40-metė palangiškė N. Jakelaitienė buvo nuteista už kankinimą ir pasikėsinimą nužudyti visuomenei pavojingu būdu.

Palangiškė nusikaltimą įvykdė 2006-aisiais, nors teismo nuosprendį išgirdo tik 2012 metais, tuomet moteris jį apskundė, tačiau Apeliacinis teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo nuosprendį. Po galutinio nuosprendžio moteris spruko. Po kiek daugiau nei dvejus metus trukusių moters paieškų, Lietuvos pareigūnai kreipėsi į Interpolą. Tarptautinė N. Jakelaitienės paieška buvo paskelbta prieš trejus metus, 2016-aisiais.

Vis dėlto, paieškos vaisių dar nedavė, o jau nuo pat teismo nuosprendžio dienos buvo spėliojama, kad ji galėjo sprukti į Didžiąją Britaniją.

Buvusį draugą apipylė benzinu ir padegė

Po moters įvykdyto pasikėsinimo žiniasklaidoje pasipylė antraštės, skelbiančios apie „nusivylusios mylimosios kerštą“ ir „padegimą iš pavydo“.

N. Jakelaitienė 2006-ųjų kovo 4-osios rytą užlipo ant gyvenamojo namo mansardos ir apipylė pro langą galvą iškišusį vyrą benzinu. Apipylusi benzinu ir padegė.

Neringa Jakelaitienė

Moteris gyvenamajame name sukėlė gaisrą, tačiau nusikaltimo jai nepavyko pabaigti – ugnis buvo numalšinta, o nukentėjusiajam suteikta skubi pagalba. Vis dėlto, sužalojimai buvo sunkūs – medikai nustatė, jog vyras apdegė 52 proc. kūno paviršiaus. Vyrui apdegė galva, plaukai, ausys, kaklas, krūtinė, nugara, kojos ir rankos.

Kaip skelbė respublika.lt, gydymas truko labai ilgai, o randai liko visam gyvenimui, nors pati N. Jakelaitienė savo kaltės taip ir nepripažino: „Vos kraupios mirties išvengęs žmoną turintis vyras tyrimą pradėjusiems pareigūnams iš karto įvardijo, kad tai padarė jo buvusi draugė N. Jakelaitienė. <...> Palangiškė savo kaltę griežtai neigė. Moteris buvusį draugą apkaltino jai kerštaujant už tai, kad ji ištekėjo už jaunesnio vyro. Neva vyras nukentėjo gesindamas namuose kilusį gaisrą“.

Tuo metu 27-erių moteris ant buvusio sugyventinio pyko už tai, kad šis ją atstūmė ir atsisakė pripažinti vieno iš dviejų vaikų tėvystę.

Tiesa, nusikaltimas nebuvo spontaniškas - prieš pasikėsindama į buvusio mylimojo gyvybę ji jam išsiuntė trumpąją žinutę, kurioje išdėstė savo planus. Nors vėliau teisme ji tvirtino, kad ji visiškai nekalta, neva buvęs jos sugyventinis apdegė namuose kilusio gaisro metu, o vėliau nusprendė pasipelnyti ir padavė ją į teismą.

Neringa Jakelaitienė

„Aš esu nekalta. Tai kerštas man, kad jį palikau ir ištekėjau už jaunesnio, – tuo metu moterį iš teismo salės citavo portalas lrytas.lt. – Nebuvo jokio padegimo. Jis gesino gaisrą ir apdegė“.

Moteris teismo posėdžiuose dažnai nesusitvardydavo, puldavo lieti emocijas, o baigiamąją kalbą sakė kone visą dieną. Tik kalboje ji kalbėjo ne apie nusikaltimą ar atgailą, o apie tai, kaip esą ją kankina psichiatrijos ligoninėse.

Beje, teismo ekspertai pripažino, kad nors jos sveikata ir silpna, ji gali atsakyti už savo veiksmus.

Arši Venckienės rėmėja

Palangiškės pavardė žiniasklaidoje mirgėjo ir Neringos Venckienės istorijoje. N. Jakelaitienė buvo arši jos rėmėja.

Emocijų pliūpsniais moteris pasižymėjo ne tik teismuose, kuriuose buvo sprendžiamas jos likimas dėl pasikėsinimo nužudyti buvusį sugyventinį, bet ir Seime. Tąkart, kai Seime buvo nuspręsta panaikini Neringos Venckienės neliečiamybę, N. Jakelaitienė savo elgesiu stebino susirinkusią žiniasklaidą.

„Yra kankinami žmonės ir Neringa galimai bus kankinama, – po Seimo posėdžio koridoriuje kalbėjo N. Jakelaitienė. – Ir tai bus labai žiauru, nes paralyžiuoja pirštus. Ir jie žino, kad tu turi sąmonę ir tu turi kentėti.“


Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į lengvinančias aplinkybes

Pasikėsindama nužudyti N. Jakelaitienė nusikalto pirmą kartą, be to – augina du vaikus, yra silpnos sveikatos, o nusikaltimas buvo nutrauktas pasikėsinant, nespėjus įvykdyti visų savo planų – tai teisme buvo įvardyta kaip lengvinančios aplinkybės, skiriant bausmę.

Prokurorė prašė moteriai skirti aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas skyrė penkerius su puse. Laisvės atėmimo bausmę skyręs teismas moteriai priteisė ir Valstybinės ligonių kasos pareikštą 8 950 litų civilinį ieškinį.

Dar 60 tūkst. ji turėjo padengti padegto vyro neturtinei žalai atlyginti.

Moteris apskundė teismo nuosprendį, bet apeliacinis teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo nuosprendį.

Ieškomiausių nusikaltėlių sąraše – ir daugiau lietuvių

Be N. Jakelaitienės lietuviškame ieškomiausių sąraše yra buvę banko „Snoras“ savininkai Raimondas Baranauskas ir Vladimiras Antonovas. Banką išvogę ir sužlugdę veikėjai įtariami didelės vertės turto pasisavinimu ir žinomai netikrų dokumentų panaudojimu organizuotoje grupėje.

Nuo 2017-ųjų liepos Kauno policija ieško Arūno Stiklioraičio (gim. 1986 m.). Jis nuteistas už nužudymą ir sunkų sveikatos sutrikdymą, tačiau nuo 11 metų laisvės atėmimo bausmės vykdymo irgi pasislėpė.

Už labai didelio narkotikų kiekio kontrabandą nuteisto Aurimo Bulbašovo (gim. 1983 m.) paiešką Telšių apskrities policija paskelbė dar 2012 m. Dešimtuke yra ir dar vienas Telšių policijos ieškomas nusikaltėlis – Vytenis Kasperavičius (gim. 1992 m.). Jis ieškomas nuo 2016-ųjų spalio. Nuteistas už narkotikų platinimą ir svetimo turto pagrobimą.

Vyriausias dešimtuke esantis ieškomasis – Sergejus Semikinas (gim. 1962 m.). Įtariant labai didelio narkotikų kiekio kontrabanda jo nuo 2017-ųjų vasario ieško Klaipėdos apskrities policija.