Prieš dvi savaites G. Landsbergis TS-LKD vardu kvietimus prisijungti prie konservatorių frakcijos išsiuntė Mišrios Seimo narių grupės seniūnui Bronislavui Mateliui ir taip pat Mišriai Seimo narių grupei priklausančiam Mantui Adomėnui.

Spaudos konferencija apie pokyčius frakcijoje turėjo įvykti dar prieš savaitę, tačiau ji buvo atšaukta. Vėliau G. Landsbergis tikino, kad atšaukti teko dėl paprastų techninių dalykų – nevyksta plenariniai posėdžiai, Seimo nariai yra išsibarstę po Lietuvą, dėl to ir nepavyko visų surinkti į vieną vietą.

Po neįvykusios spaudos konferencijos abu kviesti Seimo nariai žiniasklaidai teigė, kad sprendimo, sutikti ar ne, dar nepriėmė.

Uždaro posėdžio metu buvo nuspręsta, kad prie frakcijos jungiasi B. Matelis.

B. Matelis į Seimą buvo išrinktas kaip nepartinis, vėliau buvo įrašytas į „valstiečių“ sąrašą, tačiau netrukus Seimo narys paliko šią frakciją kritikuodamas Ramūno Karbauskio veiksmus. Kone nuo kadencijos pradžios jis priklauso Mišriai Seimo narių grupei.

„Dabar, įsikūrus oficialiai opozicijai, mišri grupė kaip ir lieka už opozicinio veikimo ribų arba jai koordinuotis veiksmuose yra sudėtingiau. Pokalbių būta ir anksčiau, atnaujinome juos dabar dėl galimybės prisidėti prie mūsų frakcijos ir pradėti dirbti kartu, drauge, išvien. Labai džiaugiuosi, kad šiandien radome bendrą sutarimą“, – po posėdžio kalbėjo G. Landsbergis.

Pasidomėjus, ar prisijungs ir kvietimą gavęs M. Adomėnas, atsakė: „Vyko diskusija frakcijoje, yra principinis sutarimas dėl Manto Adomėno prisijungimo, tik tiek, kad jis pats negalėjo šiandien dalyvauti posėdyje. Nuspręsta kitame posėdyje išgirsti jo prašymą prisijungti ir tada jau bus sprendimas“.

Prie frakcijos prisijungęs B. Matelis žiniasklaidai teigė, kad tęs anksčiau pradėtus darbus. Jis tvirtino, kad nusprendė prisijungti ir dėl to, kad jam artimos vertybinės nuostatos. „Man, kaip buvusiam žurnalistui, yra svarbu žodžio laisvė. Man yra svarbu tai, kad valdantieji jau kelerius metus bando kištis į visuomeninio transliuotojo turinį, netgi manyčiau, kad jei jiems tai būtų pavykę iš pirmo žingsnio, būtų buvęs antras žingsnis, kai būtų jau bandoma įstatymais kištis į komercinės žiniasklaidos turinį. Džiaugiuosi, kad mums pavyko tai sustabdyti. Taip pat manau, kad šiandien mes turime daug darbų stabdant visas komisijas, kurias aš vadinu keršto komisijomis“, – kalbėjo B. Matelis.

Seimo narys pabrėžė, kad, jo nuomone, visos šiuo metu veikiančios komisijos „yra iš keršto“.

„Nėra nė vienos, kuri būtų nukreipta tam, kad būtų geresnis žmonių gyvenimas. Visos yra sukurtos tam, kad būtų keršijama: dėl to, kad žurnalistas nepatogų klausimą uždavė iš visuomeninio transliuotojo ar kerštas už tai, kad kažkas kažko nepriėmė į Lietuvos banką dirbti. Tokių dalykų, manau, Lietuvos valstybėje neturėtų būti“, – tvirtino B. Matelis.

Jis taip pat įvardijo, kad svajoja apie dešinės centro aljansą: „Pasakysiu savo svajonę, to nesakiau nei frakcijoje, kai dabar kalbėjome, turiu tokią svajonę, kad artėjant kitiems Seimo rinkimams, kad Lietuvoje iš tiesų įsikurtų arba kažkaip pasireikštų kažkokia forma centro dešinės aljansas, kuris pasiūlytų labai konkrečius darbus žmogui, ne kerštui. Žmogui ir kad tie darbai iš tiesų būtų įgyvendinti“.

Prieš savaitę vis dar galvojo

Seimo narys Bronislovas Matelis prieš savaitę DELFI teigė, kad toks laiškas iš konservatorių buvo maloni staigmena. „Mane nudžiugino šiek tiek toks stilius viešas. Paprastai priimta politikoje, kad visi pasislepia kažkur, už durų tariasi, – kalbėjo Seimo narys. – Čia viešai parašė laišką kvietimo forma, ji man priimtina. O dabar aš kažkokį atsakymą duoti esu priverstas.“

B. Matelis teigė, kad apsispręsti reikia ir dėl einamų pareigų palikimo, nes šiuo metu jis – Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnas. „Gerai, kad ir Mantui parašė viešai tokį laišką, kur nurodė tuos tikslus, kodėl turime jungtis. O mano situacija, žinote, turiu pamąstyti. Man, žinoma, nėra svarbu kokios nors pareigos, bet turiu įsipareigojimų frakcijoje, esu Mišrios Seimo narių grupės seniūnas, dėl to man reikia nemažai apmąstymo“, – kalbėjo Seimo narys.

M. Adomėnas gautą konservatorių laišką dar penktadienį paviešino „Facebook“ tinkle. Pasidalindamas laišku jis rašė, kad reikia viską nuodugniai apgalvoti. „Gavau netikėtą laišką – ir įdomų pasiūlymą. Jis duoda naujos medžiagos apmąstymams. Aišku, reikia viską nuodugniai apgalvoti – bet artimiausiu metu apsispręsiu ir paskelbsiu sprendimą, – socialiniame tinkle teigė M. Adomėnas. – Aišku tik tiek, kad nauja politinė padėtis ir netikėtos, precedento neturinčios politinės peripetijos, galimo politinio chaoso valstybėje perspektyva reikalauja daug ką iš naujo permąstyti.“

Kartu su konservatoriais į Seimą išrinktas M. Adomėnas prieš metus iš TS-LKD gretų buvo pašalintas už ryšius su „MG Baltic“.