Sekmadienį rinkimuose Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai surinko 18,6 proc. balsų ir gavo tris mandatus, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 12,60 proc. balsų ir turėtų gauti dvi vietas.

Pirmadienį ryte Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje G. Landsbergis teigė, kad valstiečių pasirodymas buvo siurprizas visiems.

„Sunkiai vertinamas kaip pozityvus. Jis kelia egzistencinį klausimą valstiečiams, o ateityje matysime nuosmukį tolydžio vis didesnį“, – svarstė jis.

Į EP pagal konservatorių sąrašą išrinkti Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis ir Seimo nariai Andrius Kubilius bei Rasa Juknevičienė.

„Tiek prezidento rinkimai, tiek EP rinkimai, mano supratimu, rodo vieną dalyką – matome pozityvų poslinkį tolyn nuo populizmo politikos. Tikiu, kad Lietuva gali būti tam tikra pirmoji kregždė ES. Pažiūrėjus į rezultatus ir ten, matosi, kad gąsdinimas, jog laimės populistai, antieuropiečiai nesirealizavo“, – sakė A. Kubilius.

Jis dar teigė matantis du svarbiausius Lietuvos interesus Europoje, tai – kad šalis neįstrigtų vidutinių pajamų spąstuose, ir kad jos Rytų kaimynystėje būtų matomos pozityvios transformacijos.

Naujas I. Šimonytės vaidmuo

G. Landsbergis sekmadienį Ingridai Šimonytei pasiūlė vesti konservatorių sąrašą Seimo rinkimuose.

„Kitais metais numatomi eiliniai partijos pirmininko rinkimai. Partijos bendruomenė nuspręs, ką jie mato lyderiu.

Mano kvietimas I. Šimonytei yra vesti sąrašą, laimėjus partijai, formuoti Vyriausybę. Ji prezidento rinkimų kampanijos metu įrodė, kad gali telkti, burti labai platų būrį žmonių“, – kalbėjo konservatorių lyderis.