„Dar kartą noriu pasveikinti išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą“, – konferenciją sveikinimu pradėjo V. Tomaševskis. Jis taip pat įvardijo, kad džiaugiasi ir Europos Parlamento rinkimų rezultatais. „Išlaikėme savo pozicijas, bet kita džiugi naujiena, kad tarp dabartinių parlamentinių partijų išlaikėme poziciją Seimo rinkimų“, – teigė V. Tomaševskis ir pridūrė, kad jų partija surinko apie 70 tūkst. balsų. Panašių pozicijų kaip Seimo rinkimuose, anot jo, nepavyko net EP rinkimus laimėjusiai konservatorių partijai.

Po sveikinimo ir rinkimų rezultatų apžvelgimo V. Tomaševskis pranešė, kad pirmadienį buvo susitikęs su premjeru ir LVŽS pirmininku dėl derybų pradėjimo. „Šiandien įvyko mano susitikimas su premjeru Sauliumi Skverneliu, taip pat su valdančiosios partijos vadovu Ramūnu Karbauskiu“, – teigė V. Tomaševskis.

Jis teigė, kad po susitikimo abiems pusėms situacija dėl derybų tapo aiškesnė. Vis dėlto, sprendimo dar nėra.

„Paankstinome mūsų Tarybos posėdį, bus kitą savaitę, bet aišku, laikas bėga, nėra daug aiškumų, suprantu potencialių partnerių poziciją, kad jie nori daugiau aiškumo. Pasakiau, kad penktadienį įvyks mūsų Tarybos posėdis ir penktadienį vakare bus priimtas sprendimas, ar pradedame derybas, ar ne“, – teigė V. Tomaševskis

Beje, jis patikslino, kad gali būti, kad partija nesutiks jungtis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas pabrėžė, kad jo tikslai – vaiko pinigų didinimas ir paramos pensininkams siekis, tiksliau - siekis suteikti pensininkams nemokamų vaistų.

O ar siektų postų Seime ar Vyriausybėje? „Dėl postų Seime, mes turime postus, priklauso nuo kvotos“, – teigė V. Tomaševskis. Jis pridūrė, kad jei pavyktų susitarti dėl jų tikslų „postų galėtų apskritai neužimti“.

V. Tomaševskis taip pat teigė, kad nekomentuos Seimo pirmininko V. Pranckiečio pozicijos dėl memorandumo.

DELFI primena, kad praėjusį ketvirtadienį Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ir Tvarkos ir teisingumo lyderiai ir Premjeras Saulius Skvernelis susitiko į pasitarimą dėl valdančiosios koalicijos plėtros. Susitikime buvo pasirašytas memorandumas dėl valdančiosios koalicijos plėtros.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad prie memorandumo kviečiama prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tačiau jie susitikime negalėjo dalyvauti. Premjeras teigė penktadienį ketina susitikti ir su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininku V. Tomaševskiu.

Ketvirtadienį pasitarime dalyvavo premjeras Saulius Skvernelis, socialdarbiečių pirmininkas Gediminas Kirkilas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis ir Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Memorandumą pasirašė Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas ir Remigijus Žemaitaitis.

Memorandumo tekstas:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“, tęsdamas įsipareigojimo Lietuvos žmonėms įgyvendinimą ir svarbias reformas, susitarė sudaryti kairiojo centro valdančiąją koaliciją ir tokiu būdu užtikrinti politinį, socialinį stabilumą, ekonominį augimą Lietuvoje ir įgyvendinti socialinio teisingumo bei solidarumo tikslus. Nauja valdančioji koalicija įsipareigoja tęsti sistemingą kovą su korupcija ir garantuoti politikos viešumą bei skaidrumą.

Suvokdami šių reformų bei socialinių tikslų svarbą, Koalicijos partneriai susitaria ir toliau dirbti bendram Lietuvos žmonių labui:

1. Bendradarbiauti vadovaujantis lygiateisiškumo, lygiavertiškumo, veiklos derinimo ir tarpusavio pagalbos principais ir įgyvendinant pagrindinius bendro darbo tikslus;

2. Kartu dirbti koalicinėje Vyriausybėje, bendromis pastangomis įgyvendinti Seime patvirtintą Vyriausybės programą, remti Vyriausybės programos nuostatas atitinkančias ir iš anksto aptartus įstatymų bei Vyriausybės nutarimų projektus;

3. Tartis dėl užsienio krašto gynybos ir vidaus politikos strategijos, valstybės valdymo pertvarkos ir kitais svarbiais ar neatidėliotinais klausimais;

4. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į ministro pirmininko pareigas siūlo Saulių Skvernelį, o Seimo pirmininko kandidatūrą siūlo Lietuvos socialdemokratų darbo partija;

5. Formuoja Vyriausybę remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protokolu;

6. Seimo vadovybę, komitetus ir nuolatines komisijas formuoja remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis, Seimo statuto nustatyta tvarka ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protokolu.