Dar vienas jau kitą rytą po rinkimų įvardytas G. Nausėdos tikslas – atverti Prezidentūros duris. „Tartis, ieškoti sprendimų – tai ir yra Prezidentūros funkcija ir aš ketinu tą funkciją vykdyti labai sąžiningai“, – tvirtino naujai išrinktas Prezidentas.

Visų darbų, anot G. Nausėdos, jis imsis subūręs stiprią ir profesionalią komandą. Ir nors jo vizija – bendras komandinis darbas, savęs su Prezidentu Valdu Adamkumi nelygina.

– Jau įvardijote du savo komandos narius: komunikacijos vadovą Aistį Zabarauską ir buvusį Kauno miesto vicemerą Povilą Mačiulį. Anksčiau, rinkiminės kampanijos metu, kaip galimus komandos narius buvote įvardijęs ir politologą Liną Kojalą bei generolą Vytautą Žuką. Ar galime ir pastaruosius laikyti Jūsų kuriamos komandos nariais?

– Ne. Šiuo atveju kalbame apie du žmones, kurie iš principo jau yra sutikę arba davę teigiamą atsakymą dėl narystės – tai Aistis Zabarauskas ir Povilas Mačiulis. Su Povilu Mačiuliu mes gerokai anksčiau esame apie tai kalbėję. O apie kitus žmones aš nieko pažadėti negaliu, nes mano vizijos gali būti vienokios, o žmonės gali turėti kitokių planų ir tas perėjimas neįvyktų.

– Pagal kokias savybes rinksitės savo komandą?

– Pirmiausia – profesionalumas ir geras savo srities išmanymas, kuris yra absoliučiai kertinė savybė. Padorumas – kas be ko.

Manau, kad man reikalingi žmonės, kurie nesistengtų pritarti manajai nuomonei, ypač tais atvejais, kai ji nėra iki galo susiformavusi, kad jie padėtų man ją susiformuoti. O jei aš turiu kažkokią išankstinę nuomonę, galėtų ir kritiškai ją įvertinti, apšaudyti ir tada galėtume priimti optimalų sprendimą, optimalų variantą.

Gitanas Nausėda

Man reikia ne pritarėjų, man tikrai reikia patarėjų, kurie suprastų savo vaidmenį ir suprastų to vaidmens atsakomybę.

– Kalbate apie tai, kad norite būti komandos nariu. Labiau kaip prezidentas Valdas Adamkus, o ne prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ar tokį Jus ir matysime – panašų į V. Adamkų?

– Tai toks truputį supaprastintas požiūris. Kad ir kaip ten būtų, ponios Dalios Grybauskaitės komandoje dirbo daug gerų specialistų. Aš tikrai ne tiek gerai žinau tą vidinę sprendimų priėmimo virtuvę, tikrai negalėčiau dabar sakyti, kad ten buvo vienasmeniški sprendimai priiminėjami, kad į patarėjų nuomonę nebuvo atsižvelgiama. Manau, kad tai pernelyg supaprastintas požiūris.


Taip, apie pono Valdo Adamkaus prezidentinę komandą aš daugiau žinau. Ir tikrai žinau, kad ji buvo pagrįsta tam tikru kolegialumu ir komandinio darbo principais. Dėl tos priežasties man tai priimtina. Tikiu komandiniu darbu, nes jau įsitikinau komandos jėga ir galimybėmis šios rinkimų kampanijos laikotarpiu.

Gitanas Nausėda
Man reikia ne pritarėjų, man tikrai reikia patarėjų, kurie suprastų savo vaidmenį ir suprastų to vaidmens atsakomybę.

Sukūrėme komandą nuo nulio ir ta komanda, kaip jūs matote, padėjo laimėti šiuos rinkimus nors tai nebuvo nusistovėjusi partinė sistema, turinti daugybę patarėjų ir padėjėjų. Tai buvo tiesiog suburta komanda šiems rinkimams ir ji pasirodė tiesiog puiki.

– Kokio ir kaip sieksite ryšio su Seimu?

