Laidoje „DELFI diena“ Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Lauras Bielinis sakė, kad šis paskutinysis D.Grybauskaitės pranešimas buvo silpnas. Tiesa, jis įvardijo ir vieną pokytį, kurį savo kalboje palietė prezidentė. Anot jo, jį galima įvardyti kaip teigiamą.

Įvertino kaip silpniausią pranešimą

Tuo tarpu apžvalgininkas Rimvydas Valatka taip pat įvertino prezidentės valdymo dešimtmetį ir sakė, kad jai buvo svarbiausia, kad būtų geras reitingas.

Politikos apžvalgininko R. Valatkos nuomone, tai buvo labai silpnas ir eklektiškas pranešimas. Anot jo, Prezidentūros patarėjai jau gyvena išėjimo nuotaikomis.

dr. Lauras Bielinis, Rimvydas Valatka

„Tai buvo silpniausias pranešimas iš visų 10. Jeigu būčiau mokytojas, už literatūrą rašyčiau nelabai aukštą pažymį, nes struktūros nebuvo visai. Šokinėjama nuo vieno prie kito dalyko, išvados daromos ne iš tų vietų, kurios tas išvadas suponuoja. Kitaip sakant, labai eklektiškas pranešimas, toks įspūdis, kad Prezidentūros patarėjai jau gyvena išėjimo nuotaikomis. Jis buvo toks lyg vienu metu norintis paspausti ant patriotinio patoso, bet kaip tik tose vietose prezidentė surikdavo, supainiodavo ir tas patosas nukrisdavo.

Bet buvo ir vietų, už kurias mes turėtume būti dėkingi prezidentei, nes ji labai griežtai pasisakė prieš bandymą perrašinėti Konstituciją, prieš bandymą kontroliuoti žiniasklaidą, bausti už kritiką, pirmą kartą pasisakė prieš vergizaciją Lietuvos, kad nurodinėdamas žmogui, kaip gydytis, ką valgyti ir gerti, laisvos visuomenės nesukursi. Jeigu ji dar būtų pridėjusi, kad, kai STT ir Generalinė prokuratūra 4-5 metus kaltina vieną žmogų ir visa visuomenė jau jį kaltina, staiga byla nutraukiama nesant nusikaltimo sudėties, tai atrodo keistai“, – laidoje „DELFI diena“ sakė R.Valatka.

„Tenka sutikti, kad pranešimas nėra stiprus, bet gal niekas ir nesitikėjo stipraus pranešimo. Aš galėčiau pridurti, kad prezidentė pagaliau suprato, kad politinės partijos nėra blogis, kad jos neturi kelti alergijos ir pabandė motyvuoti. Viena vertus, yra politinės partijos, bet yra ir atskirų partijų lyderių politinės kultūros lygis. Bėda yra ne politinėse partijose, bet politinės kultūros neturėjimo. Chamizmas – dalykas, kuris mums yra labai aktualas, iš jo kyla daug politinių problemų partinėje sistemoje“, – DELFI kalbėjo L.Bielinis.

Įvardijo, kuo skyrėsi kadencijos

L.Bielinis, paklaustas, kodėl, jo nuomone, prezidentė D.Grybauskaitė niekada nepripažino ir nekalbėjo apie jokias savo klaidas, įvardijo ne tik charakterį, bet ir sistemą, kurioje užaugo.

„Taip ji supranta politiko būsenas ir save. Tai yra auklėjimo pasekmės, sistemos, kurioje ji užaugo. Kritikos trūksta. Kalbant apie apkasus, apkasus išsikasė pati prezidentė, uždariusi duris, sustabdžiusi skaidrumą, kurio ilgai trūko“, – sakė L.Bielinis.

Apžvalgininkai „DELFI dienoje“ taip pat įvardijo esminius dalykus, kurie pirmoje kadencijoje skyrėsi nuo antrosios. „Pirmoje kadencijoje buvo vien atakos, kirtimas nesusimąstant, antroje kadencijoje buvo suvokimas, kad vienas lauke nesi karys, suvokiant, kad kiekvienas smūgis atsilieps aidu. Šiandien matome ir užsienio politikoje, kad jos ryžtingi veiksmai ir pranešimai atsiliepia jai pačiai, blokuojama jos kandidatūra“, – laidoje „DELFI diena“ įvertino L.Bielinis.

Tiesa, jis taip pat pabrėžė, kad žmonės turėtų greitai pamiršti prezidentę, nes jokių esminių pokyčių jos valdymo metu neįvyko.

Dalia Grybauskaitė

„Manau, kad esminių pokyčių neįvyko ir mes labai greitai pamiršime, kas buvo prezidentu, bus likęs tik numerėlis. Kažkokių proveržių nebuvo“, – darkart įvertino L.Bielinis.

„Pirmoji kadencija buvo tarsi šiuoliavimas ant arklių su ištrauktais kardais. Pirmame metiniame pranešime buvo paskelbtas karas oligarchams, bet dabar galime konstatuoti, kad per 10 metų neišgirdome nė vienos oligarcho pavardės“, – įvertino R.Valatka.

Niekada nepripažino klaidų

R.Valatka taip pat akcentavo tai, kad 2018 metais skaitytame pranešime buvo galima įžvelgti struktūrą.

„Jeigu lyginčiau Grybauskaitės pranešimą su 2018 metų, tai ten buvo struktūra. Kalbama apie vieną, paskui apie kitką, galiausiai užbaigiama. O dabar buvo daryta taip, kaip darome mes, vyrai, kai verdame sriubą: ką radau, tą ir sudėjau, lyg ir valgoma, tai klausyti buvo galima, bet iš viso pranešimo kiekvienos eilutės plaukė viena žinia, kad tai yra nueinančio žmogaus pranešimas. Žmogaus, kuris niekada nepripažino nei vienos savo klaidos ir dabar nepripažįstančio, bet suprantančio, kad nieko jis daugiau nebenugalės“, – sakė R.Valatka.

Apžvalgininkas taip pat užsiminė ir apie prezidentės knygą. „Man atrodo, kad po kurio laiko prezidentei bus gėda dėl tos knygos“, – sakė R.Valatka.

„Prezidento pakilimai ir nukritimai turi ilgametį poveikį“, – sakė Rimvydas Valatka.

D. Grybauskaitės kadencija baigiasi liepos 12 dieną, antradienį Seime ji skaitė savo paskutinį metinį pranešimą. Ją poste pakeis ekonomistas Gitanas Nausėda, gegužės pabaigoje užtikrintai laimėjęs prezidento rinkimus prieš konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę.

Kadenciją baigianti prezidentė D. Grybauskaitė savo paskutiniame metiniame pranešime perspėjo, kad pareiškimai dėl bendradarbiavimo su priešiškomis valstybėmis gali tapti grėsme Lietuvai.
„Nebrandūs politiniai sprendimai ir pareiškimai dėl bendradarbiavimo su priešiškomis valstybėmis gali tapti šliaužiančiomis grėsmėmis, kurios pavers mus įkaitais, kai reikės rinktis tarp blogai ir labai pavojinga“, – sakė prezidentė.

Ji nepaminėjo nei konkrečių priešiškų valstybių, nei konkrečių pareiškimų. Pastaraisiais metais D. Grybauskaitė griežtai kritikavo Rusiją ir Baltarusiją ir nepritarė dialogui su šiomis šalimis.