„Skaitome Žodžio Žmogaus „neisiu į koaliciją su teisiamomis partijomis“ memorandumą. Menka pastabėlė – Seimo pirmininkas atleidžiamas Seimo daugumai balsavimu pareiškus juo nepasitikėjimą, o ne trims seniūnams pasirašius susitarimą. Jei mano skaičiavimas tikslus, balsų šiandien galimoje koalicijoje yra 68, o ir neaišku, ar visi jie palaikytų nepasitikėjimą Pranckiečiu.

Kad tik nereiktų po to vėl skelbti apie „laimėtus rinkimus“, – feisbuke per dantį R. Karbauskį traukė G. Landsbergis.

Priminė serialą „Vaikštantys numirėliai“

A. Kubiliui politinės realijos priminė serialą „Vaikštantys numirėliai“ („Walking dead“).

„Mane labiausiai juokina R.Karbauskis, bet jo juokai jau darosi pavojingi“, – feisbuke rašė politikas.

Jis paaiškino, kad Seimo Pirmininkas yra antra pagal svarbą konstitucinė valstybės pareigybė: eina Prezidento pareigas ypatingomis aplinkybėmis, jeigu tikrasis Prezidentas negali eiti pareigų. Pagal bendrą supratimą – tuo pačiu metu Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Ministras Pirmininkas neturėtų išvykti iš Lietuvos.

„Todėl Seimo Pirmininko institucijos stabilumas yra konstitucinė vertybė. Jos vertė dar labiau išauga, kai turime naują Prezidentą, dar neturintį didesnės valstybės valdymo patirties, ir kai Premjeras vis dar nežino ar jis nori ir ar gali toliau eiti savo pareigas. Tuo pat metu keisti Prezidentą, Ministrą Pirmininką ir Seimo Pirmininką neabejotinai yra rizikinga ir niekuo nesiskiria nuo situacijos, kai visi trys išvyksta iš Lietuvos. Tik dar sudėtingiau“, – rašė A. Kubilius.

Pasak jo, Seimo Pirmininko institucija nėra elementari šaškė, kurią supykus ir keršijant galima tiesiog numesti nuo lentos ar vaizduoti, kad ji yra paaukojama koalicijos partneriams, kurie būdami tokioje pat koalicijoje iki šiol į šį postą nepretendavo.

„Belieka užduoti tik vieną klausimą – ar G. Kirkilas su J. Bernatoniu supranta, kad jie tampa primityviu R. Karbauskio smulkaus keršto V. Pranckiečiui įrankiu? Ar pagarba valstybės institucijoms, parlamentarizmui, Seimo Pirmininko institucijos autoritetui jiems dar ką nors reiškia?

Ar tiesiog tai tampa esminiu šios „Walking Dead“ koalicijos bruožu – per likusius 1,5 metų kiekvienam šio neišvengiamai skęstančio valdžios laivo keleiviui paprasčiausiai dar norisi pabūti ministrais ar Seimo pirmininkais?

Todėl spėju, kad šiandieninė „Walking Dead“ koalicijos logika yra paprasta – iš savo postų lėks visi dabartiniai ministrai ir Seimo pirmininkai, nes visiems tomilinams, kirkilams ir žemaitaičiams prieš artėjančią pabaigą dar norisi pasėdėti minkštuose valdžios krėsluose“, – rašė A. Kubilius.

Pasak jo, „šiandien esminis klausimas yra aiškus – ar šitoje „Walking Dead“ kompanijoje yra kas nors, kas priverstų Ramūną Karbauskį „elgtis adekvačiai“? Nes kitaip visi iš šios kompanijos amžiams įsigys „Walking Dead“ etiketę ant savo kaktos“.

„Aš nesu V.Pranckiečio fanas. Buvo ir geresnių Seimo Pirmininkų. Bet Seimo Pirmininko institucija nėra paprasta šaškė ant R.Karbauskio lentos, o R. Karbauskis nėra Lietuvos savininkas, kad galėtų šaškes stumdyti kaip nori. Lietuva tai ne „Agrokoncernas“, o „Agrokoncernas“ tai ne visa Lietuva. Jeigu šaškes galima stumdyti „Agrokoncerne“, tai nereiškia, kad jas taip pat galima stumdyti ir Lietuvoje ar Seime.

Laikas tą adekvačiai paaiškinti R. Karbauskiui, kad jis tai pagaliau adekvačiai suprastų“, – rašė A. Kubilius.

