Šalies vadovė antradienį atvyko į Briuselį, kur prasidėjo pirmosios derybos dėl to, kas turėtų užimti vieną svarbiausių Europos Sąjungos (ES) pozicijų.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Europos Komisijos pirmininko skyrimo procese dalyvauja ir bendrijos šalių lyderiai, o ne tik daugiausiai mandatų Europos Parlamente iškovojusios partijos.

„Visada turime remtis Europos sutartimis, kuriose toks išankstinis, dalinis parinkimas kandidatų tikrai nėra numatytas“, – žurnalistams sakė prezidentė.

„Na, o koks sutarimas bus tarp laimėjusių partijų ir valstybės vadovų, dar laikas parodys, dabar labai anksti spėlioti“, – pridūrė ji.

„Spitzenkandidat“ principas interpretuojamas skirtingai.

Pavyzdžiui, Europos liaudies partijos (EPP) pagrindinis kandidatas vokietis Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis) įsitikinęs, kad vadovauti Europos Komisijai turi būtent jis, nes EPP Europos Parlamente turės didžiausią frakciją, nepaisant kiek sumažėsiančio jos skaičiaus.

Mažesnes frakcijas turėsiantys Socialistai ir demokratai (S&D) bei Liberalų ir demokratų aljansas (ALDE) už Europą sako, kad komisijos vadovu turi tapti žmogus, turintis geriausias galimybes Europarlamente sutelkti daugumą. Centro kairieji siūlo olandą Fransą Timmermansą.

Kaip kandidatai tapti Europos Komisijos pirmininkais minimi ir danė Margrethe Vestager, prancūzas Michelis Barnier.

D. Grybauskaitė tvirtino, kad kandidatų gausa rodo, jog padėtis Europos Parlamente pasikeitė.

„Europos Parlamente nebus dviejų dominuojančių partijų, bus sudaroma koalicija iš trijų ar keturių politinių grupių“, – kalbėjo prezidentė.

„Be jokios abejonės, dabar visos jos mėgina parodyti raumenis ir tai turbūt yra labai natūralus procesas. Reikia tiesiog šiek tiek išlaukti“, – tvirtino šalies vadovė.

Po praėjusią savaitę vykusių Europos Parlamento rinkimų mažiau vietų gavus EPP ir S&D, jos dviese nebegalės sudaryti daugumos šioje institucijoje, skirtingai nei dabartinėje kadencijoje.

Dabartinis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris buvo daugiausiai vietų Europos Parlamente 2014 metais iškovojusios EPP „pagrindinis kandidatas“.