„(V. Pranckiečio – BNS) reakcija buvo į memorandumą, ne koalicinę sutartį, tikiuosi, kai bus sudaryta koalicinė sutartis, bus aišku, kiek Seimo narių yra suvienyta koalicijoje, ir Seimo pirmininkas galbūt labai gerai pagalvos, ar verta eiti į tas procedūras, ar verta tapti tuo Seimo pirmininku, kuris atstovaus pačiam sau“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė R. Karbauskis.

„Opozicija paskelbė, kad nedalyvaus balsavime, jei pritrūktų vieno kito balso balsuojant (dėl atstatydinimo – BNS), Seimo pirmininkas du-tris Seimo narius atstovautų, labai keista būtų situacija“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Ramūnas Karbauskis patvirtino trečiadienį „socialdarbiečių“ lyderio Gedimino Kirkilo pasakytus žodžius, kad iš Seimo pirmininko posto nenorinčiam pasitraukti Viktorui Pranckiečiui buvo siūlomos žemesnės pozicijos – Seimo pirmininko pavaduotojo bei Europos reikalų komiteto vicepirmininko postai.

„G. Kirkilas yra teisus, kad buvo šnekėta. (…) Galėtų įvykti rokiruotė, pasikeitimas pozicijomis“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, yra norima su V. Pranckiečiu susitarti taikiai, o keršto dėl Seimo pirmininko dažno oponavimo „valstiečių“ nuomonei, pasak R. Karbauskio, nesiekiama.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas V. Pranckietis atsistatydinti atsisako.

Priekaištų dėl darbo Seime, pabrėžė LVŽS pirmininkas, V. Pranckiečiui nėra, ir jis toliau gali eiti kitas aukštas pareigas.

„Niekas nesako, kad V. Pranckietis blogas Seimo narys ir negali eiti jokių pareigų. Tai (siūlomos Seimo pirmininko ir Europos reikalų komiteto vicepirmininko pozicijos. - ELTA) yra aukščiausios pareigos“, - konstatavo R. Karbauskis.

„Derybos vyksta, prie derybų turėtų prisijungt, jei penktadienį taryboje patvirtins šį klausimą, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, ir tikiuosi kad kitą savaitę jos baigsis“, – apie derybų procesą sakė R. Karbauskis.