Europos Komisiją sudaro 28 nariai – po vieną iš kiekvienos šalies. Kiekvienas atsakingas už atskirą tam tikrą sritį.

Šioje Europos Komisijos (EK) kadencijoje eurokomisaru dirbo Vytenis Povilas Andriukaitis, buvo atsakingas už Sveikatos ir maisto apsaugos sritį. Jis buvo trečiasis Lietuvai atstovavęs eurokomisaras.

Komisijos sudėtis priklausys nuo naujo pirmininko

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius DELFI teigė, kad nors šalys narės ir nominuoja galimus eurokomisarus, vis dėlto ar jie bus paskirti ir kokiai sričiai atstovaus, priklauso nuo pirmininko.

„Tai visiškai Europos Komisijos pirmininko prerogratyva nuspręsti, kas yra jo komandoje. Jis parenka portfelius ir pasiūlo skirtingas sritis, – kalbėjo A. Pranckevičius. – Todėl viskas labai priklausys nuo to, kas bus Tarybos pasiūlytas, o Europos Parlamento išrinktas Europos Komisijos pirmininkas.“

Arnoldas Pranckevičius

Nuo 2014 metų EK pirmininko pareigas eina Jeanas-Claude'as Junckeris. „Komisijos pirmininkas J. C. Junckeris darė labai stiprią įtaką komisijos sudėčiai. Interviu dienraščiui „Politico“ jis yra pasakęs, kad ankstyvajame komisijos sudarymo etape jis šešis kandidatus jo paties prašymu pakeitė, o dešimt pasiūlė pats. Jis padarė įtaką 16 iš 27, neskaičiuojant jo paties, komisarų kandidatūroms, todėl labai svarbu, kas užims pirmininko ar pirmininkės poziciją“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

EK atstovybės Lietuvoje vadovas teigė, kad kiekviena valstybė turi skirtingus procesus, kaip atstovai nominuojami eurokomisarų portfeliams: „Komisarai nominuojami, tuomet komisijos pirmininkas sudaro savo komandą, paskirsto portfelius, sukuria struktūrą“.

Junckerio naujovės

J. C. Junckeris, anot A. Pranckevičiaus, sukūrė daug naujovių. „Jis sukūrė septynių vicepirmininkų pozicijas, kurie koordinuoja skirtingas didesnes sritis, o kiti dvidešimt komisarų atlieka konkrečias funkcijas su konkrečiais portfeliais, – teigė atstovybės vadovas. – Tai visiškai Junckerio komisijos inovacija, prieš tai tokių dalykų nebuvo.“

A. Pranckevičiaus teigimu, pirmininkas portfelius vienam ar kitam kandidatui siūlo tik pamatęs šalių nominacijas. „Kalbasi su kiekviena šalimi nare ir kiekvienu nominantu dėl galios srities ir tik po to pateikia Europos Parlamentui savo komandos sąrašą“, – teigė atstovybės vadovas ir pridūrė, kad jei viskas vyks panašiu laiku, kaip ir prieš penkerius metus, tai parlamentui komandos sąrašas turėtų būti pateiktas liepą.

Jeanas Claude'as Junckeris

Parlamente, kai pirmininkas pristatys savo komandą, vyks klausymai. „Vyks klausymai komitetuose pagal jų kompetencijų sritį, tada parlamentas turi teisę ir galią ne visiems nominantams pritarti. Kiekvieną kartą bent du-trys kandidatai nepraeina Europos Parlamento testo“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

Jo teigimu, jei visi procesai nevėluos, spalio pabaigoje gali būti balsuojama dėl visos komisijos sudėties, o lapkričio pirmąją komisija jau gali pradėti dirbti ir perimti vairą iš dabartinės J. C. Junckerio komisijos.

Kiekviena šalis turi savo vidinius procesus

Kiekviena šalis komisijos pirmininkui pateikia vieną nominuoto žmogaus kandidatūrą, tačiau vidiniai procesai šalyse narėse yra skirtingi.

Vis dėlto, prieš penkerius metus, skiriant V. Andriukaitį, jo kandidatūra buvo svarstyta ir parlamente, ir Vyriausybėje, ir prezidentės kabinete. „Kai buvo skiriamas Andriukaitis, buvo ir prezidentės dekretas, ir parlamento protokolinis sprendimas“, – teigė atstovybės vadovas. Tiesa, A. Pranckevičiaus teigimu, galutinis sprendimas nominuoti vieną ar kitą žmogų vis dėlto priklauso nuo Vyriausybės.

Vytenis Andriukaitis

Atlyginimas ir papildomi priedai

EK nariai gauna bazinį darbo užmokestį, lygų sumai, kuri gaunama 16 lygio trečios pakopos Sąjungos pareigūno baziniam darbo užmokesčiui pritaikius procentinius dydžius, kurie priklauso pagal pareigybes. EK narys gauna 112,5 proc. Tai maždaug 20 tūkst. eurų.

Aukšto rango pareigūnai taip pat turi teisę įsikūrimo išmoką pradedant eiti pareigas. Taip pat ir persikėlimo išmoką baigiant pareigas. Gali būti padengtos ir šeimos narių kelionės ar daiktų perkraustymo išlaidos.

Visą laiką einant pareigas turi teisę gauti ir gyvenamosios vietos išmoką, lygią 15 proc. jų bazinio darbo užmokesčio. Galimos išmokos ir šeimai.

Kas mėnesį EK nariams skiriama ir išmoka reprezentacinėms išlaidoms – 607,71 Eur.

Vykstant į komandiruotes apmokama kelionė, viešbutis ir mokami dienpinigiai.

Baigus eiti pareigas nariai turi teisę gauti ir pereinamojo laikotarpio išmokas. Jos gali būti mokamos tiek laiko kiek narys ėjo pareigas. Jei EK narys dirbo penkerius metus, tiek pat laiko jam gali būti mokama pusės bazinio atlyginimo dydžio išmoka.

Tiesa, išmokos nutraukiamos mokėti, jei narys pradeda eiti pareigas kitoje Europos Sąjungos institucijoje, išrenkamas į Europos Parlamentą, sulaukia pensinio amžiaus arba miršta.

Lietuva yra turėjusi tris eurokomisarus

DELFI primena, kad 2014-aisiais eurokomisaru tapęs V. Andriukaitis buvo atsakingas už Sveikatos ir maisto apsaugos sritį.

Prieš jį eurokomisaro portfelis buvo paskirtas Algirdui Gediminui Šemetai. Jis buvo atsakingas už finansinį programavimą ir biudžetą, vėliau – už mokesčius ir muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu.

Finansinio programavimo ir biudžeto atsakomybę jis perėmė iš pirmosios Lietuvos eurokomisarės Dalios Grybauskaitės, kai ši buvo išrinkta prezidente. Nuo 2004 iki 2009 metų ji dirbo šioje srityje.