„Kiek žinau, jam buvo pasiūlyta“, – trečiadienį Žinių radijui sakė jis.

Kaip sektiną pavyzdį „socialdarbietis“ nurodė praėjusios kadencijos Seimą, kai parlamento vadovas „darbietis“ Vydas Gedvilas, pareikalavus partijos vadovybei, pasitraukė iš Seimo pirmininkų. Jis buvo paskirtas pirmuoju Seimo vicepirmininku, o parlamento vadove išrinkta Loreta Graužinienė.

„Manau, kad ir dabar reikėtų tartis, o ne kokiais nors laiškais keistis, emocijomis“, – teigė G. Kirkilas.

„Bet kuriuo atveju, kas bebūtų Seimo pirmininkas „valstiečiai“ turės mažiausiai dvi Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijas“, – pridūrė jis.

„Mes nekeičiame šitos pozicijos, nes nei vienas iš koalicijos derybų dalyvių ir nereikalauja jos keisti. Nei „valstiečiai“, nei „tvarkiečiai“, nei mes“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė „socialdarbiečių“ lyderis.

Pasak G. Kirkilo, nei nedalyvausianti balsavime dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku V. Pranckiečiu opozicija, nei pats V. Pranckietis nedalyvauja derybose, o LVŽS nerodo iniciatyvos išlaikyti Seimo pirmininko postą.

Koalicijai neišsiplėtus, LSDDP gali reikalauti ir daugiau ministrų portfelių

Derybose dėl valdančiosios koalicijos performavimo dalyvaujančios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad Lenkų rinkimų akcijai atsisakius jungtis į formuojamą valdančiąją daugumą, LSDDP, ko gero, siektų pretenduoti į daugiau ministrų portfelių negu dabar.

„Greičiausiai, kad taip“, - „Žinių radijo“ paklaustas, ar prašytų daugiau ministerijų, jei Lenkų rinkimų akcija atsisakytų dalyvauti koalicijoje, atsakė G. Kirkilas.

Kokių ministerijų, be Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „socialdarbiečiai“ dar norėtų, G. Kirkilas neatskleidė.
„Jeigu penktadienį Lenkų rinkimų akcija apsispręs, tai tada kitą savaitę prasidės derybos, mes turime savo prioritetus, tačiau tiek mes, tiek „tvarkiečiai“, iš dalies ir „valstiečiai“ savo kortų neatskleidžiame, derybos yra derybos“, - sakė G. Kirkilas.

Politikas tvirtino, kad, nepaisant to, kad 2018 m. kovą iš posto pasitraukus teisingumo ministrei Mildai Vainiutei „socialdarbiečiams“ sunkiai sekėsi surasti pamainą jai, šiuo metu LSDDP rastų kadrų iš esmės į visas ministerijas.

„Tikrai mes surasime ministrus, mūsų frakcija, ko gero, daugiausiai turi buvusių Vyriausybių narių - jų net 7, du premjerai“, - kalbėjo LSDDP pirmininkas.

Kartu, paklaustas užsiminė G. Kirkilas, gali būti, kad šiuo metu užsienio reikalų ministro pareigas einantis Linas Linkevičius, pasiekus koalicinį susitarimą, atsidurs Krašto apsaugos ministerijoje.

„Teoriškai taip (gali būti. – ELTA), praktiškai - greitai pamatysime“, - sakė G. Kirkilas.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas V. Pranckietis atsistatydinti atsisako.