Ministras reagavo į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bei Vilniaus dailės akademijos raginimus atsisakyti šiemet atsiradusių reikalavimų, kad skiriant valstybinį finansavimą meno krypties studentams būtų vertinami ir pažymiai brandos atestate.

„Artimiausiu metu mes ketiname peržiūrėti priėmimo tvarką, pirmiausia ten, kur yra menai, kur yra tam tikri specifiniai reikalavimai, labiau pasitikint pačiomis aukštosiomis mokyklomis. Mano galva, sutartys su aukštosiomis mokyklomis bus tas instrumentas, kuris leis labiau pasitikėti mokyklomis“, – žurnalistams sakė A. Monkevičius.

Anot jo, naujose universitetų sutartyse su Vyriausybe finansavimas bus siejamas su parengiamų absolventų skaičiumi ir mokslo kokybe, ją atspindėtų absolventų profesinė karjera, bet nebebus svarbu, kiek studentų priimama ar lieka studijuoti.

„Pavyzdžiui, 30 proc. studentų, iškritusių dėl nepažangumo, nebūtų problema universitetui, jei jis siekia kokybės rodiklio“, – teigė ministras.

Jis sakė, kad nors tvarka gali būti keičiama artimiausiu metu, įsigalioti galėtų tik nuo 2021-ųjų, kadangi įstatymai numato, jog apie stojimo į aukštąsias mokyklas sąlygų pakeitimus būsimieji studentai privalo žinoti prieš dvejus metus.

„Mes diskutuojame, kad galbūt dar po dviejų metų mes tą tvarką būtumėme jau pakoregavę, dabar dvejus metus turi galioti tai, kas reglamentuota“, – teigė ministras.

LMTA prorektorė Vida Umbrasienė šią savaitę kritikavo naująją tvarką, kai valstybės finansavimas gali būti skiriamas tik studentams, kurių penkių geriausiai įvertintų dalykų vidurkis brandos atestate yra ne mažesnis nei septyni balai. Anot jos, tai užkerta kelią kai kuriems gabiems jaunuoliams studijuoti teatro meną ar kitas specialybes.