„Fiksuotas pirmasis užsienio vizitas, apie ką jau ir kalbėjo išrinktasis prezidentas – fiksuota data, jis įvyks liepos 16 d., o po to bus ir kiti kontaktai – su regionų lyderiais, kaimynais, su mūsų strateginiais partneriais. Viskas – palaipsniui“, – sakė L. Linkevičius.

Kalbėdamas bendrai apie šalies užsienio politiką keičiantis šalies vadovui, L. Linkevičius teigė, kad yra galimi taktiniai, bet ne strateginiai pokyčiai.

„Lietuva visą laiką pasižymėjo pasižymėjo tęstinumu. Žinoma, gali būti kažkokių taktinių niuansų, bet nemanau, kad strategiškai galėtų būti dramatinių pokyčių. To nesitikėčiau, tikiuosi nuoseklumo, tęstinumo“, – sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad tie taktiniai dalykai, kuriuos jis turi mintyje, yra tie, kurie priklauso nuo asmenybės.

„Kiekvienas turi savo ypatumų ir prioritetų, asmeninių požiūrių, tai yra labai suprantama, žmogiška, bet tai neturi strateginės įtakos“, – sakė L. Linkevičius.

Santykiuose su Rusija „taktiniai pokyčiai galėtų būti dialogo pobūdyje“

Kalbėdamas apie santykius su Rusija, užsienio reikalų ministras mano, kad yra galimi taktiniai pokyčiai dialogo pobūdyje, tačiau kertinės nuostatos keistis neturėtų.

„Aš tik kalbu iš principo, kad mūsų laikysena yra principinga, pagrįsta vertybėmis ir tam tikrais principais, ir manau, kad tie argumentai yra visiems aiškūs. Nematau pokyčių dėl Rusijos politikos arba veiksmų vertinimų“, – sakė L. Linkevičius.

Nemato galimybių su Baltarusija lanksčiau kalbėtis apie Astravą

Kalbėdamas apie santykius su Baltarusija, Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, kad čia požiūris visą laiką buvo selektyvus.

„Ten, kur įmanoma, kur yra pozityvu, visada padėdavome, ir mūsų pirmininkavimo ES metu tą darėme. Net buvome vieni iš tokių vienų pagrindinių palaikytojų.

Bet yra tokios sritys kaip Astravas, kur mes jau ne kartą sakėme, kad nematome galimybių dėl lankstumo ir atsitraukimo. Juo labiau, kad mūsų kaimynai yra neteisūs . (…) O kad reikia kontaktų ir dialogo – suprantama“, – sakė L. Linkevičius.

Linkevičius: „kadrų klausimai sprendžiami visai kitur“

Linkevičius sakė, kad su G. Nausėda kalbėjosi daugiausiai apie užsienio politiką, esą nebuvo kalbėta apie tai, ar jis naujos sudėties Vyriausybėje liks užsienio reikalų ministru.

„Mes nekalbėjome apie kadrines galimybes, nes tai sprendžiama visai kitur“, – sakė jis.

Užsienio reikalų ministras teigė patikinęs išrinktąjį prezidentą, kad URM gali, kiek jam reikės, pagelbėti ir suteikti reikiamą informaciją.

Išrinktojo prezidento atstovai po darbinių susitikimų žiniasklaidai komentarų neteikia. G. Nausėda ir jo komanda pasirinko tokį formatą, kad iki inauguracijos į visus žiniasklaidos klausimus atsakinėja kartą per savaitę per spaudos konferenciją. Viena tokia spaudos konferencija jau buvo šį antradienį.