Trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjusi Mykolo Romerio universiteto profesorė Toma Birmontienė atkreipė dėmesį, kad išrinktasis prezidentas gali turėti ir labai nedaug manevro laisvės paveikti procesus dėl Vyriausybės sudėties.

„Jeigu liepos 12 d. dabar einantis pareigas Ministras Pirmininkas neatsistatydina, Vyriausybė grąžina įgaliojimus, tada prezidentas siūlo dabartinio premjero kandidatūrą.

Jeigu jai pritaria Seimas, tai lieka faktiškai dabartinė Vyriausybės sudėtis –
gal ir gali ten vienas ar kitas ministras keistis. Bet, jeigu šitoje sudėtyje pasikeis daugiau negu pusė ministrų, o beliko, man atrodo, tik dvi pozicijos, tai Vyriausybė turėtų atsistatydinti“, – sakė T. Birmontienė.

Išrinktasis prezidentas G. Nausėda yra sakęs, kad S. Skvernelis turėtų likti premjeru. Teisininkė atkreipė dėmesį, kad išrinktasis prezidentas dabar ir negalėtų kitaip kalbėti.

„Pagal Konstitucinio Teismo suformuotą doktriną, 1998 m. sausio 10 d. nutarimą, išrinktas prezidentas, kai Vyriausybė grąžina įgaliojimus, turi pareigą siūlyti dirbančio Ministro Pirmininko kandidatūrą“, – sakė T. Birmontienė.

Teisininkė nesileido į diskusijas apie tai, ar nori S. Skvernelis likti premjeru, ar ne. Pasak jos, jei jis juo būti nenori, tada turėtų atsistatydinti, nes vien tik pareiškimas – „nenoriu“ be jokio teisinio veiksmo negalimas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, prof. Ramūnas Vilpišauskas svarstė, kad yra projektuojamas kitas scenarijus, pagal kurį būsimoje Vyriausybėje keisis daugiau nei du ministrai.

„Tam ir vyksta derybos tarp koalicijos partnerių, kad jie turėtų daugumą, nes jau projektuojamas toks scenarijus, kad pasikeis daugiau negu du ministrai, ir reikės iš naujo tvirtinti Vyriausybę“, – sakė R. Vilpišauskas.

Parlamentaras Linas Balsys atkreipė dėmesį, kad tada visa procedūra vyktų pagal tą scenarijų, kuris būna po Seimo rinkimų – keičiasi Vyriausybė, tvirtinama nauja Vyriausybės programa.

„Kol kas to nėra, ir nėra būtina formuoti naujos Vyriausybės“, – sakė L. Balsys.

DELFI primena, kad šiuo metu vyksta derybos dėl naujos valdančiosios koalicijos sudarymo. Memorandumą yra pasirašiusios trys partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Taip pat prisijungti pakviesta Lietuvos lenkų rinkimų akcija.