„Šiandien penktą ryto prabudęs, pajutęs, kad yra svarbi žinutė įkritusi, pažiūrėjau į telefoną, ir pamačiau, kad Aistis Zabarauskas sutiko būti mano komunikacijos vadovu“, – pirmadienio rytą per spaudos konferenciją patvirtino G. Nausėda.

A. Zabarauskas per visą prezidento rinkimų kampaniją buvo atsakingas už G. Nausėdos komunikaciją. Jis taip pat buvo tas žmogus, kuris padėjo kandidatui derinti darbotvarkę su žiniasklaida arba atskirais atvejais teikė komentarus apie štabo reikalus. Pats G. Nausėda švęsdamas pergalę rinkimų štabe juokavo, kad pastaruoju metu A. Zabarauską matė dažniau nei savo žmoną.

Iš A. Zabarausko profilio socialiniame tinkle „Linkedin“ matosi, kad nuo 2013 m. jis yra socialinių tinklų komunikacijos bendrovės „Unboxed“ patariamosios tarybos narys. Prieš tai – nuo 2004 iki 2018 m. jis yra dirbęs ryšių su visuomene agentūroje „Integrity PR“. Nuo 1996 iki 2004 m. jis yra dirbęs žurnalistu LRT.

A. Zabarauskas yra baigęs magistro studijas Kardifo universitete Jungtinėje Karalystėje ir bakalauro studijas Vilniaus universitete.

Pats A. Zabarauskas DELFI teigia, kad G. Nausėdos komunikacija skirsis nuo kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės. Jo teigimu, bus daugiau formalaus ir neformalaus bendravimo tiek su žiniasklaida, tiek su žmonėmis. G. Nausėdos komunikacijos vadovas teigė tikintis, kad G. Nausėda neturės „slaptų dienotvarkių“.

– Aisti, dar vakar Gitano Nausėdos rinkimų štabe minėjote, kad nežinote, ar sutiksite su pasiūlymu prisijungti prie komandos. Kas lėmė apsisprendimą?

– Prezidentas pakvietė ir pareiga viską nulėmė. Aš niekada neturėjau politinės dienotvarkės, norėjau ateiti, būti šitoje kampanijoje iki Prezidentūros ir baigti, ir grįžti prie savo ramaus gyvenimo.

Šita kampanija iš tikrųjų suvalgė labai daug laiko, aš atėmiau jį iš savo šeimos, nemačiau savo žmonos, savo vaikų, tik miegančius keturis mėnesius, labai jų pasiilgau. Ir galvojau, kad šeima turi turėti tėtį ir vyrą, dėl to mano sprendimas buvo neiti.

Tačiau matėte, kaip Gitanas ne vieną kartą kvietė. Ir per tas kelias valandas, kurios buvo tarp rezultatų paskelbimo ir iki dabar aš galvojau, kad ne tik mano reikalai yra svarbūs ir aš turiu jam padėti padaryti tai, ką jis žadėjo. Pažadėta yra nemažai ir mes esame įsipareigoję Lietuvos žmonėms, ir negalime dabar dėti į krūmus. Tai dėl to likau.

– Kaip į tokį sprendimą reagavo jūsų šeima?

– Rita sakė, kad daryk, kas tau darosi (juokiasi).

– Minėjote, kad niekada neturėjote politinės dienotvarkės. Koks buvo atėjimas į politiką ir kaip tai pakeitė jūsų gyvenimą?

– Pasikeitė gyvenimas taip, kad nebesportuoju, valgau vieną kartą per dieną, gaunu 150 skambučių per 18 valandų, neatsakau visų žinučių, į kurias atsakydavau, niekada nesusitvarkau savo pašto dėžutės, nors ji visą laiką pas mane būdavo tvarkinga ir visi laiškai atsakyti. Yra daugybė neišspręstų pakabintų klausimų. Tai tokie buitiniai pasikeitimai.

– Su kokiu Lietuvos politiniu gyvenimu jums teko susipažinti? Kaip jis atrodo žmogui, kuris su tuo iki šiol neturėjo nieko bendro?

– Mes turbūt visi iš politikos tikėjomės daugiau, negu kad yra dabar. Tikėjomės daugiau tikrumo ir nuoširdumo iš žmonių, kurie mūsų rinkėjų yra deleguoti valdyt valstybę. Tai, kokie dabar yra reitingai ir Seimo, ir politikų rodo, kad kažkas yra ne taip. Ir ne žmonės šitoje vietoje yra kvaili ir nesuprantantys, yra kažkas ne taip padaryta. Ir tas „kažkas ne taip padaryta“, grynai mano asmenine nuomone, yra tai, kad politikoje trūko tikrumo, buvo ir tebėra noras atstovauti sau, turėti dienotvarkes – viešas ir slaptas, o ne nuoširdžiai, atvirai rūpintis viešuoju interesu.

Aš, atvirai sakant, nežinau kas bus su mumis, kai mes pilnai ateisime į šitą lauką, bet žinau tik viena, kad mes būsime nuoširdūs ir atviri. Ką mes galvosime, tą žmonės ir girdės.

Gitanas Nausėda, Aistis Zabarauskas, Povilas Mačiulis

– Sakote, kad slaptų dienotvarkių G. Nausėda neturės?

– Aš tikiu, kad taip nebus. Aš noriu, kad taip nebūtų. Viena iš priežasčių, dėl ko aš nusprendžiau eiti, nes ateinančius penkerius metus matau kaip tikrumo metus. Tikrumo, atvirumo, nuoširdumo, o ne įvaizdžio, nes toks yra Gitanas.

