Primename, kad NŽT tyrimą pradėjo po DELFI žurnalistų tyrimo, kuriame aprašyti gali aplinkosaugos pažeidimai mero kieme ir jo prieigose. Tyrimą galite rasti ČIA.

Aly­taus ra­jo­no me­ras A. Vrub­liaus­kas 20 arų že­mės skly­pą Dau­guo­se, Dau­gų eže­ro pa­kran­tė­je, kaip pats yra sa­kęs, iš ge­rų žmo­nių pa­vel­dė­jo tes­ta­mentu. Dau­giau kaip prieš de­šimt­me­tį ja­me pra­si­dė­jo gy­ve­na­mo­jo na­mo sta­ty­bos.

Da­bar me­ras gy­ve­na­mą­jį na­mą jau pa­si­sta­tęs, ta­čiau ja­me ne­gy­ve­na. To­liau jo gy­ve­na­mo­ji vie­ta iš­lie­ka Pi­va­šiū­nų se­niū­ni­jo­je, kur ra­jo­no va­do­vas taip pat tu­ri na­mą.

Aly­taus ra­jo­no va­do­vams var­dan dau­giš­kių in­te­re­sų su­rė­mus ie­tis su Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja dėl nuo bir­že­lio pa­bai­gos leis­ti­no van­dens mo­to­cik­lų plau­kio­ji­mo Dau­gų eže­re, kai kas įžvel­gė A. Vrub­liaus­ko su­in­te­re­suo­tu­mą iš­sau­go­ti ra­my­bę ir sau­gu­mą šia­me eže­re. Įtar­ta, kad me­ras yra už­ėmęs vals­ty­bi­nės že­mės kai ku­riems sta­ti­niams.

Tad šį pir­ma­die­nį Na­cio­na­li­nės že­mės tar­ny­bos prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos spe­cia­lis­tai at­li­ko su me­ro skly­pu be­si­ri­bo­jan­čios vals­ty­bi­nės že­mės pa­tik­ri­ni­mą, siek­da­mi nu­sta­ty­ti, ar vals­ty­bi­nė­je že­mė­je nė­ra ne­tei­sė­tų ir ne­var­žo­mų pra­ėji­mų ri­bo­ji­mo.

Tar­ny­bos Vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­jo Rus­la­no Go­lu­bo­vo tei­gi­mu, pa­tik­ri­ni­mo me­tu ne­nu­sta­ty­ta kliū­čių pa­tek­ti prie eže­ro ir ne­var­žo­mai vaikš­čio­ti vals­ty­bi­ne že­me.

Ta­čiau nu­sta­ty­ta, kad į vals­ty­bi­nę že­mę pa­ten­ka da­lis trin­ke­lių laip­tų, ku­rie įreng­ti be­si­ri­bo­jan­čia­me me­ro skly­pe. Taip pat kon­sta­tuo­ta, kad vals­ty­bi­nė­je že­mė­je įreng­tas liep­tas į eže­rą. Pra­šy­mo įreng­ti šį liep­tą Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba nė­ra ga­vu­si, liep­to sta­ty­to­jas nė­ra aiš­kus. Tik ga­li­ma įtar­ti, kad liep­tą į eže­rą įsi­ren­gė Aly­taus ra­jo­no me­ras.

Kaip sa­kė R. Go­lu­bo­vas, dėl ga­li­mai nu­sta­ty­tų pa­žei­di­mų Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba to­liau at­liks šių pa­žei­di­mų at­si­ra­di­mo ap­lin­ky­bių ty­ri­mą.

Aly­taus ra­jo­no me­ras A. Vrub­liaus­kas tvir­ti­no, kad ne­bu­vo in­for­muo­tas apie pa­tik­ri­ni­mą ir re­zul­ta­tų ne­ži­nan­tis.