Antakalnyje – margumynas

Ankstyvą sekmadienio rytą į Antakalnio rinkiminę apylinkę su žmona balsuoti atėjęs ponas Romas pripažino, kad jam „visus reikalus sumaišė baigiamieji debatai“.

„Ten buvo tiek kontraversijų, kad pasirodė, kad pasirinkti yra labai sunku“, – sakė ponas Romas, kuris, paklaustas apie amžių, sakė, kad jį galima jau vadinti senjoru.

Dar labiau pasigilinus į tai, kas iš to, ką jis girdėjo debatuose, suglumino, vyras paminėjo, kad vienas iš kandidatų kalbėjo vienas kitam prieštaraujančius dalykus.

„Pavyzdžiui, vienas arba viena iš pretendentų sako: „žinote, aš sieksiu gerovės valstybės, bet mano idealas yra Margaret Thatcher ir Ronaldas Reiganas“. Tai ir galvoju, ar tas žmogus mokėsi ekonomikos arba politikos, ar žino jų filosofijas? Mane labai nustebino toks neatitikimas.

Juk žinome, kas yra „reigonomika“, kas yra „tatcherizmas“, ir kuo čia dėta „gerovės valstybė“?“, – kalbėjo ponas Romas, kuris Europos Parlamento (EP) rinkimuose balsavo už sąrašą su Vytautu Radžvilu.

Galiausiai, rinkėjas nenorėjo pasakyti, ką pasirinko.

„Abu kandidatai į Prezidentus yra labai panašaus lygio“, – sakė jis.

Dar vienas neprisistatęs vidutinio amžiaus vyras skubėdamas tarstelėjo, kad išbraukė abu kandidatus.

„Man nepatiko nei vienas, nei kitas kandidatas. Nepasitikėčiau“, – sakė jis.

39 metų Tadas sakė balsavęs už Ingridą Šimonytę.

„Nes ji labai racionali, logiškai mąstanti ir atitinka mano požiūrį“, – sakė jis ir išdavė, kad EP rinkimuose balsavo už Aušros Maldeikienės sąrašą.

Vyrai – už Šimonytę, moterys – už Nausėdą

Tuskulėnų rinkimų apylinkėje kalbintųjų nuomonės išsiskirstė panašiai – dalis prezidento rinkimuose balsavo už G. Nausėdą, dalis už I. Šimonytę.

Įdomu tai, kad Šimonytę daugiau palaikė kalbinti vyrai.

Štai 56 m. Valdas teigė, kad balsavo už „gerą kandidatę“. Jo pasirinkimą nulėmė jos patirtis, profesionalumas ir krizinės situacijos, kuriose I. Šimonytei teko dirbti.

21 metų Tadas taip pat atidavė balsą už I. Šimonytę.

„Rinkausi I. Šimonytę, nes paprasčiausiai jos idėjos ir jos požiūris man labiausiai priimtinas. Taip pat man patinka, kad kandidatė labai aiškiai išdėsto savo požiūrį. Tarp savo idėjų nedvejoja, turi aiškų požiūrį ir aiškią viziją“, – teigė jis.

33 metų Donatas paklaustas už ką prezidento rinkimuose atsakė: „Už moterį“.

Tačiau šalia buvusi jo žmona 31 metų Jelena balsavo priešingai, už G. Nausėdą.

„Šimonytė man atrodo per daug tiesmukiška. Ji daug ko nesupras, neužjaus žmonių, nepajaus to socialinio sluoksnio, su kuriuo pati nėra susidūrusi. Nausėda atrodo liberalesnis, atrodo geresnis variantas“, – teigė ji.

Už G. Nausėdą savo balsus atidavė ir dar dvi kalbintos moterys.

70 metų Regina sakė: „Už vyrus. Jau nusibodo moteris viena dešimt metų, tegu vyrai pavaldo. Manau geriau būtų“. O 46 m. Rasa savo balsą atidavė G. Nausėdai, nes juo tiki ir pasitiki: „Man jis sudaro įspūdį žmogaus, kuriam tikrai rūpi Lietuva ir mūsų žmonės“.

Vardijo savybes

„Prezidentas turi būti sąžiningas, padorus, inteligentiškas, žmoniškas, humaniškas. Turi turėti geriausius bruožus, bet svarbiausia – būti sąžiningas“, – teigė vilnietė Dalia, savo balsą rinkimuose atidavusi I. Šimonytei.

„Man ji patinka kaip asmenybė, ji turi savo nuomonę ir ta nuomonė labai pagrįsta, ji nebijo pasakyti „ne“. Patinka jos charakteris“, – kandidatės savybes vardijo vilnietė Dalia.

Vilnietis politologas Sergejus savo balsą Prezidento rinkimuose atidavė G. Nausėdai.

„Noriu, kad mūsų prezidentas būtų tas, kuris turi supratimą ir kuris nori padėti Lietuvos žmonėms, – kalbėjo vilnietis Sergejus. – Geresnis kandidatas yra Nausėda. Žmogus, kuris turi šeimą, pagalvoja ir apie vaikus, ir apie šeimas.“

Už I. Šimonytę balsavęs vilnietis Gustas teigė, kad apsispręsti buvo lengva, nes ir pirmame ture palaikė konservatorių kandidatę. „Abu centro dešinės kandidatai, bet galima įžvelgti labai daug skirtumų“, – kandidatus vertino Gustas.

