„(...) tarptautinių dokumentų reikalavimų laikymasis valstybės mastu nėra pakankamas – nėra įtvirtinti ilgalaikiai valstybės pasaulio paveldo vertybių, tarp jų ir Kuršių nerijos, išsaugojimo prioritetai bei bendra pasaulio paveldo vertybių valdymo strategija, nėra parengtas pasaulio paveldo vietovės valdymo planas“, – teigia viena iš forumo organizatorių Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Per forumą bus aptarta, kas pasikeitė per 20 metų, kai Kuršių nerija įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, su kokiais iššūkiais susiduria institucijos, atsakingos už šios vietovės išsaugojimą.

Renginyje taip pat bus kalbama apie vietos bendruomenės ir verslo atstovų lūkesčius, pristatytos užsienio šalių patirtys, geroji praktika, kurią galėtų pritaikyti ir Lietuva.

Tarptautinėje konferencijoje dalyvaus pranešėjai iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir Vokietijos UNESCO Pasaulio sąrašo vietovių, kurios vienais ar kitais aspektais turi panašumų su Kuršių nerija.

Tarptautinį forumą „Kuršių nerija mums ir pasauliui“ organizuoja Valstybinė kultūros paveldo komisija, Neringos savivaldybė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

Kuršių nerija yra 98 km ilgio ir 0,4–4 km pločio smėlio kopų pusiasalis, esantis Lietuvos ir Rusijos teritorijose.

Ši vietovė pasižymi išskirtinių kultūros ir gamtos savybių gausa, yra išlaikiusi savo kultūrinę ir visuomeninę svarbą bei istorines funkcijas, savitus darnios žemėnaudos būdus, susijusius su gamtinės aplinkos ypatumais.

2000 metais ši teritorija įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.