Pasak Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės, MMA bus siūloma nuo 2020 metų didinti apie 10 proc.

„Atsižvelgiant į Lietuvos banko analizę ir Trišalės tarybos patvirtintą formulę, tai buvo informacija, kad yra 607 eurai“, – BNS sakė ji.

Tokiu atveju pagal ankstesnę sistemą, iki šių metų sausį įsigaliojusios mokesčių reformos, MMA augtų iki 470 eurų, pagal dabartinę mokesčių sistemą – 607 eurus.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė kol kas neatskleidė, kokia MMA tenkintų profsąjungas, savo poziciją ji žada pristatyti antradienį.

Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas sako, kad Trišalėje taryboje kurį laiką nepavyksta susitarti dėl MMA, todėl siūlys klausimą palikti Vyriausybei, arba, jo teigimu, MMA turėtų būti indeksuojama – sudaryti apie 55 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU)

„Yra du galimi variantai, pirmas dalykas, esame sutarę, koks turėtų būti VDU ir MMA santykis, tai yra 55 procentai, ir antras dalykas, galvojame, kiek prasminga diskutuoti dėl MMA, kadangi nuomonės su socialiniais partneriais skiriasi“, – BNS sakė D. Arlauskas.

„Manau, kad inicijuosime, kaip yra kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, palikti šitą klausimą, nes jis visiškai beprasmis“, – pridūrė jis.

Pernai Trišalėje taryboje po ilgų diskusijų nepavyko rasti bendro sprendimo dėl MMA didinimo nuo 2019-ųjų, todėl šį rodiklį tvirtino Vyriausybė – pagal senus skaičiavimus šiemet MMA augo nuo 400 iki 430 eurų, o pagal naują formulę, sujungus darbuotojo ir darbdavio mokesčius, – iki 555 eurų prieš mokesčius.

Trišalė taryba yra nusprendusi, kad MMA turi būti 45-50 proc. vidutinės algos.