– Prezidentas privalo bendradarbiauti su visomis politinėmis partijomis, todėl šia prasme taip reikėtų vertinti ir mano vizitą susitikti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovais, taip pat su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovais. Tai buvo ne noras pademonstruoti kažkokį, kaip kai kas įvertino, nusižeminimą. Jokiu būdu ne. Nuėjome ir labai aiškiai išdėstėme savo poziciją visais klausimais, kuriais buvo prašoma mūsų atsakymų.

Ėjau ten žinodamas, kad daugeliu klausimų mūsų nuomonės nesutaps ir aš išdėstysiu savąją viziją ir poziciją, kuri skirsis nuo šių frakcijų pozicijos. Pagrindinis tikslas pirmiausia buvo užmegzti ryšį, parodyti, kad mes matome už šių partijų jų rinkėją, matome to rinkėjo klausimus ir norime į tuos klausimus atsakyti, kad visi aiškiai žinotų, kokios pozicijos laikosi kandidatas į Lietuvos Respublikos prezidentus ir tada galėtų eiti ramiai į rinkimus, rinktis jiems priimtiną kandidatą.

Gitanas Nausėda

– Ar galite išskirti vieną politinę jėgą, kuria labiausiai pasitikėtumėte?

– Jeigu aš dabar pradėčiau skirstyti partijas į tas, kurios vertos pasitikėjimo ir tas, kurios nevertos, tai ko būtų vertos mano kalbos apie vienijimą ir telkimą. Man nėra gerų ar blogų partijų. Visos partijos, jei jos nori dirbti Lietuvai, man yra priimtinos, aš su jomis kalbėsiuosi.

O dėl sąlyčio taškų. Tų sąlyčio taškų netrukus atsiras. Mes juos identifikuosime kai pradėsime kalbėti apie programinius dalykus, gerovės valstybės elementus. Manau, kad tokių sąlyčio taškų gali būti tiek su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščioniais demokratais (TS-LKD), tiek su Lietuvos socialdemokratų partija, su Valstiečių ir žaliųjų sąjungą ko gero taip pat, kodėl gi ne.

Reikia žiūrėti pirmiausia pagal subjektą, pagal turinį tų sąlyčio taškų ieškoti, o ne pagal kažkokius asmeninius santykius su tų partijų vadovais.

– Kalbate apie vienijimą, apie susodinimą prie vieno stalo. Kaip susodinsite tuos, kurie, akivaizdu, nenori prie to vieno stalo sėstis?

– Niekas nebandė (šypsosi). Kai pabandysime ir jeigu tai pavyks, pasakysime: žiūrėkite, įmanoma, o jei nepavyks, sakysime: na ką gi, neįmanoma.

Gitanas Nausėda
Manau, kad tokių sąlyčio taškų gali būti tiek su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščioniais demokratais (TS-LKD), tiek su Lietuvos socialdemokratų partija, su Valstiečių ir žaliųjų sąjungą ko gero taip pat, kodėl gi ne.

Bet aš manau, kad naujai išrinktas Prezidentas iš karto įgyja tam tikrą autoritetą, aš jį vadinu moraliniu autoritetu, tautos pasitikėjimo autoritetu. Man labai svarbu, kad rinkimai baigėsi aiškia mūsų persvara. Tai labai aiškus, garbingas mandatas, kurį mums dabar reikia garbingai nešti.

Šis mandatas leidžia padaryti daug. Leidžia daug to, kas Lietuvos Respublikos Konstitucijoje juodu ant balto ir nėra įrašyta, bet nenusižengiant štai šiam trijų valdžių pasidalijimo principui, Lietuvos Respublikos Prezidentas, remdamasis šiuo savo mandatu, gali daryti įtaką ir politinių partijų veiklai. Tą aš ketinu kaip tik ir daryti.

– Iki liepos 12-osios dar yra šiek tiek laiko. Kokius darbus atliksite iki šios dienos, kai vyks inauguracija?

– Artimiausios savaitės bus skirtos susipažinti su situacija, darbų, kuriuos turėsiu perimti arba veiklos barų, kuriuos turėsiu perimti iš dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės analizė. Tą netrukus padarysiu apsilankydamas šiandien pas Lietuvos Respublikos Prezidentę.

