A. Ūsienė teigė, kad į Ukrainą nukreipta propaganda buvo itin suaktyvėjusi 2014-aisiais metais, tačiau, jos teigimu, negalima teigti, kad propagandos sumažėjo. „Atakų pernai metais buvo suskaičiuota apie pustrečio tūkstančio vien prieš Lietuvą“, – teigė A. Ūsienė. Ji įvardijo, kad atakas skaičiuoja unikaliais vienetais, jei propagandos žinia kartojasi – ji neskaičiuojama kaip dar viena.

A. Ramanauskas pasidomėjo, ar pati A. Ūsienė jau tiek įgudusi, kad galėtų paprastai atskirti netiktą „Facebook“ anketą, kuri naudojama propagandiniais tikslais. Laidos viešnia atsakė teigiamai ir įvardijo netikrų anketų požymius: netikras vardas, vietoje nuotraukos – gamtovaizdis, koks nors gyvūnėlis arba tiesiog palikta tuščia vieta, dažnai tokie vartotojai neturi nė vieno draugo

A. Ūsienė laidoje taip pat kalbėjo ir apie Rūtą Vanagaitę bei pridūrė, kad ir jos kalbos pasitarnauja Rusijos propagandai.

„Ar bent dėl kažko Rūta Vanagaitė buvo teisi, ar jai vieta istorijos šiukšlyne?“ – „Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“ skaitytojo klausimą uždavė laidos vedėjas Algis Ramanauskas.

„Manau, visuomenė turėtų nuspręsti, kuri jau gerokai yra nusprendusi, kur Rūtos Vanagaitės vieta, bet aš asmeniškai manau, kad ji melagė, nes ji ir dabar meluoja, – teigė laidoje dalyvavusi Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūsienė. – Ji meluoja, kad ją persekioja neva tai dėl knygos mūsiškiai, ji niekur nemini dezinformacinės kampanijos prieš Vanagą. Ir ji sako, kad būtent dėl tos knygos, nors ta knyga tikrai čia buvo pakankamai išpublikuota.“

Laidos vedėjas A. Ramanauskas pridūrė, kad buvo kritikos, tačiau to, jo nuomone, nereikėtų vadinti persekiojimu.

„Ta knyga kritkuotina vien dėl to, kad ten yra feikinių (netikrų – DELFI) nuotraukų, – kalbėjo A. Ūsienė. – Vien dėl to ją galima kritikuoti.“

A. Ūsienė teigė, kad yra girdėjusi, jog R. Vanagaitei, gastroliuojant Jungtinėse Amerikos Valstijose, buvo užduotas klausimas, kodėl jos knygoje kai kurie faktai nesutampa. A. Ūsienė pacitavo R. Vanagaitės atsakymą: „Ji sakė: aš ir nesiekiau istorinio teisingumo. Manau, kad ji truputį ir su ta knyga šoko ant aukų kaulų. Labai, labai skausminga“.

Atsakinėdama į kitus klausytojų klausimus A. Ūsienė teigė, kad Rusijoje dar ilgai niekas nesikeis: „Šiaip aš galvoju, asmeniškai galvoju, kad ilgokai dar Rusijoje niekas nepasikeis“.

Visą pokalbį klausykite „Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“: