– Ar galima sakyti, kad vasara prasidės tikrais vasariškais orais?

– Tikrai galima taip sakyti. Galbūt dar pirmosiomis dienomis šiek tiek šilčiau bus arčiau jūros, žmonės ten gal dar ir nepajus, kad tikroji vasara atėjo, tačiau jau savaitės pradžioje net ir ten atsisuks pietų, pietryčių vėjas ir pirmoji vasaros savaitė bus ne tik šilta, bet karšta.

– Kokie orai buvo pastarosiomis dienomis?

– Pastarosiomis dienomis buvo sugrįžusi vėsa, sulaukėme jau gana nemažai lietaus. Galima sakyti, kad per tris dienas prilijo tiek, kiek neprilijo prieš tai buvusius du mėnesius. Šiek tiek atsigavo žemė ir miškai, sumažėjo gaisrų pavojus, bet lietus buvo per staigus ir smarkus, todėl naudos taip pat mažokai atnešė. Lietus tik užsėmė, bet gana sunkiai gėrėsi į žemę. Kai toks smarkus, jis greitai nubėga, daugiau gal rūpesčių sukėlė miesto gyventojams, kur skendo gatvės ir automobiliai strigo.

– Koks numatomas savaitgalis?

– Savaitgalis numatomas vidutiniškai šiltas. Temperatūra didžiojoje šalies dalyje turėtų būti 19-24 laipsniai šilumos. Tai yra maloni šiluma, tik prie jūros bus vėsiau, 17-18 laipsnių, nes pūs vėjas iš Vakarų. Mūsų jūra dar šalta, tik 12 laipsnių. Jūra ir vėsina pakrantę.

– Viduryje savaitės buvo vasariškų liūčių. Ar bus kritulių savaitgalį?

– Palis tik artimiausią naktį, o šeštadienio dieną lietaus tikimybė yra nedidelė. Kai kur gali būti pavieniai debesėliai, gali trumpai, bet nedaug palyti. Sekmadienį taip pat tikimybė yra labai menka.

– Kokia numatoma kitos savaitės pradžia?

– Savaitės pradžioje pasisuks pietiniai srautai, plūstelės didesnė šiluma. Pirmadienį 21-26 laipsniai. Panašu, kad savaitės pradžia bus sausa ir saulėta. Savaitės viduryje sulauksime tikro karščio, vietomis net iki 30 laipsnių rodys termometrų stulpeliai. Naktį temperatūra sieks 15-18 laipsnių. To atsigavimo paryčiais net nelabai ir bus. Blogumas tas, kad tokios tvankios ir karštos dienos atneša labai nemalonius reiškinius: perkūnijų, liūčių, krušos, trumpo staigaus vėjo sustirpėjimo. Nereikia baimintis, kad nušluos visą šalį, bet reikės kartais žvilgtelėti į dangų.

– Kiek tęsis karštis?

– Visą kitą savaitę, net ir savaitgalis kitas bus karštas. Pagal ilgalaikes prognozes, pirmoji birželio pusė turėtų būti net šiek tiek šiltesnė nei norma. Tikrai galima tikėtis neįprastai šiltų orų.

– Koks buvo šis pavasaris?

– Pavasaris buvo geras miestiečių akimis, o žmonių, dirbančių žemės darbus – nelabai. Du mėnesius lietaus beveik nebuvo, būta šalnų balandį, net pastarąsias dvi naktis kai kuriuose rajonuose dirvos paviršiuje temperatūra krito iki neigiamos. Žemdirbiai gal ir nelabai džiaugiasi tokiu pavasariu.

– Pavasario šalnos ir liūtys. Ar šie reiškiniai yra įprasti?

– Tai yra mūsų pavasaris. Gal sausra nėra įprasta, jau ir pernai gegužė buvo labai sausa, o šalnos įprastas mūsų klimato reiškinys. Nuo senų laikų tokiu laiku pas mus būna šalnos.

– Koks bus visas birželis?

– Birželis bus šiltas ir nelietingas. Pagal visą birželio prognozę, temperatūra turėtų būti apie pusę laipsnio aukštesnė nei vidutiniška. Poilsiautojams bus labai gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)