Meras: buvau nemaloniai nustebintas

Gegužės 7-ąją DELFI pranešė, kad Lietuvoje padaugėjo vandens telkinių, kur bus leidžiama plaukioti motorinėmis valtimis.

„Nuo šiol Zaraso, Talkšos, Didžiulio (Daugų), Galuonų ir Arino ežeruose bei Kupiškio tvenkinyje leidžiama plaukioti asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą. Didžiulio (Daugų), Galuonų ir Arino ežeruose galima plaukioti nuo birželio 21 d. iki plaukiojimo sezono pabaigos, Arino ežere – ne arčiau kaip 200 m nuo kranto ties Asvejos regioninio parko riba”, - teigiama Aplinkos ministerijos išplatintoje žinutėje.

Iki vandens motociklų pasirodymo Daugų ežere nelikus nė mėnesio Alytaus rajono meras, konservatorius A. Vrubliauskas atvirai išsakė neigiamą savo poziciją ir ketina imtis veiksmų, kad šis leidimas būtų kuo greičiau atšauktas.

„Buvau nemaloniai nustebintas, savivaldybė nebuvo informuota, nebuvo derinta ir staiga iš medijų sužinome, kad ministerija nutarė, jog Daugų ežere bus galima plaukioti. Tai nesolidu, su savivaldybe taip nesielgiama“, – vietiniams žurnalistams teigė A. Vrubliauskas.

Beje, vietinei žiniasklaidai jis teigęs, kad esą iš pradžių prieš vandens motociklus jis neturėjęs nieko prieš. Tačiau, kaip pats teigė, nuomonę pakeitė, kai pamatė, kaip šio sporto entuziastai elgiasi vandenyje. „Mane jų elgesys šokiravo“, – teigė Alytaus rajono meras.

Vis dėlto DELFI primena, kad jau kelis metus buvo draudžiama Daugų ežere plaukioti vandens motociklais. Tad kur merą galėjo nemaloniai nustebinti šie sportininkai, taip ir lieka neaišku.

Aplinkos ministerija pastabų negavo

Pareiškimais žiniasklaidai Alytaus rajono meras neapsiribojo. Jis kartu su kai kuriais Seimo konservatorių frakcijos nariais ėmė spausti Aplinkos ministeriją atšaukti išleistą leidimą. Tai DELFI patvirtinto ir pats aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.
Vandens motociklai

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vyr. specialistė Laura Stumbrienė DELFI patvirtino, kad 2019 m. gegužės 3 d. patvirtintas aplinkos ministro įsakymas „Dėl Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. balandžio 15 d. įsakymo „Dėl Aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis patvirtinimo“ pakeitimo“.

Taigi ministrui pasirašius įsakymą vandens motociklams atsirado galimybė plaukioti Zaraso ir Talkšos ežeruose, Kupiškio mariose, Daugų (Didžiulio), Galuonų, Arino ežeruose.

Visuose vandens telkiniuose vandens motociklais leista plaukioti nuo birželio 21 dienos. Išimtis galioja tik Talkšos ežerui. Čia galima plaukioti ištisus metus.

Anot ministerijos atstovės, pakeitimus inicijavo Lietuvos vandens motociklų sporto federacija.
Jos paklausus, ar meras sako tiesą, jog šis sprendimas nebuvo derintas su savivaldybe, L. Stumbrienė teigė, kad derinta buvo ir jokių pastabų negauta.

„Projektas derintas su gamtos apsaugos, saugomų teritorijų specialistais. Per Seimo teisės aktų informacinę sistemą (TAIS) projektas ir su juo susiję dokumentai teikti derinti Susisiekimo ministerijai, savivaldybėms (Kauno m., Kauno r., Klaipėdos m., Klaipėdos r., Kretingos r., Neringos, Palangos m., Elektrėnų, Utenos r., Zarasų r., Tauragės r., Šilalės r., Šiaulių m., Kupiškio r., Rokiškio r., Alytaus r., Molėtų r.), Lietuvos vandens motociklų sporto federacijai. Iš visuomenės pastabų negauta”, - aiškino Aplinkos ministerijos atstovė.

