreguoti Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos sudarymo principus pagal britų nacionalinio transliuotojo BBC analogiją.