Švietimo ministras A. Monkevičius jau anksčiau yra minėjęs, jog esant 28 laipsnių karščiui mokymosi planas gali būti koreguojamas. Jis taip pat kalbėjo ir apie platesnio reglamentavimo būtinybę higienos normose, kaip elgtis esant karščiams.

Seimo švietimo ir mokslo komitete tarėsi ir sveikatos ministras Aurelijus Veryga, ir švietimo ministras A. Monkevičius.

Po susitikimo ministras A. Veryga teigė, kad sutarė, jog birželį bus peržiūrėtas higienos normose įrašytas skaičius – 28 laipsniai. „Pasitarsime su vaikų gydytojais, su intensyvios terapijos gydytojais, kurie susiduria su pacientais“, – teigė A. Veryga.

Sveikatos ministras įvardijo, kad mokymosi procesas neturėtų vykti tuomet, kai patalpose bus įkaitę iki 28 laipsnių.

Aurelijus Veryga

Lauko temperatūra, anot švietimo ministro, taip pat bus reglamentuojama iki konkrečios ribos, tačiau iki kokios – dar nenuspręsta. Ministras teigė, kad bus nustatyta, kada jau per karšta mokytis, kaip ir žiemą yra nustatyta riba, kada mažesni ir didesni mokiniai jau gali neiti į mokyklą dėl šalčio.

„Sveikatos apsaugos ministerija ketina artimiausiu metu tai padaryti, tada bus galima Higienos normos įteisinti ir ministerijos teisės aktuose. Tai padarysime neatidėliodami“, – tvirtino švietimo ministras A. Monkevičius.

A. Monkevčius neatmeta galimybės svarstyti mokslo metų ankstinimą. „Tai galima svarstyti ir aš linkęs, kad įgalintume savivaldybes ir mokyklas patiems pasirinkti, kada pradėti, – teigė A. Monkevičius. – Kaip matome, klimato kaitos ekspertai sako, kad tai gali būti tendencija, visa tai vertindami turėtume gerai pagalvoti investuodami į klimato reguliavimo patalpose sistemas, tas pačias higienos normas. Turime ugdyti vaikus ir sudaryti tinkamas sąlygas.“

Susitikime dalyvavusi Seimo narė Dovilė Šakalienė teigė, kad posėdyje priimti sprendimai bus konkretūs ir mokyklų vadovams bus lengviau – nereikės atsakomybės dėl nutraukto mokslo proceso karščių metu prisiimti sau.

Algirdas Monkevičius

„Mes konkrečiai sutarėme, kad mokyklų vadovams reikia aiškaus teisinio pagrindo, kad galėtų spręsti dėl ugdymo proceso vykdymo. Bus pataisyta higienos norma, numatanti viršutinė temperatūros ribą patalpose, kuriose vyksta ugdymo procesas, – teigė D. Šakalienė. – Švietimo ir mokslo ministras parengs įstatymą, kuriame bus numatytos lauko temperatūros viršutinės ribos, kurioms esant gali būti oficialiai nutraukiamas ugdymo procesas.“

DELFI primena, kad ministerija jau prieš savaitę paviešino rekomendaciją trumpinti pamokas arba mokymosi procesą vykdyti vėsesnėse erdvėse, o ne įkaitusiose klasėse. Kiek vėliau ministras paviešino raginimą leisti vaikams neiti į mokyklą, jei oro sąlygos kelia pavojų mokinių sveikatai ir neleidžia užtikrinti tinkamų mokymosi sąlygų nei mokyklų patalpose, nei kitoje erdvėje.

Informacija apie leidimą mokiniams neiti į mokyklą tokiomis sąlygomis buvo išsiųstas visoms mokykloms.

Šie mokslo metai 5–8 kl. mokiniams truks 185 mokymosi dienas. Dauguma mokyklų ugdymo procesą baigs birželio 21 dieną. Kada baigiasi mokslo metai priklauso nuo to, kaip intensyviai buvo organizuotas ugdymo procesas konkrečioje mokykloje, pvz., dalis mokyklų šiais metais mokslo metus pradėjo šeštadienį, t. y. rugsėjo pirmąją, dalis pradėjo pirmadienį – rugsėjo trečiąją, taip pat kai kurios mokyklos rengė edukacines veiklas šeštadienį – tad jos mokslo metus baigia atitinkamai kiek anksčiau.

Preliminariais iš 50 savivaldybių gautais duomenimis, dauguma mokyklų mokslo metus numato baigti birželio 21 d., kelios dešimtys – anksčiau. Pradinių klasių mokiniams mokslo metai baigėsi pirmą birželio savaitę.

Maždaug prieš dešimtmetį Lietuvoje mokslo metai truko 195 dienas, vėliau ėmė trumpėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)