A. Navickas: čia tik pradžia

Savo nuomonę feisbuke pareiškė ir TS-LKD frakcijos Seime narys Andrius Navickas.
„V. Pranckiečio maištas prieš R. Karbauskį, deja, gerokai pavėluotas. Dabar atrodo, kad Seimo pirmininkas paprasčiausiai gina savo postą. Nors, neslėpsiu, įspūdingai atrodo Prankiečio pareiškimai, kad Ramūnas turi trauktis iš LŽVS pirmininko pareigų. Įdomu, ar jau Agnė pasmerkė Seimo pirmininką, ar dar ne? Įdomu, kiek paramos savojoje frakcijoje Pranckietis gali tikėtis?“, – rašė A. Navickas.

Jis teigė manąs, kad R. Karbauskis „sudoros disidentus po vieną“.

„Parodyti galią jis sugeba. Ar ne apgailėtina klausytis Puteikio ir Puidoko politinio „kniaukimo“- „Norim grįžti“. Dar vieni breksitistai. Jei Rima Baškienė šioje situacija aiškiai nestos Pranckiečio pusėn, kita politinė auka bus ji“, – rašė A. Navickas.

Pasak jo, „tie, kurie pernelyg garsiai negiedojo ditirambų Lietuvos naisizacijai, tikėtina jau netrukus pajudės socialdemokratų ir konservatorių frakcijų link“.

„Na, o frakcijos aktyvistai, net neabejoju, taps vis labiau fanatiški ir kovingi. Negaliu atsistebėti socialdarbiečių talentais. Po visų pralaimėtų rinkimų, stovėdami prieš savo trumpos istorijos pabaigą, jie dar sugeba išsireikalauti trijų ministrų ir Seimo pirmininko posto, o Gediminas Kirkilas dar pareiškia, kad mielai būtų eurokomisaru. Na, Ramūnui dabar svarbiausia ruoštis pačio susigalvotam Armagedonui, bet kodėl Skvernelis tai toleruoja?“, – klausė A. Navickas.

Jis pripažino, kad jam „visa ta politinė choreografija įgriso ir norėtųsi nuo jos pailsėti, tačiau visi šie bepročiavimai brangiai kainuoja visai valstybei ir mūsų visų ateičiai“.

„Visai tikėtina, kad visa ši naisuva dar tęsis pusantrų metų... Deja, negali likti tik pasyvus stebėtojas. Kai sugenda namuose kanalizacija, perspektyva vien tik stebėti padarinius – tikrai nėra pati pačiausia“, – rašė A. Navickas.

Jis teigė, nežinąs, ką net ir Gitanas Nausėda šioje situacijoje gali padaryti. Jis žadėjo visas partijas sodinti prie vieno stalo.

„Tačiau šiuo metu LŽVS yra tasi politinių šachidų spiečius, kuriam derėtų pirmiausia išsiaiškinti savo viduje. Nelabai man patinka ir tai, kad šioje situacijoje opozicinės jėgos kažkaip suglebo. Socdemai norėtų būti tiek pat kritiški kolegoms iš opozicijos, kiek ir valdantiesiems. Liberalai renkasi pirmininką, bet, tiesą pasakius, labiau viena akimi seka, kaip ten bus su Laisvės partija. Na, o mes, TS-LKD kažkodėl nusprendėme dalinti rekomendacijas, ką derėtų daryti Ingridai Šimonytei. Gal leiskim pradžioje jai kiek atsigauti, pailsėti, permąstyti viską“, – rašė A. Navickas.

Pasak jo, rinkimų maratonas baigėsi, pasirengimas naujiems rinkimams jau prasidėjo.

„Dabartiniame etape, mano įsitikinime, visi turėtume prisiminti svarbų priesaką: „Nepakenk“. Bandykime veikti taip, kad kuo mažiau griuvėsių po dabartinės valdžios liktų. Ir, svarbiausia, nepraraskime vilties – kiekviena diena reiškia, kad mes dar priartėjome prie šios politinės fantasmagorijos pabaigos“, – rašė A. Navickas.

DELFI primena, kad memorandumą ketvirtadienį pasirašę „valstiečių“, socialdarbiečių bei „tvarkiečių“ lyderiai nutarė, kad asmenį į Seimo pirmininko poziciją siūlys socialdarbiečiai.