Meilės trikampis

Kalbinti akstiniškiai neslėpė žinoję apie 36 metų nužudyto Tomo Skralskio romantiškus jausmus gerokai vyresnei 58 metų Danguolei (vardas pakeistas – red. pastaba). Bet ją taip pat buvo įsižiūrėjęs ir 63 metų vienišas to paties kaimo gyventojas Zenonas.

Abu vyrus, nepaisant amžiaus skirtumo, siejo labai panašus gyvenimo būdas – abu buvo vedę, bet išsiskyrė su žmonomis, nes mėgo išgerti. Abu dirbo tik padienius darbus, o pastaruosius keletą metelių vis pas tą pačią Danguolę užsukdavo butelį išgerti ir kitokių malonumų patirti.

Iki tol vyrai pas ją nebuvo susitikę, nors moteris nė vieno neatstumdavo. Bent jau taip viską matančios kaimynų ausys ir akys fiksavo.

Nemalonus radinys

Akstiniškiai pasakojo, kad subadytą T. Skralskio lavoną pirmasis rado mažybiniu vardu vadinamas Vytautas. Įpusėjęs ketvirtą dešimtį Vytukas su tėvu ir dar vienu savo amžiaus vyru tądien nuvyko pas Danguolę bulvių akėti, kad piktžolių mažiau liktų ir kauptuku daug mosuoti nereikėtų. Atlikusi darbą trijulė pakvietė sodybos šeimininkę triūso įvertinti.

Kai Danguolė kviečiama nepasirodė, Vytukas į namą užėjo. Užėjus vidun laukė labai nesmagus radinys – jo vaikystės draugas ir bendraklasis subadytas gulėjo kraujo klane.

Pamėlęs kūnas tarp dviejų lovų

Radinys Vytuką labai išgąsdino. Pašiurpęs jis pasakojo nemalonius tos dienos prisiminimus: „Aparėm bulvių vagas ir galvoju – ko ji neišeina iš namų. Visada išeidavo, o dabar ne. Pakviečiau ją garsiai, bet niekas nepasirodė. Įeinu į vidų, o ten kraujo visur matau. Pasekiau paskui kraujo žymes.

Kambaryje ant vienos iš dviejų lovų gulėjo Danguolė. Aš jos paklausiau, kas čia atsitiko. Ta girtutėlė man kuo ramiausiai atsakė, kad nieko baisaus, tik Zenonas subadė Tomą, ir apsivertusi ant kito šono toliau miegoti ruošėsi.

Tik tada supratau, kad stoviu prie pat negyvėlio. Kai pamačiau lavoną ant grindų tarp dviejų lovų, išlėkiau iš namo kaip akis išdegęs. Tėvui tik sušukau, kad kuo greičiau iš čia nešdintųsi. Net į tą pusę atsisukti nenorėjau. Niekada tokių dalykų nesu matęs, man taip nejauku pasidarė.“

Vytuko tėvas nesupanikavo

Vytuko tėvas nesutriko. Jis greitai sureagavo ir liepė sūnui nedelsiant pagalbą kviesti. „Kai sūnus iš namo atbėgo persigandęs ir liepė mums iš čia kuo greičiau nešdintis, aš jo paklausiau, kas atsitiko. Tas man sako, kad ten guli pamėlynavęs Tomas. Tada liepiau kuo greičiau 112 skambinti ir pagalbą kviesti. Juk jis turėjo telefoną, o aš savo namie buvau palikęs. Gerai, kad paskambinome.

Dar Vytauto klausė, ar gali anas Tomui kuo nors padėti. Ką gali padėti, jei jis jau sustingęs. Greitoji pagalba pirma į kiemą atvažiavo. Paskui policijos keturi ekipažai atvyko, bet mes jos nelaukėm – išvažiavom namo. Gydytojas dar kažkokius prietaisus nešėsi, bet jų nebereikėjo – juk kūnas šaltas guli ir be prietaisų aišku, kad miręs“, – tos dienos įvykius prisiminė Vytuko tėvas.
Pasakojant apie siaubingą radinį Danguolės namuose, Vytautą krečia šiurpas.

Palaidas gyvenimo būdas

Kaimo vyrai ir moterys pasakojo, kad Danguolė nebuvo pavyzdingas šeimos žmogus. Išsiskyrusi moteris gyveno viena ir priimdavo kone kiekvieną į savo namus nakvynei. Mokesčio neimdavo, bet butelis velnio lašų tarsi privalomas buvo.

Šalia Danguolės namų sutiktas buvęs Zenono svainis kalbėjo, kad nuo bambalinio alaus kiekvienam stogas pasimaišyti galėjo. Be to, baisiu nusikaltimu dabar įtariamas buvęs giminaitis tikrai nebuvo Dievo dovana, o jo sesuo prieš savo mirtį dar spėjo su Zenonu ir išsiskirti. Autobusų stotelėje sutiktas Eligijus taip pat atviravo, kad alkoholis ir meilės trikampis – nesuderinami dalykai.

Bendruomenės namuose plušantieji nesidžiaugė, kad užvakar palaidojus 98 metų senolę salę šarvojimui jau reikia ruošti tragiškai gyvenimą baigusiam jaunam vyrui. Bet neskubėjo iš karto teisti ir paties Zenono.

„Nežinia, kas ten ir kaip – juk nestovėjom šalia. Kalba žmonės daug ką, nors ką gali žinoti. Apsilankydavo pas Danguolę Zenonas, apsilankydavo ir Tomas, to nenuslėpsi“, – kalbėjo moterys. Tiesiai šviesiai meilės trikampio santykius apibūdino negyvėlį suradusio Vytuko mama: „Du gaidžiai kaip peštukai dėl vištos susipešė. Taip ir pasibaigė.“
Policija užplombavo namo duris, už kurių įvyko kraupus nusikaltimas.

Motinos nuojauta neapgavo

Tolėliau nuo kaimo gyvenanti 87 metų Zenono motina neslėpė nujautusi nelaimę. „Jam sakiau: neik pas tą Danguolę, neik, juk Tomukas bus ten. Iš vakaro kažkur padirbėjo ir nudūmė į tą namą. Štai kaip viskas užsibaigė. Ar tokiame amžiuje kalėjime sėdėti? 63 metai – jau tikriausiai iš kalėjimo nebeišeis gyvas“, – su širdgėla kalbėjo senolė.

Ji papasakojo, kaip policijos ekipažas jos sūnaus ieškojo: „Atvažiavo dviese. Vienas mašinoje pasiliko, antras atėjęs paklausė, ar sūnaus nėra. Aš juk nemeluosiu policijai, pasakiau, kad sekmadienį pas mane jis nenakvojo. Taip jis būna kartu su manim, padeda sodybą aptvarkyti, darbus padaryt. O dabar? Nežinau, kas bus toliau. Ar jį paleis, ar ne? Ką aš, sena moteris, darysiu?“
Kūną radusio Vytauto tėvas nepasidavė panikai ir liepė sūnui nedelsiant iškviesti policiją.

Protą sumaišė velnio lašai

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė informavo, kad sulaikymo metu Danguolei nustatytas 2,61 promilės girtumas. Peiliu sugėrovą ir konkurentą nudaigojusiam Zenonui – 3,01 promilės. Šiuo metu Danguolė ir Zenonas yra sulaikyti ir prokurorų veiksmų laukia areštinėje.

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė spaudai Gabrielė Petkuvienė patvirtino, kad teismas leido suimti Zenoną trims mėnesiams. Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė teismui motyvavo, kad įtariamasis gali slapstytis arba vengti ikiteisminio tyrimo pareigūnų. Danguolei pritaikytos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir paimtas asmens dokumentas. Jie abu yra kaltinami padarę šį nusikaltimą.