Kiekvienas planas, kiekvienas aprašymas, vos tik užbaigiamas, iškart tampa pasenęs. Todėl Kauno miesto muziejus penktadienį surengė eksperimentinį, pirmąjį Lietuvoje interviu maratoną, kuriame 30 įvairių sričių ekspertų – nuo Kauno „Žalgirio“ direktoriaus Pauliaus Motiejūno, architektės Gustės Kančaitės iki nusikalstamo pasaulio žinovo Dailiaus Dargio ir fotožurnalisto Artūro Morozovo, pasidalins savo įžvalgomis apie miestą. Prie apskrito stalo bus keliami klausimai apie svarbiausius mieste vykstančius procesus, reiškinius ir leidžiamasi į išskirtinių Kauno savybių paiešką, taip bandant iš naujo atrasti šiuolaikinį Kauną.

„Vienas pagrindinių šiuolaikinio miesto sėkmės elementų yra žmonės ir jų miesto suvokimas – kaip jie jį vertina, naudoja ir kokias mato galimybes jame. Norint gerai suprasti Kauną, reikia sugebėti susieti jame vykstančius procesus, vertinti esamą potencialą ir įžvelgti ilgalaikes perspektyvas. Šios perspektyvos ir skirtingos įžvalgos miesto muziejui tokios pat svarbios kaip ir jo istorija, tačiau jos kol kas yra išsibarsčiusios po dokumentų rinkinius, tarpusavyje nesusietas analizes ir dažnai suprantamos tik siauram profesionalų ratui. Tai matydami ir siekdami atrasti naujas Kauno miesto matymo ir suvokimo galimybes, kurios būtų įdomios ir suprantamos plačiam miestiečių ratui, organizuojame 12 valandų interviu maratoną apie Kauną“, – sako Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Kaip teigia vienas iš renginio organizatorių architektas Andrius Ropolas, kuriant patrauklų miesto pasakojimą, reikia naudotis inovatyviais metodais ir nebijoti eksperimentuoti.

„Kauno interviu maratonas yra būtent toks eksperimentas, kuriuo stengiamasi praplėsti šiuolaikinio miesto studijas už sauso duomenų rinkimo ribų. Koncentruoti 12 valandų trunkantys pokalbiai su įvairiais žmonėmis – tai ne vien statistika ir faktai, bet ir miesto emocijos apčiuopimas, kuris, tikimės, ateityje padės sukurti gyvą ir įtraukiantį miesto pasakojimą“. Interviu metu atrastos įžvalgos formuos būsimą Kauno miesto muziejaus parodą ir vėliau bus pritaikytos kuriamoje Rotušės nuolatinėje ekspozicijoje“, - sako A. Ropolas.

Maratonas buvo suskaidytas į 4 sesijas, kurių temos atitinka skirtingą santykį su miestu.

Pirmojoje sesijoje „Kurti“, kurią moderavo architektai Julija Reklaitė ir Andrius Ropolas, kalbėjo Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas; „Kančo studijos“ vadovė, architektė Gustė Kančaitė; gatvės menininkas, studijos „Gyva grafika“ dailininkas Tadas Šimkus; „Tuk tuk Indija“ indiško maisto užkandinės Vilijampolėje, vadovas Inder Pal Singh; LSMU prorektorius studijoms, gydytojas neurologas prof. Kęstutis Petrikonis; KTU mokslininkas, dirbtinio intelekto darbo grupės narys Mantas Lukoševičius; UABKautra“ generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Antrojoje sesijoje „Naudoti“, kurią moderavo Kauno miesto muziejaus inovacijų vadovė Justina Juodišiūtė ir urbanistė Živilė Šimkutė, mintimis dalijosi nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Etapas“ vadovas Mindaugas Velička; dizaineris, „jot.jot“ dizaino studijos vadovas Jurgis Garmus; vandens sporto entuziastas; riedlentininkas, ekstremalaus sporto entuziastas Domantas Antanavičius; Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus specialistė Sigita Bugenienė; projekto „Travel time platform“ programuotojas Aivaras Jakubauskas; Lietuvos dviratininkų bendrijos atstovas Linas Vainius; S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo Aleksote direktorius Vytas Skučas.

Trečiojoje sesijoje „Suprasti“, kurią moderavo architektūrologas Paulius Tautvydas Laurinaitis ir urbanistė Živilė Šimkutė kalbėjo architektūrologas, Kauno modernizmo paveldo tyrėjas Vaidas Petrulis; fotografas, fotožurnalistas Artūras Morozovas; rašytojas, žurnalistas, kriminalų ekspertas Dailius Dargis; VDU Botanikos sodo Dendrologijos kolekcijų sektoriaus mokslo darbuotoja Asta Malakauskienė; „Maisto banko“ padalinio Kauno mieste vadovė Lina Pečkaitienė; „Sostena“ standartų ir kokybės vadovas, pirmojo lietuviško sportinio automobilio dizaino kūrėjas Vygandas Ulickas; miestų antropologė, tyrinėjanti Šančių rajoną Mykolė Lukošienė.

Paskutinėje maratono sesijoje „Veikti“, kurią moderavo „Kaunas pilnas kultūros“ redaktorė Kotryna Lingienė ir architektas Andrius Ropolas, kalbėjo filosofas, Emanuelio Levino centro vadovas Viktoras Bachmetjevas; menininkė, daržininkystės iniciatyvų Šilainių bendruomenėje puoselėtoja Evelina Šimkutė; Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė; Kauno menininkų namų direktorė Rūta Stepanovaitė; benamių gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“ atstovė Eglė Jurkšienė; Kaunas 2022 „Kylantis Kaunas“ ir „Kauno iššūkis“ programų kuratorė Vaida Venckutė Nagė; žurnalo „Į“ redaktorė, Kauno fotografijos galerijos projektų vadovė Viktorija Mašanauskaitė