„Aš manau, kad dar per anksti ką nors konkretaus kalbėti. Per pirmas dienas, būdami Europos Parlamente, girdime, kad iš tiesų vyksta labai intensyvios diskusijos tarp pagrindinių partijų – Europos liaudies partijos, kuriai mes priklausome, socialistų, liberalų ir žaliųjų – dėl viso paketo“, – „Žinių radijo“ laidai „Aktualusis interviu“ sakė A. Kubilius.

Pasak jo, dabar panašu, kad derybos vyksta dėl Europos Komisijos vadovo posto, į kurį Europos liaudies partija yra pasiūliusi vokiečių atstovą Manfredą Weberį. A. Kubilius teigė, kad dabar yra daugybė gandų dėl to, ar jis turi galimybių užimti šias pareigas, tačiau, kaip bus iš tikrųjų, dar neaišku.

„Dabartinė stadija yra tokia, kai kiekviena partijų grupė pateikia savo kandidatus. Sutarta, kad iki liepos vidurio šita problema turėtų būti išspręsta, tai yra turėtų būti rastas sutarimas, pirmiausia, dėl Komisijos prezidento“, – sakė A. Kubilius.

Pasak jo, vienas labai svarbių etapų derybose bus po dviejų savaičių vyksianti EVT, kur turėtų būti pateikti pirmieji derybų rezultatai.

„Iki tol turėsime labai daug gandų. Visų pirma, todėl, kad Europos partijų grupės ir atskiros šalys stengiasi rodyti savo stiprumą“, – sakė A. Kubilius.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ informaciją esą Višegrado grupės šalys – Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija – neremia D. Grybauskaitės kandidatūros į EVT pirmininkes, A. Kubilius buvo linkęs vertinti kaip faktą, kuris patvirtina, kad D. Grybauskaitė yra rimtai svarstoma kaip galima kandidatė į EVT.

„Iš tos publikacijos gali suprasti, kad Višegrado šalys atsakė į Donaldo Tusko užduotą klausimą, ar būtų galima svarstyti D. Grybauskaitės kandidatūrą. Pirmas jų atsakymas yra toks, kad jie lyg ir nepritars, jie siūlo M. Ševčovičių, kuris yra socialistas, Slovakijos socialdemokratų partijos atstovas, žinomas komisaras.

Bet, kiek suprantu Europos Tarybos veikimo logiką, tai Europos Tarybos vadovu paprastai siūlomas kas nors, kas yra buvęs valstybės vadovu. M. Ševčiovičius juo nėra buvęs, bet jis yra ir vienas kandidatų į Komisijos pirmininkus. Galbūt jo pavardė yra pasiūlyta ir į Europos Tarybos vadovus, turint mintyje, kad bandoma sustiprinti jo pozicijas derantis dėl galimo vadovavimo Komisijai“, – svarstė A. Kubilius.

Jo vertinimu, tokia situacija vargiai įtikintų Europos Parlamentą (EP).

„EP, kiek tenka girdėti, bent jau mūsų partijoje laikomasi nuostatos, dėl kurios anksčiau pritardavo visos partijos, kad ta partija, kuri laimi daugiausiai vietų EP, siūlo ir teikia kandidatūrą į Europos Komisijos pirmininkus, kitaip sakant – į vykdomosios valdžios vadovus“, – sakė A. Kubilius.

Grybauskaitė turi pranašumų prieš konkurentus

D. Grybauskaitės nepartiškumas, pasak politiko, kaip ir ji pati sakė, gali būti pliusas, nes partijoms gali nepavykti sutarti. Tada tas, kas yra labiau nepriklausomas, galbūt, gali gauti pirmenybę.

„Dar reikia atsiminti, kad yra dar visa eilė faktorių, į ką, skiriant tuos postus, valstybės ir politikai stengiasi atsižvelgti: jeigu vieną postą užima kokios nors didelės valstybės vadovas, šiuo atveju – jei Vokietijos atstovas M. Weberis taptų Komisijos pirmininku, tada į kitą didelį postą turėtų pretenduoti kažkas iš mažesnių valstybių. Lietuva atitiktų tą požiūrį.

Antras požymis – jeigu vieną postą užima senosios Europos, šiuo atveju – Vokietijos, atstovas, tai kažkokį postą turėtų užimti kas nors iš naujosios Europos, kaip Donaldas Tuskas, atstovaudamas Lenkiją, užėmė EVT postą. Tai irgi yra svarbu“, – kalbėjo A. Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad 70 politikos lyderių yra parašę garsiai nuskambėjusį laišką, kad kažkokius aukštus postus turėtų užimti moteris.

„Jau ilgą laiką nei vieno iš aukštų postų ES nėra užėmusi moteris. Čia D. Grybauskaitė turi privalumų“, – sakė A. Kubilius.

Pasak jo, dabartiniame etape Lenkijos arba kitų šalių pareiškimai negali būti laikomi galutiniu apsisprendimu.

„Vyksta normali derybų eiga, bandoma paleisti įvairių viešų žinių iš įvairių valstybių, bandoma savo kandidatus stumti į priekį. Kol nebus suderėta dėl visų postų, neišgirsime aiškių atsakymų. Pirmas aiškesnis paveikslas gali pasimatyti po birželio 20-21 d. vyksiančios EVT“, – sakė A. Kubilius.