– Pakalbėkime apie G. Nausėdos kaip prezidento komunikaciją. Kuo ji bus kitokia nei Dalios Grybauskaitės?

– Aš žinau, kad Gitanas bus labai prieinamas ir žmonėms, ir žurnalistams. Jis toks buvo per visą kampaniją ir ne todėl kad reikėjo, o todėl, kad jis toks yra. Žinant visą srautą, jau dabar kas vyksta mano telefone, aš suprantu, kad mes negalėsime patenkinti visų norų ir duoti visų interviu, bet tikrai bus daug bendravimo. Tiek formalaus, tiek neformalaus. Ties spaudos konferencijų formatu, tiek tiesiog pasisėdėjimo ir pašnekėjimo „ne įrašui“ formatu.

– Klausimų iš anksto žurnalistams derinti nereikės?

– Nereikės, dar nebuvo nė vieno suderinto klausimo per visus šituos aštuonis mėnesius, kai Gitanas dalyvavo Prezidento rinkimų kampanijoje. Kažkada esu paprašęs žurnalisto atsiųsti man klausimus, tai paskui pačiam burnoje negerai sugulė tie žodžiai (juokiasi). Mums užteks pasakyti temas, apie ką norite kalbėti.

– Ar buvo Rusijos žiniasklaidos susidomėjimas G. Nausėdos pergale?

– Ne, iš Rusijos žiniasklaidos dėmesio mes neturime. Vakarų žiniasklaida, kaip turbūt matėte, daugiau konstatuoja faktą be ypatingų nuomonių. Turime daug dėmesio iš diplomatinio sektoriaus, skambina ambasadoriai, derina skambučius su prezidentais, šiandien kalbėsime su Ukrainos prezidentu.

– Kada bus skelbiama daugiau komandos narių, nes kol kas viešai paminėtos tik dvi pavardės?

– Per artimiausias kelias savaites pradės aiškėti nariai. Mes rytoj, poryt sėdame dėliotis visos veiklos.

Aistis Zabarauskas

– Debatų metu G. Nausėda buvo pasakęs, kad savo komandoje norėtų matyti kariuomenės vadą Vytautą Joną Žuką ir tai sukėlė savotišką skandalą. Galbūt su juo jau suplanuotas susitikimas?

– Tą galėsiu pasakyti šios savaitės pabaigoje, dabar dar truputį per anksti, dar tikrai niekas nesuplanuota. Šiandien atidirbame oficialiuose renginiuose ir tada sėdame viską dėliotis, ir skambinti, ir imtis veiksmų.

– Šiandien įvairių verslo asociacijų atstovai jau pasisakė, kad tikisi, jog su G. Nausėda bus lengva megzti dialogą. Apskritai G. Nausėda rinkiminės kampanijos metu nuolat buvo siejamas su įvairiais verslo atstovais, ar tai netaps kliūtimi formuojant jo kaip prezidento įvaizdį?

– Pirmiausiai, Gitanas Nausėda bendraus su visais – ar tai bus menininkai, ar tai bus verslininkai, ar tai bus kariai, ar tai bus visuomenininkai. Prezidentūros durys, jis jau ir vakar tą sakė, bus atviros ir forumams, ir renginiams, ir susitikimams. (...) Užsidaryti mes negalime. Taip kad, jeigu verslas norės ateiti, durys nebus uždarytos. Jeigu kultūros žmonės norės ateiti, durys nebus uždarytos.

O dėl verslo tai aš asmeniškai norėčiau pasakyti, kad nuimkime mes tą etiketę nuo jo. Taip, yra vienetų, kurie užsiima veikla, kurią tiria teisėsaugos institucijos ir apie kurią garsiai kalba žiniasklaida, bet klijuoti etiketės visai bendruomenei negalima. Aš pats esu iš smulkaus verslo atėjęs. Ten žmonės daug, sunkiai dirba, moka mokesčius ir yra sąžiningi ir nuoširdūs piliečiai. Tai mes jų šalintis negalime.

Aistis Zabarauskas

– Kalbant apie rinkimų kampaniją, kaip ją vertinate? I. Šimonytė sakė, kad ji buvo labai nuosaiki ir gal net nuobodi.

– Mums nebuvo nuobodu. Mums buvo kartais linksma, kartais įtempta. I. Šimonytė buvo puiki konkurentė, labai patiko su ja varžytis, bet šita kampanija neturėjo didesnių rezonancinių įvykių. Taip, buvo dar prieš pirmą turą pakalbėta apie išankstinius rinkimus, Vyriausybės atsistatydinimą, bet to, kas iš tikrųjų sukrėstų, kaip kad yra anksčiau buvę su bankų krizėmis, indėlių atsiėmimu, kratomis partijų būstinėse, kurios palaikė prezidentą Valdą Adamkų, tai tokių rezonancinių įvykių čia nebuvo. Dėl to sakyčiau, kad šita prezidentų rinkimų kampanija buvo kultūringa.

– Ar G. Nausėda jau kalbėjo su kažkuriomis politinėmis jėgomis, ar jau vyksta kažkoks dialogas? O galbūt planuojami susitikimai?

– Rinkimai baigėsi vakar. Šiandien nuo 10 ryto bendravome su žurnalistais, mes dar fiziškai neturėjome laiko net atsakyti į telefono skambučius ir žinutes. Kad bus bendraujama tai tikrai, Lietuvos laukia dideli darbai ir to padaryti be visų sutarimo ir kalbėjimosi nebus įmanoma. Gitanas kalbėsis ir su partijomis, ir su konkrečiais politikais.

– Ačiū už pokalbį.