Kultūros komitete jau kurį laiką sprendžiami klausimai dėl LRT valdymo ir draudimo leisti pelnytis iš reklamos.

„Teko susitikinėti su LRT Tarybos nariais, bet kokiu atvejju jie labai palankiai sutinka tokį dalyką, kad mes tokią darbo grupę turėsime, – komiteto posėdyje kalbėjo R. Karbauskis. – Mano siūlymas, kad įtrauktume į darbo grupę LRT Tarybos narius.“

Seimo narys Vytautas Kernagis teigė, kad balsuos prieš darbo grupės sudarymą, tačiau, jei ji bus sudaryta, veikloje dalyvaus.

R. Karbauskis siūlė, kad komiteto posėdyje būtų balsuojama dėl darbo grupės sudarymo. „Kviesčiau kolegas negaišti laiko nei frakcijose, o frakcijose sutars, kokie žmonės bus deleguoti“, – teigė Kultūros.komiteto posėdis.

R. Karbauksis pažymėjo, kad darbo grupė neturi sprendžiamojo balso, tik patariamąjį.

Komiteto posėdyje dalyvavusi LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė teigė, kad jau yra sudaryta LRT Tarybos darbo grupė, tad, jos nuomone, dar viena darbo grupė nėra reikalinga. M. Garbačiauskaitė-Budrienė teigė, kad jų sudarytoje darbo grupėje dalyvauja ne tik LRT Tarybos nariai, bet ir nepriklausomi ekspertai.

M. Garbačiauskaitė-Budrienė klausė, ar į darbo grupę bus įtraukti LRT administracijos atstovai. R. Karbauskis atsakė teigiamai.

Už tai, kad būtų sudaryta komiteto darbo grupė, balsavo keturi komiteto nariai. Prieš pasisakė tik du.

R. Karbauskis pažymėjo, kad darbo grupę sudarytų septyni Seimo nariai ir keturi LRT Tarybos nariai.

LRT atstovai nesutiko su tokiu siūlymu, nes jų darbo grupėje būtų mažuma.

„Mano siūlymas, iš karto – mūsų septyni seimo nariai, drąsiai galime sutikti su tuo, kad būtų septyni LRT nariai“, – teigė R. Karbauskis ir pažymėjo, kad reikia ieškoti kompromisą.

R. Karbauskis teigė, kad darbo grupė turės susiaurinti pasiūlymus, kad vėliau Seime butų pateikta koncentruota informacija.

„Aš tai nieko nesutariu, nes kai darbo grupėje išsiskirs nuomonės ir nebus balsavimo, aš tokios grupės nežinau, ar iš viso yra buvusi Seime“, – teigė Seimo narys V. Kernagis ir pridūrė, kad gaila, jog negalės balsuoti, esą kam tada dalyvauti darbo grupėje.

Baigiant spręsti klausimą buvo sutarta, kad darbo grupę sudarys septyni Seimo nariai ir septyni LRT Tarybos nariai.

LRT generalinė direktorė nemato būtinybės kurti komiteto darbo grupę

Komiteto posėdyje dalyvavusi LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė teigė, kad nemato būtinybės kurti komiteto darbo grupę, jei ją inicijuoja ir Seimo valdyba.

„Manau, kad vienas kultūros komiteto vadovas ir frakcijos vadovas ignoruoja viso Seimo nuomonę. Šiandien Seimo Valdyba nutarė sudaryti darbo grupę, tai struktūriškai aukštesnis organas ir nežinau, kodėl dubliuojamos darbo grupės ir kas bus daroma su tų dviejų darbo grupių išvadomis, – po posėdžio žiniasklaidai kalbėjo M. Garbačiauskaitė-Budrienė. – Kuriami precedentai, kurie yra nematyti ir neregėti.“

Ji įsitikinusi, kad Seimo Valdybos darbo grupė bus sudaryta. „Bus, Seimo Valdyba priėmė sprendimą ją sudaryti. Frakcijos paprašytos deleguoti savo atstovus, – kalbėjo LRT generalinė direktorė. – Kultūros komitete nėra viso Seimo frakcijų atstovų, yra tik kai kurių Seimo frakcijų atstovų, o Valdyba, kiek žinau, kreipėsi į visas frakcijas.“

Komitetas darbo grupę sudarys iš Seimo narių ir LRT atstovų. Tai M. Garbačiauskaitė-Budrienė vertina kritiškai. „Visada buvau už platesnę diskusiją. Kadangi tai visuomenei svarbus klausimas, visada galima įtraukti tarptautinius ekspertus, žiniasklaidos organizacijų atstovus, teisininkus, kad tas rezultatas būtų kuo geresnis, kuo kokybiškesnis“, – kalbėjo LRT generalinė direktorė.

Karbauskis įsitikinęs, kad veiks komiteto, o ne Valdybos kuriama darbo grupė

Nors Seimo Valdyba nusprendė sudaryti darbo grupę ir siūlyti frakcijoms savo atstovus, R. Karbauskis teigė, kad kurdamas darbo grupę komitete neignoruoja Valdybos sprendimo.

„Niekas neignoruojama. Į ką kreipiasi Valdyba? Į frakcijas dėl to, kad sudarytų darbo grupę. Komitetas ją sudarė, o jei frakcijos palaikys tą sprendimą (siūlyti savo narius ir sudaryti Valdybos siūlytą darbo grupę – DELFI), tokiu atveju nebus sudarinėjamos kitos darbo grupės, – kalbėjo R. Karbauskis, tačiau pabrėžė, kad Valdyba darbo grupės tikrai nesudarys. – Jos nebus. Netikiu, kad valdančiosios frakcijos kurtų dar vieną alternatyvinę grupę, nes tame nėra jokios prasmės. Nelabai suprantu Valdybos sprendimo logikos, bet apsispręsti turi frakcijos.“

Jo teigimu, kurti darbo grupę komitete – įprasta praktika. Tad kodėl Valdyba nusprendė taip pat siūlyti darbo grupę? „Manau, kad tai kažkieno noras užtęsti tą procesą arba norėti jį pakreipti kita kryptimi“, – teigė R. Karbauskis.

Komiteto darbo grupę sudarys septyni LRT Tarybos nariai ir septyni Seimo nariai. Nepriklausomų ekspertų nebus kviečiama. „Mūsų pasiūlymas, kad visi darbo grupės nariai būtų atsakingi už visuomenę, už tai, kokie pokyčiai bus LRT. LRT Tarybos nariai atstovauja visuomenei, jie išrinkti pagal įstatymą. Seimo nariai taip pat. Šioje vietoje būtų tikriausiai nelabai korektiška į tą darbo grupę įtraukti samdomus vienų ar kitų įstaigų darbuotojus, nes tada darbo grupės sudėtis būtų labai mišri ir tikriausiai labai didelė, nes labai daug įvairių organizacijų atstovai norėtų savo narius turėti darbo grupėje“, – teigė R. Karbauskis pridurdamas, kad darbo grupės posėdžiai bus atviri.

Kultūros komiteto pirmininko teigimu, komiteto sudaryta darbo grupė turės tik patariamąjį žodį, viską vėliau spręs Seimo nariai. „Seimas apsispręs dėl sprendimų“, – tvirtino R. Karbauskis.

Prieš savaitę komitete vyko klausymai, kuriuose buvo diskutuojama apie LRT klausimus. Daugiau skaitykite čia.