„Mes šnekėjome apie stabilumą valstybėje, ir tai, kad svarbu, kad koalicinės derybos pavyktų, ir būtų Seime suformuota stabili koalicinė dauguma, ir, kad nuo to priklauso, ar bus stabili Vyriausybė, ir, ar mes galėsime vykdyti įsipareigojimus, kuriuos esame davę žmonėms“, - sakė R. Karbauskis po maždaug valandą trukusio susitikimo su G. Nausėda.

Pasak jo, sprendimas dėl Vyriausybės vadovo ateities priklauso nuo koalicijos derybų, tačiau jis teigė negirdėjęs, kad G. Nausėda nepritartų, kad juo liktų S. Skvernelis.

„Aš suprantu, kad tai yra pirmiausia koalicijos sprendimas, ir tokios šnekos apie tai, kad nepritartų, tikrai nebuvo. Dabar ne tas metas, kada reikia pritarti arba nepritarti, tam bus liepos 12 d., po inauguracijos. Čia – jau koalicijos sprendimas“, - sakė R. Karbauskis.

Seimo pirmininko klausimas – koalicijos sutarimo dalykas

Valstiečių-žaliųjų pirmininkas teigė, kad Seimo pirmininko pozicijos klausimu buvo kalbėta tik tiek, kad „tai yra ne asmeninis kieno nors reikalas, o kad tai yra koalicijos susitarimo dalis“.

„Lygiai taip pat, kaip prieš 2,5 m. Seimo pirmininkas buvo skirtas koalicijos, taip dabar, jeigu koalicijos susitarime bus kitaip, tokiu atveju jį deleguos ta partija, kuri tą postą galės siūlyti“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, šioje vietoje „išrinktasis prezidentas šitoje nelabai ką turi komentuoti“.

„Nes tai yra susitarimas tarp koalicijos partnerių. Svarbiausia, kad koalicija pavyktų, ji būtų stipri, užtikrintų darnų darbą“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis dar kartą pakartojo jau anksčiau išsakytą teiginį, kad Seimo pirmininkas keičiasi ne dėl asmeniškumų, o dėl to, kad keičiasi proporcijos. Jis taip pat abejoja, ar Seimo pirmininko personalijos keitimo klausimas bus sprendžiamas nepasitikėjimo procedūra.

„Statute yra skirtingos procedūros. (…) Nepasitikėjimo klausimo V. Pranckiečiu niekas niekada nėra įvardijęs, ir aš negalėčiau pasakyti, kad mes tai svarstytume. Čia yra klausimas apie tai, kad pasikeičia valdanti dauguma, pasikeičia koalicija, ir pasikeičia pareigos, kurias užima vienos ar kitos partijos atstovai“, – sakė R. Karbauskis.

Tikisi, kad prisijungs ir Lenkų rinkimų akcija

Valstiečių-žaliųjų lyderis tikisi, kad į koaliciją įsijungs ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

„Kiek supratau, kitą savaitę jau pradės dirbti (ir jų) derybinė grupė, ir tikiuosi, kad derybos bus palankios, ir mes turėsime ir Lenkų rinkimų akciją koalicijoje“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė šiuo metu nežinąs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininko Valdemaro Tomaševskio reikalavimų.

Pasak valstiečių-žaliųjų lyderio, G. Nausėda per susitikimą norėjo suprasti, kaip jiems sekasi Seime formuoti valdančiąją daugumą. Jis teigė viską papasakojęs, ir pažadėjo, kad į Prezidentūrą, jei bus pakviestas, vaikščioti ne vengs.

Valstiečių-žaliųjų lyderis tikisi, kad valdančiąją koaliciją pavyks suformuoti iki liepos 12 d.

Jis teigė negirdėjęs iš išrinktojo prezidento siūlymų kartu su opozicija susėst prie bendro stalo.

Į susitikimą atvyko anksčiau

Nors susitikimas buvo numatytas 13 val., R. Karbauskis atvyko 20 min. anksčiau. Išrinktasis prezidentas šiandien vėliau taip pat ketina susitikti su opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu.

Pats G. Nausėda iš miesto į susitikimą Prezidentūroje atėjo prieš pirmą. Išrinktąjį prezidentą lydėjo apsauga ir jo štabe dirbęs buvęs Kauno vicemeras Povilas Mačiulis. Kokią poziciją jis užims išrinkto prezidento komandoje kol kas neaišku, į visus klausimus G. Nausėda žurnalistams žada atsakyti per spaudos konferenciją antradienį.

Eidamas į Prezidento rūmus pirmadienį G. Nausėda nebuvo linkęs stabtelti ir atsakyti į žurnalistų klausimus. Eidamas jis tarstelėjo, kad iš susitikimų tikisi didžiausios naudos Lietuvai.

Formuojama nauja valdančioji koalicija

Kaip rašė BNS, po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, nors žadėjęs atsistatydinti premjeras dar neatsako, ar tęs darbą po prezidento inauguracijos liepos 12-ąją.

Partijos taip pat sutarė, kad Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“, bet „valstiečių“ deleguotas parlamento vadovas Viktoras Pranckietis atsistatydinti atsisako.

Anksčiau „valstiečiai“ žadėjo trauktis iš valdžios, jeigu S. Skvernelis nepateks į antrą prezidento rinkimų turą, o partija nelaimės Europos Parlamento rinkimų.

S. Skvernelis liko trečias, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga iškovojo du mandatus Europos Parlamente ir pagal gautų balsų skaičių nusileido opoziciniams konservatoriams ir socialdemokratams.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi didžiausią opozicinę frakciją Seime su 34 nariais.