DELFI žurnalistai užfiksavo galimų pažeidimų

Vis dėlto DELFI išsiaiškino, kad ant vaizdingoje vietoje, šalia Daugų ežero kranto, didelį ir prabangų namą visai neseniai pasistatė rajono meras A. Vrubliauskas. Ar jis priešindamasis vandens sporto atsiradimui ežere visų pirma negina savo asmeninio intereso, paklausėme paties mero.

Tačiau dar iki kreipiantis į politiką apsilankėme prie Daugų ežero ir pastebėjome galbūt paties mero padarytų aplinkosauginių pažeidimų. Tiesiai iš mero kiemą į ežerą nutįsęs ilgas medinis lieptas. Jam reikia gauti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) leidimą. Ar jis gautas, atsakymo iš mero sulaukti nepavyko.

Taip pat nuo gatvės, esančios šalia mero sklypo ribos, yra valstybinė žemė, kuria einant galima pasiekti ežerą. Tačiau ji nepalikta be priežiūros: valstybinėje žemėje yra betoninė danga. Į klausimą, ar valstybinėje žemėje ją įrengė meras, atsakymo iš A. Vrubliausko gauti nepavyko.

Vietiniai DELFI žurnalistams aiškino, kad į ežerą galbūt įleista geoterminio šildymo sistema. Ar taip yra iš tiesų, meras atsakymo ir vėl nepateikė. Primename, kad norint geoterminiam šildymui naudoti ežerą reikia gauti NŽT leidimą.

„Vadovaujantis LR žemės įstatymu, kai paviršiniai vandens telkiniai priklauso valstybei, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), kaip tokios žemės valdymo patikėtinis, turėtų priimti sprendimą leisti ar neleisti naudoti valstybinę žemę privačių asmenų geoterminio šildymo įrangos įrengimui”, - informavo Aplinkos ministerijos atstovas Arūras Čepelė.

Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Aušrinė Lisauskienė teigė, kad prie mero namų ketinama atlikti patikrinimą birželio 3 dieną, jog būtų išsiaiškinta faktinė situacija. Apie patikrinimo rezultatus DELFI ji informuos vėliau.

Važiuojant pagrindiniu keliu nuo Vilniaus į mero ir dar kelių gyventojų kiemus veda mažesnė gatvelė ir prieš pasukant į ją yra užtvaras. Tiesa, atvykus DELFI žurnalistams jis nebuvo nuleistas, taigi patekti į smulkesnę gatvę buvo galima.

Registrų centro atstovai teigė, kad užtverti šios gatvės, kuri veda į mero kiemą, negalima, nes tai yra bendrojo naudojimo kelias.

„Informuoju, kad Jūsų nuotraukoje pažymėta gatvės dalis (…) yra bendro naudojimo kelias, skirtas privažiuoti prie šalia kelio suformuotų žemės sklypų. Bendro naudojimo keliams papildomai servitutai paprastai nėra registruojami”, - teigė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Vietiniai kvartalą praminė „Vrubliovka"

Įdomu ir tai, kad mero namas pastatytas visai šalia miestelio parko, kuris įrengtas prieš keletą metų. Tiesa portalas lrt.lt 2015 metais rašė, kad vietiniai tą vietą vadina „Vrubliovka”, esą lygindami su prabangiu Maskvos turtuolių Rubliovkos kvartalu.

Kaip rašė portalo žurnalistai, parkas įrengtas panaudojant ir Europos Sąjungos pinigus, tačiau jis nuo Daugų miestelio nutolęs kelis kilometrus ir jį vietiniams pasiekti labai nepatogu. Portalo žurnalistai darė prielaidą, kad parko vieta derinta prie mero naujojo namo vietos.

Iki parko veda naujai asfaltuota gatvė, šaligatviai, taip pat įrengti modernūs šviestuvai. Ir visu tuo gali naudotis šalia gyvenantis meras.

Kad šiuo metu parku mažai kas naudojasi, įsitikino ir DELFI žurnalistai. Parkelis apleistas, takeliai apaugę žole, lieptas – papuvęs, automobilių stovėjimo aikštelė nuniokota, žolė nenupjauta, šiukšliadėžės pilnos šiukšlių, jos mėtosi ir visoje teritorijoje.

