Už reikalavimų nesilaikymą įmonėms bus skiriama bauda iki 3 proc. jų metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais, bet ne didesnė negu 100 tūkst. eurų. Už pažeidimus, padarytus pakartotinai per vienerius metus, bauda augs iki 6 proc. pajamų dydžio, bet negalės viršyti 200 tūkst. eurų.

Tais atvejais, kai įmonė nepateiks informacijos apie savo metines pajamas, jai už nesąžiningą komercinę veiklą bus skiriama bauda iki 100 tūkst. eurų pirmą kartą, o pakartotinai – iki 200 tūkst. eurų.

Tokios Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pataisos priimtos už balsavus 90 Seimo narių ir 6 susilaikius.

Konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad naujos baudos padės pažaboti kainų augimą.

„Iš tiesų buvo labai garsiai iškelti tikslai mažinti kainas (...) ir man atrodo, kad čia viena iš tų tikrai svarbių ir realių priemonių, kuri gali apriboti kainų augimą, nes puikiai suprantame, kainos gali augti dėl didėjančios paklausos, bet taip pat gali augti ir dėl dirbtinai ribojamas pasiūlos, dėl nesąžiningos konkurencijos, dėl neleistinų susitarimų, dėl klaidinančios reklamos“, – teigė M. Majauskas.

Pasak parlamentaro, iki šiol buvo taikomos apie 8,69 tūkst. eurų baudos.

„Įsivaizduokite „Maximos“ grupė, kurios metinė apyvarta yra apie 3 mlrd. eurų, ir tai sudarytų 0,0003 proc. Tai iš tiesų reikšmingesnių baudų nustatymas veiktų kaip atgrasomoji priemonė, ir tai būtų tarpinis, bet svarbus žingsnis, siekiant atgrasinti nuo neleistinų ir vartotojus klaidinančių veiksmų“, – kalbėjo parlamentaras.