Įstatymas draudžia savivaldybių merams ir jų pavaduotojams gauti kitą darbo užmokestį nei atlyginimą už tiesiogines pareigas, išskyrus, jei kitos gaunamos pajamos yra už kūrybinę, mokslinę ar ekspertinę veiklą.

Tai, kad politikas sėdi ant dviejų nesuderinamų kėdžių, paaiškėjo atsitiktinai, DELFI žurnalistei informaciją apie padėjėją aptikus viešame Seimo internetinės svetainės puslapyje – Seimo narės, konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės profilyje.

Kaip informuoja Seimo kanceliarija, A. Klėjus į darbą Seimo narės padėjėju priimtas šių metų vasario 19-ą dieną pusės etato darbo krūviu.

Jam paskirtas 5,7 bazinio dydžio valstybės tarnautojo darbo užmokesčio koeficientas. Per mėnesį A. Klėjaus darbo užmokestis siekia 493-is eurus neatskaičius mokesčių. Jo darbo vieta nurodoma ne Seime.

Politikas, tuomet dirbęs privačioje tarptautinėje kampanijoje, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąraše dalyvavo praėjusiuose rinkimuose į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą ir buvo šios politinės partijos kandidatu į Lazdijų rajono savivaldybės merus.

Rinkimuose jis liko trečias, nusileidęs „valstiečių“ kandidatei, dabartinei Lazdijų rajono merei Ausmai Miškinienei, ir buvusiam Lazdijų rajono savivaldybės merui Artūrui Margeliui, kuris Lazdijus valdė beveik dvidešimtmetį.

Vos kiek daugiau nei prieš metus prie Lazdijų konservatorių prisijungęs A. Klėjus anksčiau yra dirbęs Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi.

Po rinkimų, šių metų balandžio 15-ąją, tapęs Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotoju, A. Klėjus apie savo darbą Seimo kanceliarijoje vietos merei A. Miškinienei nepranešė. Tai DELFI teigė pati A. Miškinienė.

„Situacijos nepalaikau, manau, kad kolega prisiima atsakomybę ir ateityje tokių pamokų mums mokytis neprireiks“, – sakė merė.

Jei bus pripažinta, kad A. Klėjus pažeidė įstatymą, jam gali grėsti ir administracinė atsakomybė. Tačiau paprastai Lietuvoje vyrauja praktika, kai politikams tenkanti atsakomybė apsiriboja etikos sargų pabaksnojimais.

Po pokalbio su DELFI politikas atsiuntė pranešimą, jog pats kreipėsi į savivaldybės Etikos komisiją, prašydamas įvertinti jo elgesį.

DELFI paklaustas, kaip nutiko, kad galimai pažeidė įstatymą, A. Klėjus teigė „padaręs apmaudžią klaidą iš politinio nepatyrimo“.

„Tai, kad mano veiksmuose nebuvo piktybiškumo ar noro nuslėpti įsidarbinimo faktą, rodo ir tai, kad vos pradėjęs eiti mero pavaduotojo pareigas, aš pareigas Seime deklaravau ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, pateikdamas viešųjų ir privačių interesų deklaraciją. Deklaraciją esu teikęs ir tuomet, kai darbinausi Seimo narės padėjėju. Tikrai maniau, kad Valstybės tarnybos įstatymo nuostatos man leidžia suderinti šias pareigas, todėl iš jūsų sužinojęs apie galimą įstatymo pažeidimą, iš karto parašiau prašymą atleisti mane iš užimamų pareigų Seimo kanceliarijoje“, – DELFI teigė A. Klėjus.

Seimo narė R. Morkūnaitė – Mikulėnienė teigė: „Tenka apgailestauti, kad šios jo politinio pasitikėjimo pareigos nepilnu etatu galėjo kirstis su naujomis pareigomis Lazdijų savivaldybėje. Tikiuosi, kad ši jau ištaisyta jo netyčinė klaida nesudarys problemų pokyčiams Lazdijuose.“

Vyriausiajai rinkimų komisijai teiktoje interesų deklaracijoje, kurią politikas privalėjo užpildyti teikdamas dokumentus savivaldybių tarybų rinkimams, įrašo apie A. Klėjaus darbą Seimo kanceliarijoje – nėra.

Kalbėdamas su DELFI, politikas teigė dėl susiklosčiusios situacijos nuoširdžiai atsiprašantis tiek Seimo narės, tiek kolegų Lazdijų rajono savivaldybės taryboje, tiek visų Lazdijų rajono gyventojų.

„Politikams yra keliami labai aukšti skaidrumo standartai, ir net netyčinė klaida negali sukurti prielaidos manyti, jog yra nebaudžiamųjų. Suklydau, pripažįstu, klaidą ištaisiau ir esu pasirengęs prisiimti visą politinę atsakomybę“, – teigė A. Klėjus.

A. Klėjus užsiminė, kad gautą Seimo nario patarėjo atlyginimą ketina paaukoti labdarai.

Seimo kanceliarija antradienį DELFI atsiųstame laiške informavo gavusi A. Klėjaus prašymą atleisti jį iš Seimo narės padėjėjo pareigų nuo šių metų birželio 14-os dienos.

Lazdijų konservatorių lyderis – ne vienintelis Lazdijų rajono savivaldybės politikas, dirbantis Seimo nario padėjėju.

Kaip matyti iš viešai prieinamos informacijos, anksčiau socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūno Juliaus Sabatausko padėjėjo pareigas ėjo buvęs Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, vietos socialdemokratų lyderis Saulius Petrauskas.

Jis pareigų Seime, o ir naujojo savivaldybės tarybos nario mandato, atsisakė po savivaldybių tarybų rinkimų, kai buvo paskirtas Lazdijų rajono savivaldybės direktoriaus pavaduotoju.

Dar vienas vietos politikas – vietos „valstiečių“ partijos lyderis, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Benius Rūtelionis šiuo metu padeda net dviems Seimo nariams – „valstiečiams“ Tomui Tomilinui ir Virginijai Vingrienei.

Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas, buvęs teisingumo viceministras ir dabartinis Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas Seime dirba parlamentaro Algimanto Salamakino patarėju.

Priešingai nei A. Klėjaus atveju, šiems politikams įstatymas leidžia užimti politinio pasitikėjimo tarnautojų pareigas.