Meras: tikrai neleisime

DELFI telefonu susisiekus su Alytaus rajono meru A. Vrubliausku, jis patvirtino, kad yra nepatenkintas aplinkos ministro pasirašytu įsakymu, leidžiančiu plaukioti vandens motociklams Daugų ežere, todėl prašo jį panaikinti.

„Kol kas dar nieko neprašėme, tiktai nuomonę turim. Šią savaitę su suinteresuotomis pusėmis pasitarsime, bet problema vis tiek užtruktų laiko, jeigu reikėtų tenkinti abi puses nenaikinant leidimų. Vis tiek reikia pažymėti atskiras zonas. Jeigu dabar nieko nedarytume – mūsų netenkina, kad į pliažus plaukia, yra privairavimo keliai, visa infrastruktūra, kuri sukelia grėsmės saugumui ir didelį gyventojų nepasitenkinimą.

Mūsų tai netenkina, bet greičiausiai mes visko nespėsime techniškai padaryti, o mūsų agitavimas bus toks, kad šiais metais tikrai neleisime. Per tuos metus dar reikia pasiruošti, su gyventojais viską suderinti, rasti kompromisą. Bet šiais metais neįsivaizduoju, kad jie galėtų plaukioti“, – aiškino A. Vrubliauskas.

Paklaustas, ar jo sprendimas susijęs su tuo, kad jo namas stovi ant ežero kranto, A. Vrubliauskas patikslina, kad kol kas toje vietoje negyvena. Perklausus, ar sprendimas susijęs su tuo, kad persikraustys į namus ant ežero kranto, meras neteko kantrybės: „Tai palaukit: ar aš geriau žinau, kur gyvenu, ar jūs geriau žinot?“

Uždavus klausimą, ar tiesa, kad kartais viešojo naudojimo gatvė, atsišakojanti nuo Daugų gatvės ir vedanti į mero kiemą, būna užtverta užtvaru, A. Vrubliauskas paprieštaravo, kad tai nėra tiesa.

„Šventas Dieve, mano gatvė neužtverta. Kur į kiemą veda, gatvė neužtverta. Net nežinau, kaip jums paaiškinti. Atvažiuokite ir įsitikinkite, o tada teikite“, – pakvietė meras.

DELFI padarė kaip meras siūlė: nuvažiavo į Daugus, rado užtvarą, bet jis tuo metu netrukdė patekti į mažesnę gatvę.

Ministras: meras bando išspręsti asmenines problemas

Tuo tarpu Aplinkos ministras K. Mažeika mano, kad jei meras kreiptųsi į ministeriją atstovaudamas žmonių interesams, tai būtų normalu, tačiau šiuo atveju jis įtaria, kad meras, prisidengdamas žmonių interesais, bando išspręsti savo asmenines problemas.
Kęstutis Mažeika

„Nustebau, nes tokiais primityviais būdais jis neturėtų siekti asmeninių tikslų. Manau, reikės atskirai pasiaiškinti, kiek tai yra aktualu ir kitiems žmonėms. Dėl Daugų ežero jau anksčiau kreipėsi vandens sporto mėgėjai, kuriems buvo uždrausta (plaukioti ežere – DELFI) dėl mero iniciatyvų. Tai mažų mažiausiai meras pasielgė neteisingai“, – teigė K. Mažeika.

Aplinkos ministras pridėjo, kad, jei tik yra galimybė, ministerijoje stengiamasi sudaryti žmonėms sąlygas plaukioti vandens telkiniuose vandens motociklais ir kitomis motorinėmis priemonėmis.

„Pirmiausia kalbamės su aplinkosaugininkais, su specialistais, kurie pasako galimą tokio sprendimo poveikį ten gyvenantiems paukščiams, žuvims ir kitiems gyvūnams. Išanalizavę šiuos aspektus, priėmėme sprendimus, ir čia nebuvo kreipta dėmesio į „nori ar nenori“, čia buvo išanalizuota galimybė iš principo vandens telkinį panaudoti įvairesnėms veikloms ir tokios buvo specialistų rekomendacijos“, – teigė K. Mažeika.