Ikiteisminis tyrimas dėl nepilnametės sužalojimo ir galimo pasikėsinimo išžaginti gegužės 26 dieną pradėtas Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Žiniasklaidoje skelbta, jog mergina buvo sunkiai sužalota. Įtarimai dėl pasikėsinimo išžaginti buvo pareikšti vienam asmeniui.

Jis buvo paleistas iš laikinojo sulaikymo paskyrus kelias kardomąsias priemones. Pasak prokuratūros, šiuo metu tyrime renkami visi reikalingi duomenys, kad nusikaltimas būtų ištirtas kuo objektyviau ir greičiau.

Filmuoti įrašai parodė kur kas daugiau

Policijos generalinis komisaras Linas PernavasDELFI diena“ gana nenoriai kalbėjo apie nusikaltimą, kai buvo sumušta 17-metė, tačiau išskyrė kitą įvykį Jurbarke, kuris, naujausiais komisaro turimais duomenimis, įvyko kitokiomis aplinkybėmis, nei anksčiau buvo skelbta.

„Atskirai norėčiau paminėti atvejį, kuriame kalbama apie grupę jaunuolių, kurie norėjo sumušti merginą, pirmadienį dar vyksta tyrimas, antradienį jau gali būti priimtas nutarimas nepradėti ikiteisiminio tyrimo, buvo peržiūrėtas įrašas, mes matėme merginas, kurios konfliktavo tarpusavyje, apie tai jos buvo išplatinusios ir socialiniame tinkle. Kai jos susirinko, pamatė ir kiti netoliese buvę paaugliai, jie priėjo prie jų.

Mes matėme, kad buvo norėta išprovokuoti muštynes, nufilmuoti, bet peržiūrėję vaizdo medžiagą, mes matome, kad smurto visgi nebuvo. Mes pastebėjome, kad iš apsižodžiavimo buvo padarytas konfliktas. Versija, kad vaikinai užpuolė merginas buvo atmesta. Dalis tų jaunuolių, kalbu ir apie merginas, ir apie vaikinus, kurie ten buvo, jų amžius 12-14 metų, jų tėvams bus išrašyti protokolai už administracinius nusikaltimus. Matysime, kokios sankcijos bus skirtos“, – DELFI laidoje sakė L.Pernavas.

Nenori išskirti Jurbarko

Paklaustas apie tai, ar Jurbarkas iš tiesų išsiskiria iš Lietuvos miestų, policijos generalinis komisaras tai paneigė. Anot jo, nusikaltimai, kurie pastarosiomis dienomis gana gausiai aprašomi žiniasklaidoje, vyko skirtingu laiku ir buvo skirtingo pobūdžio, todėl, anot jo, negalime kalbėti apie tendencijas.

„Aš galiu tvirtai teigti, kad Jurbarkas neturi kažkokios problemos, nes visi įvykiai yra skirtingi, visiškai nesusiję, įvyko skirtingu laiku ir skirtingose vietose. Dar noriu pabrėžti, kad nors kalbama, kad pasikėsinimas išžaginti vyko Jurbarko rajone, iš tiesų jis vyko Tauragės rajone. Informacija, kuri yra paskleista, nėra visiškai tiksli.

Dar vienas dalykas yra tas, kad į visus įvykius buvo sureaguota operatyviai. Įtariami asmenys yra sulaikyti ir nustatyti“, – kalbėjo L.Pernavas.

Tikina, kad duomenų pakanka

Pasiteiravus apie naujausias žinias apie Lietuvą sukrėtusį įvykį, kai buvo pasikėsinta išžaginti nepilnametę, L.Pernavas tikino, kad jau turi pakankamai medžiagos, todėl tikėtina, kad tyrimas ilgai netruks.

Linas Pernavas

„Galiu pasakyti kelis dalykus. Tas įvykis yra tiriamas. Įtariamam asmeniui, kuris yra įtariamas šio nusikaltimo padarymu, yra skirtos griežtesnės kardomosios priemonės: namų areštas, uždėta apykojė, kad jis negalėtų artintis prie aukos. Kaip minėjau, tas įvykis vyko Tauragės rajone, o ne Jurbarko. Kol kas komentuoti negaliu. Manau, kad duomenų pakaks ir tyrimas neužtruks“, – taip pat DELFI sakė generalinis komisaras.

Jis taip pat užtikrino, kad naujų duomenų ar pasikeitusių įvykio detalių kol kas nėra.

„Kažko naujo nėra. Informacija kokia buvo, tokia ir yra. Vaikinas sumušė merginą ir kėsinosi išžaginti“, – laidoje kalbėjo L.Pernavas.

Paskirtas namų areštas

DELFI primena, kad Įtariamajam pasikėsinimu išžaginti nepilnametę jurbarkietę ir jos sumušimu penktadienį prokurorų prašymu paskirtas namų areštas ir intensyvi priežiūra.

„Kardomosios priemonės paskirtos dviejų mėnesių laikotarpiui, uždraudžiant įtariamajam išeiti iš namų ir tai kontroliuojant elektroninėmis stebėjimo priemonėmis“, – spaudos konferencijoje pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Pasak jo, kardomosios priemonės sugriežtintos siekiant užtikrinti nukentėjusiosios saugumą, paaiškėjus, kad įtariamasis po įvykio grasino savo aukai.

Aurelijus Stanislovaitis

„Per savaitę, šiandien šešta tyrimo diena, buvo nustatytos faktinės aplinkybės, kurių deja, bet nebuvo nustatyta pirmąją parą po nusikaltimo, kad nukentėjusiajai tuoj po nusikalstamos veikos buvo grasinta reikalaujant tylėti, neatskleisti jokių aplinkybių“, – sakė prokuroras.

Tačiau šiuo metu, jo teigimu, teisėsauga nėra gavusi jokios informacijos apie kokį nors poveikį, kuris būtų daromas nukentėjusiajai ar liudininkams.

Atsižvelgė į amžių

Prokuroras pabrėžė, kad kardomosios priemonės tikslas nėra atkeršyti ar nubausti, o švelnesnės nei suėmimas priemonės skyrimas nereiškia įtariamojo išteisinimo.

Sprendimas nesikreipti dėl suėmimo įtariamajam priimtas atsižvelgus į jo amžių.

„Asmuo nebuvo teistas, nebuvo padaręs jokios nusikalstamos veikos, turi šeimą, mokosi, gyvena su tėvais – šios aplinkybės neleido priimti sprendimo dėl griežčiausios kardomosios priemonės“, – sakė prokuroras.

„Manėme, kad kitos kardomosios priemonės pasieks tikslus, kuriuos kelia įstatymas“, – sakė jis.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepilnametės sužalojimo ir galimo pasikėsinimo išžaginti gegužės 26 dieną pradėtas Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate, gavus pranešimą, kad Tauragės rajone esančiame Keterių kaime sodyboje vaikinas smurtavo prieš nepilnametę.

Įtariamasis buvo neblaivus – po nusikaltimo jam nustatytas 1,12 promilės girtumas.