Tada bus komandos formavimas, darbas, manau, truks keletą savaičių. Tada kontaktai, konsultacijos su politinėmis partijomis, susitikimai su partijų lyderiais siekiant geriau suprasti ir suvokti situaciją, kuri dabar yra ir valdančiojoje daugumoje, ir opozicijoje. Kokie yra planai, kokie lūkesčiai likus daugiau nei vieneriems metams iki kitų Seimo rinkimų.

Gitanas Nausėda

Manau, kad padaręs šiuos darbus galėsiu drąsiai ir iškelta galva eiti ir prisiekti Lietuvos Respublikos Konstitucija.

– Kalbėdamas žiniasklaidai kitą rytą po rinkimų sakėte, kad Prezidentūra keisis. Kaip?

– Nepriimkite šio žodžio tiesiogiai. Metaforiškai priimkite. Mes atrakinsime duris Prezidentūroje, atrakinsime ne tam, kad kažkas ten vaikščiotų, bet tam, kad būtų organizuojami forumai, kurie pakylėtų patį forumų lygį, turiu galvoje kultūrininkų, švietimiečių forumus. Galėtų juose dalyvaujantys žmonės suteikti daugiau spalvų, prasmės šiems renginiams.

Norime tuo pabrėžti, kad klausysimės, kokiomis nuotaikomis žmonės gyvena, kokie pasiūlymai gimsta jų galvose. Norime atverti Prezidentūrą ir regionų forumui, kuris galėtų tapti svarbiu veiksmu aktyvinant regionų politiką Lietuvoje, ieškant sprendimo būdų.

Tartis, ieškoti sprendimų – tai ir yra Prezidentūros funkcija ir aš ketinu tą funkciją vykdyti labai sąžiningai.

– Eidami balsuoti rinkėjai dažnai sakydavo, kad rinkosi tą, kuris Lietuvai padarys ką nors gero. Kaip manote, ką pirmiausia galėtumėte padaryti dėl šių žmonių, kokių paprastų darbų imtis?

– Reikia pradėti nuo tokių dalykų, kurie nėra labai apčiuopiami ir išmatuojami kiekybiniais rodikliais. Reikia pradėti nuo kitokios politinės kultūros, kitokio žmogiškųjų santykių modelio, pasitikėjimo atmosferos kūrimo ir kas jau kas, bet Prezidentas čia tikrai gali daug. Pirmiausia jis gali parodyti asmeninį pavyzdį, kad galima bendradarbiauti, ne konfrontuoti, o ieškoti partnerių, kolegų, visų konstruktyvių žmonių, kurie nori, kad Lietuva eitų į priekį.

Manau, kad žmonės dažnai yra pavargę ne tik nuo nepakankamų pajamų, sunkaus gyvenimo, bet ir nuo politinės konfrontacijos, kuri Lietuvoje jau nepaliaujamai tęsiasi daugybę metų. Manau, kad vieną kartą tai reikia pabaigti.

Gitanas Nausėda
Norime tuo pabrėžti, kad klausysimės, kokiomis nuotaikomis žmonės gyvena, kokie pasiūlymai gimsta jų galvose. Norime atverti Prezidentūrą ir regionų forumui, kuris galėtų tapti svarbiu veiksmu aktyvinant regionų politiką Lietuvoje, ieškant sprendimo būdų.

Taip, tai priklauso ne tik nuo Prezidento, bet jeigu kita pusė nenorės bendradarbiauti ir demonstruos savo atžagarumą, žmonės tai matys ir įvertins artėjant Seimo rinkimams. Todėl manau, kad nebendradarbiavimas, nekonstruktyvumas yra tie būdo bruožai ir tos savybės, už kurias žmonės partijų į Seimą tikrai nerinks.

– Su partijomis sieksite bendravimo, o kaip su žiniasklaida. Ar prašysite derinti klausimus iš anksto?

– Nebijau jokių klausimų. Net ir tų, į kuriuos neturiu atsakymų. Jei neturiu atsakymo į konkretų klausimą, sakau, kad šią minutę atsakyti į tą klausimą negaliu. Bet klausimų, kuriuos laikyčiau tabu, na, nebent tai būtų asmeniniai įžeidimo klausimai.