„Ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Petras Gražulis, dirbdamas Lietuvos Seimo nariu, būdamas valstybės politiku, siekdamas turtinės naudos, nesant kyšininkavimo požymių, laikotarpyje ne vėliau kaip nuo 2015 metų gegužės 18 dienos iki 2017 metų vasario 13 dienos piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, dėl ko didelės žalos patyrė valstybė“, – antradienį Seime sakė Evaldas Pašilis.

Jis pranešė, kad Seimo nariui norima pateikti įtarimus dėl piktnaudžiavimo, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, kai nebuvo kyšininkavimo požymių.

2016 metais P. Gražulis atsisakė duoti parodymus kaip specialusis liudytojas, todėl generalinis prokuroras sakė esąs priverstas prašyti Seimo leidimo patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

„(...) Savo elgesiu jis parodė, kad jam negalioja įstatymai ir jis, aukštesnes pareigas einantis asmuo, net neturėdamas tam teisinio pagrindo, gali nurodinėti nepavaldiems asmenims“, – rašte Seimui teigė generalinis prokuroras.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ šias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Anot prokuroro, P. Gražulis iš „Judex“ gavo turtinės naudos: kelerius metus neatlygintinai naudojosi įmonės prabangiu automobiliu „Lexus“, bendrovės kuro mokėjimo kortelėmis, pirktais lėktuvų bilietais. Taip pat Seimo narys yra prašęs ir gavęs pinigų iš „Judex“.

Listerija gali sukelti užkrečiamą ligą listeriozę, ji ypač pavojinga nėščiosioms, naujagimiams ir vyresniems žmonėms su nusilpusiu imunitetu. Lietuvoje kasmet registruojami vidutiniškai 5–8 listeriozės atvejai.