„Pastaruosius keletą metų medikų, kurie dirba laisvėje esančiose įstaigose, atlyginimai buvo nuolatos didinami ir jie susilygino su atlyginimais ir tapo net didesni, negu kalėjimų medikų“, – BNS sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis.

Pasak jo, visame pasaulyje įkalinimo įstaigose dirbančių medikų atlyginimai dėl sudėtingų darbo sąlygų ir kylančio pavojaus yra apie 50 procentų didesni.

Šiuo metu, pasak R. Garuolio, kyla didelė grėsmė, jog daugybė medikų paliks įkalinimo įstaigas.

„Gresia tuo, kad jau rugsėjo mėnesį kalėjimuose nebus medikų, nes jie išeis dirbti į laisvėje esančias įstaigas“, – sakė jis.

Skirtingai nei įprastose gydymo įstaigose dirbančių medikų, kalėjimų gydytojų atlyginimai yra finansuojami iš biudžeto lėšų, todėl jų atlyginimai su visais nekilo.

Kalėjimų departamento darbo grupė yra paskaičiavusi, kad įkalinimo įstaigų gydytojų atlyginimams reikėtų papildomų 2 mln. 356 tūkst. eurų, nes iš vidinių rezervų galima sutaupyti tik 156 tūkst. eurų per metus.

Įspėjamąjį streiką rengiantys kalėjimų medikai reikalauja stabdyti pradėtą įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių pertvarką, atlikti išorinį laisvės atėmimo vietų ligoninės veiklos auditą, skirti trūkstamas lėšas atlyginimams didinti.

Neįvykdžius minėtų reikalavimų, Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga birželio 20 dieną skelbs įspėjamąjį dviejų valandų streiką.