Įrašą pradėjęs žodžiais „didžiausia Grybauskaitės klaida“, O. Koršunovas prisiminė Aleksandrą Lukašenką, kuris sveikino ją tapus prezidente pirmos kadencijos metu.

„Kiek prisimenu, dar per pirmą kadenciją vienas pirmųjų Grybauskaitę pagerbusių buvo Aleksandras Lukašenka. Kaip žaltys pas Eglę atvažiavo su mersedesų eskortu. Susitikimas su juo tautą sujaudino ir nuteikė viltingai. Visi tada tikėjosi vedybų. Ir tikrai, tai būtų charizmatiška pora. Bet svarbiausia – būtų išsipildžiusi kiekvieno lietuvio didžiausia svajonė – atsikūrusi LDK.

Po Maidano prisijungtų ukrainiečiai ir mes vėl girdytume žirgus Juodojoje jūroje. Ir tada, kaip tame seriale „Sostų karai“: turėtume karalienę, skraidančią ant Europos demokratijos drakono ir deginančią sovietinio raugo vergvaldžius. O Lukašenka kaip Snow, mojuotų kardu prie Rusijos sienos“, – dėstė režisierius.

Tačiau toks režisieriaus sudėliotas scenarijus neišsipildė: „Vieni kalba, kad Daliai nepatiko Lukašenkos kvapas, kiti – kad per pirmą bučinį jai skaudžiai įdūrė Aleksandro ūsai. Kaip ten bebūtų, daugiau jie niekada nebesusitiko. Tad dar kartą žlugo LDK ir dabar jau peršasi kito itin populiaraus serialo scenarijus – „Černobylis“.

Toliau O. Koršunovas dėstė apie Astravo atominę elektrinę, esančią Baltarusijoje. „Lukašenka, vis dėlto, matyt, mylėjo Grybauskaitę. Sugalvojo atominį baubą ir garsiai svarstė, kur jį apgyvendinti. Matyt, tikėjosi susigrąžinti Dalios dėmesį, – savo įrašą tęsė O. Koršunovas. – Na, jei ne vedybų, tai bent jau platoniškos meilės. Bet moterys jau tokios – jeigu viskas, tai viskas. Ir gali nusiskusti ūsus ar kvėpintis Mickevičiaus kvepalais – vis tiek nepadės. O įžeisti vyrai – dar kerštingesni už moteris.“

Kalbėdamas apie Astravą O. Koršunovas prisiminė ir premjerą Saulių Skvernelį. „Vedinas to pykčio, iš numatytų keliasdešimt vietų, kur buvo norėta apgyvendinti atominį baubą, Lukašenka žinoma tyčia pasirinko Astravą. Ir taip buvusios LDK sostinę Vilnių pavertė Černobyliu. Bet jei mylinčios moters širdis – kaip medus, tai nemylinčios – kaip suaižėjusios duonos pluta. Į atominio baubo apgyvendinimą ji dėmesio nekreipė, tik pareiškė, kad nė vieno atominio kiaušinio iš tos gūžtos ir už dyką neims. O kai Skvernelis bandė su baubu tartis, tai ji jam tiesiog nuplėšė vieną skverną“, – dėstė O. Koršunovas.

Įrašą režisierius tęsė teigdamas, kad tai – didžiausia prezidentės klaida: „Taigi, dabar turime tai, ką turime. Gyvename mažoje Lietuvėlėje su Černobyliu širdyje. Tai, manau, ir yra didžiausia Dalios klaida. Bet, kaip sakoma, širdžiai neįsakysi. Viduramžiais vedybos buvo valstybinis reikalas. Valdovai neturėjo širdžių, bet turėjo LDK. Na, o dabar turime emancipaciją ir elektrinę pašonėje. Na ir valio! Juk svarbiausia – vertybės, o mūsų prezidentė – vertybinė. O tie, kas kalba apie tulpinių ordiną ir kitokią masoneriją, yra tiesiog tamsuoliai“.

O pačioje pabaigoje O. Koršunovas dar sukritikavo ir paskutinį, jau dešimtąjį D. Grybauskaitės metinį pranešimą. „Ir vis dėlto, kaip pasakytų Donaldas Trumpas, Grybauskaitės kalba buvo bullshit’as. Nu, pakalbėjo apie laisvę, popiežių, patampė už ausies Karbauskį. O jam kas? Jis gi pripratęs. Juk akivaizdu, kad jį mama vaikystėje uždėjusi apynasrį lupo vadelėmis. Taigi, savo kalbos pabaigoje Dalia, buvusi šiek tiek sau kritiška, galėjo būti drąsesnė ir dar nuoširdesnė. Juk nužudėme savo atominį baubą, gavome baltarusišką ir amžinai palaidojome LDK“, – įrašą „Facebook“ tinkle apie D. Grybauskaitė dešimtmetį baigė O. Koršunovas.

DELFI primena, kad paskutinį, jau dešimtąjį metinį pranešimą D. Grybauskaitė skaitė antradienio rytą Seime. „Apžvelgdama gana dramatišką dešimtmetį drįstu pareikšti, kad iš esmės su Valstybe viskas gerai. Mes sparčiai mokomės gyventi Laisvėje“, – pranešime teigė prezidentė.

Vis dėlto, ji negailėjo kritikos valdantiesiems. „Gerbiamieji, esame laisvi tiek, kiek pripažįstame kito žmogaus laisvę. Kiekvienas nori jaustis oriai ir saugiai bet kurioje šalyje, tikėdamasis, kad su juo bus elgiamasi pagarbiai, tiesiog žmoniškai. Paprastas žmoniškumas ir politikoje, ir tarpusavio santykiuose gali padaryti stebuklus. Tijūno bizūnas ir nurodymai, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis ir su kuo susitikinėti, laisvos ir darnios visuomenės nesukurs. Pagarba kitaip mąstančiam ir gyvenančiam, kitaip atrodančiam, mažiau turinčiam, daugiau pasiekusiam, lygios galimybės, privataus žmogaus gyvenimo apsauga, pasirinkimo laisvė – štai kas daro mus patrauklia valstybe sau ir kitiems.

Nors politikai ir politologai, vertindami jos kalbą, pasigedo savikritikos. „Prezidentė apžvelgė savo dešimtmečio darbus ir pasiekimus, kuriuos ji pasiekė kartu su Lietuva, pakritikavo, kaip jai būdinga, valdančiąją daugumą. Pasigedau galbūt šiek tiek savikritiškumo, – teigė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas. – Manau, kad bent jau paskutiniam metiniam pranešimui tai (savikritkia – DELFI) derėtų.“

Paskutinis Dalios Grybauskaitės pranešimas: