Nors pastarosiomis savaitėmis daug kalbama apie atvejį, kai buvo žiauriai sumušta nepilnametė mergina, tokių atvejų – daugybė, laidoje patikino R.Klišytė. Taip pat specialistė prabilo ir apie tikrąsias priežastis, kodėl mūsų, lietuvių tautos, smurtas yra taip užslėptas.

„Visų pirma, reikia stebėti ne vaiką, o savo elgesį, o tik po to vaiką. Savo elgesiu darome milžinišką įtaką vaikui. Jeigu mes vaiko nemušame, bet konfliktuojame, sakome žiaurius žodžius savo vyrui. Vaikas tai girdi ir supranta, kad taip kalbėti ir elgtis yra normalu. Nepaisant to, aš labai norėčiau akcentuoti kitą dalyką – šeima tikrai nėra izoliuota nuo visuomenės, yra platesnis istorinis kontekstas.

Mūsų istorija yra žiauri, mes turime daug žaizdų, kurių dar nesame išsigydę. Manau, kad būtent tai yra valstybės ir visuomenės reikalas, nes tos žaizdos labai veikia šeimą.
R.Klišytė

Mūsų istorija yra žiauri, mes turime daug žaizdų, kurių dar nesame išsigydę. Manau, kad būtent tai yra valstybės ir visuomenės reikalas, nes tos žaizdos labai veikia šeimą. Žinokite, aš labai džiaugiuosi, kad pas mane konsultuotis vis dažniau ateina žmonės, nes jie bijo, kad jie gali smurtauti prieš savo vaikus. Jie patys nežino, iš kur tai kyla. Kai mes atvirai kalbamės, jie išdrįsta papasakoti ir apie savo tėvų gyvenimą, apie senelių, ką jie patyrė ir kaip tai yra slepiama, nekalbama.

Rūta Klišytė

Tai, kas yra slepiama, visi tie skeletai spintose ir lavonai rūsiuose mūsų šeimos, giminės ir visuomenės, leidžia mums suprasti, kad visa tai veikia mus. Tai, ko mes nežinome, apie ką nekalbame. Įsivaizduokite, mano tėvai matė, kaip žudė žydus Panevėžio miestelyje, bet jis man niekada apie tai nepasakojo, nes tai žodžiais tiesiog nepapasakojama. Tai yra taip baisu, bet tai išlieka, tas smurtas yra nenubaustas. Tai veikia ir mus, ir mūsų vaikus. Net ir savižudybių problemą aš siečiau ir su Holokaustu, ir trėmimais, žudymais, su KGB veikla“, – apie istorijos skaudulius kalbėjo medicinos psichologė.

Alkoholis ir narkotikai nuslopina smegenų žievės sritį, kurį yra atsakinga už mūsų išmoktas kultūrinio elgesio normas, socialines normas, moralę. Narkotikai visa tai tiesiog užlieja ir nuslopina. Atbunda roplių smegenys, visiems žemiškiems instinktams tarsi duodamas kelias.
R.Klišytė

Paklausta apie tai, kaip alkoholis ir narkotikai veikia žmonių elgesį, ji akcentavo tai, kad išnyksta kultūros normos. Kitaip sakant, jas pakeičia daug primityvesni instintai. Tarp kurių ir – lytinis instinktas.

„Alkoholis ir narkotikai nuslopina smegenų žievės sritį, kurį yra atsakinga už mūsų išmoktas kultūrinio elgesio normas, socialines normas, moralę. Narkotikai visa tai tiesiog užlieja ir nuslopina. Atbunda roplių smegenys, visiems žemiškiems instinktams tarsi duodamas kelias. Taip pat ir lytinis institnktas, prievarta. Yra daug tokių atvejų (kaip pasikėsinimas išžaginti jurbarkietę merginą), bet šis yra ypatingai skaudus, nes kalbame dar apie vaikus. Tai turėjo būti graži šventė, o kuo ji baigėsi? Lytinis instinktas turi ir didžiulę griaunamąją jėgą, ne tik kuriamąją, kaip gimstantys vaikai. Apie tai reikia kalbėti, aiškinti vaikams, kaip tai gali būti pavojinga. Mūsų lytinis švietimas yra apgailėtinos būklės“, – pabrėžė R.Klišytė.

Smurtas prieš vaikus

Mykolo Romerio universiteto docentas, kriminologas Alfredas Kiškis taip pat akcentavo tai, kad nepilnamečiai dabar vartoja labai daug svaigiųjų gėrimų.

„Alkoholis tikrai turi labai daug įtakos, žmogus gali tapti neprognozuojamas. Daugiau kaip 50 procentų nužudymų Lietuvoje yra padaroma apsvaigus nuo alkoholio. Šiuo metu irgi alkoholio vartojimas didėja nepilnamečių tarpe, skaičiai tikrai dideli, berods 30 proc. moksleivių per pastarąjį mėnesį vartojo alkoholį“, – DELFI laidoje kalbėjo kriminologas.

Mes turime keisti savo elgesį, reikalauti atsakomybės ne tik iš šeimos, tėvų, bet taip pat ir valstybės. Yra išardyta senoji sistema, bet naujoji nėra sukurta.
R.Klišytė

R.Klišytės nuomone, labai nemažai šių dienų kontekste, kai žiniasklaida vis dar mirga naujienomis apie žiaurių smurtą prieš nepilnametę, labai nemaloniai stebina ir komentarai. Tai vėlgi parodo tai, ką daugelis mūsų tautiečių slepia.

„Mes esame suaugę žmonės ir turime būti atsakingi už savo smurtinį elgesį. Mes labai daug smurtaujame Lietuvoje, elgiamės nekolegiškai, grubiai ir konfliktiškai. Tai parodo, kiek daug yra tokio latentinio slapto smurto. Pažiūrėkite į komentarus apie tuos du vaikus, tuos baisius komentarus rašo ne vaikai, o suaugę žmonės. Mes turime keisti savo elgesį, reikalauti atsakomybės ne tik iš šeimos, tėvų, bet taip pat ir valstybės. Yra išardyta senoji sistema, bet naujoji nėra sukurta“, – tikino psichologė.