Ir pirmame, ir antrame ture I. Šimonytę palaikė ir Vilniuje gyvenanti Ignė.

„Ji konkretesnė, nuomonė stabilesnė, didesnis aiškumas. Man imponavo ir jos kalba, aš pati esu tokia tvirta ir turiu savo nuomonę, dėl to man tokie žmonės imponuoja labiau. Gitanas pasirodė labiau analizuojantis, toks, kuris mąsto, kažką sako, kartais gal ne iki galo aiški pozicija“, – kalbėjo Vilniuje gyvenanti Ignė.

Kaunas – už I. Šimonytę

I.Šimonytė ir G. Nausėda buvo tie du kandidatai, kuriuos kauniečiai labiausiai palaikė pirmajame Prezidento rinkimų ture. Abu šie kandidatai dabar kaunasi antrajame ture. Panašu, kad ir šį kartą Kauno ir Kauno rajono gyventojai pirmenybę teikia I. Šimonytei.

Pirmajame ture I. Šimonytę Kaune palaikė beveik 38 proc. rinkėjų (37,72). G. Nausėda atsiliko 6 proc. – 31,71 proc. Panaši situacija buvo Kauno rajone.

Panašu, kad Kaune ir antrajame ture ir dabar turėtų dominuoti konservatorių kandidatė.

„Aš pasirinkau I. Šimonytę. Tiesiog buvo toks mano pasirinkimas, nes labiau tenkina mano poreikius“, – kalbėjo jaunas rinkėjas.

„Už Šimonytę. Ji turi labai gerą humoro jausmą“, – teigė rinkėja.

„Aš už Šimonytę. Man atrodo, kad ji rimtesnis žmogus“, – DELFI teigė rinkėjas.

„Žmona kasininkė, tai ir aš už kasininkę balsavau. Jaunimas labai palaiko Šimonytę, todėl aš manau, kad reikia pritarti jaunimui“, – teigė garbaus amžiaus rinkėjas.

„Nausėda – kaip senas kaliošas. Ji nori būti ir ant kairės, ir ant dešinės kojos, o mes labiau už dešinę koją“, – teigė rinkėjas.

„Jau po pirmojo turo jaučiau, kas pateks į antrą turą. Tą patį jaučiu ir šiandien. Kas laimės? O laimės... paslaptis, neatskleisiu. Na, gerai, pasakysiu. Tai – Ingrida. Labai faina, bendrauja tiek su jaunais, tiek su senais. Savo seną mamą slaugo. Ji tokia širdinga“, – teigė rinkėja.

„Balsavau prieš oro burbulą. Svarbu, kad tik ne oro burbulas. Kas jis toks? O gi tas, kuris stiklo name gyvena. Toks jo ir charakteris. Jei yra labai protinga moteriškė, tai ir ją reikia palaikyti. Visi žmonės apie tai turėtų pamąstyti“, – teigė rinkėjas.

Tiesa, pasitaikė ir labai aštriai prieš I. Šimonytę pasisakančių rinkėjų.

„Aš esu konkrečiai už Nausėdą. Ar žinote, kas buvo per krizę? Kaip ji finansus tvarkė? Iš mūsų atėmė ir jaučiame nuoskaudą, o kaip nejausti? Aš išdirbau 40 metų, o ji su Kubiliumi viską nuėmė. Tai kaip už juos balsuoti?“, – neslėpė garbaus amžiaus rinkėja.

Kai kurie rinkėjai teigė, jog balsuoja už G. Nausėda vien todėl, kad nepalaiko I. Šimonytės.

„Aš balsavau prieš. Šiuo atveju nepalaikiau moters“, – užuominomis savo verdiktą atskleidė jaunas rinkėjas.

Klaipėdiečiai – už G. Nausėdą

DELFI apklaustų klaipėdiečių dauguma prezidentu norėtų matyti savo kraštietį – Gitaną Nausėdą.

Vieni argumentavo tuo, kad moterys tiesiog daugiau vadovaujasi emocijomis, o ne šaltu protu, kitiems jo kandidatūra priimtina dėl jo išsilavinimo ir dėl to, kad jis turi gražią šeimą.

I. Šimonytės kandidatūrą minėjo kur kas mažiau apklaustųjų, tačiau abu varžovus žmonės vertino, kaip labai stiprius.

„Prezidentą rinkausi pagal tam tikras savybes. Pasirinkau geriausią – klaipėdietį“, – sakė uostamiestyje balsavusi moteris.

„Norėtųsi pokyčių, prabalsavau už šviežią gražią idėją ir „neužkonservuotą“ produktą“, – teigė tiesiogiai savo pasirinkto kandidato pavardės atskleisti nenorėjęs vyras.

O štai jauna mergina patikino, kad jos nuomone, prezidente turėtų tapti moteris, tačiau jos pasirinkimą lėmė ne kandidato lytis, o merginai priimtinos vertybės.

„Balsavau už I.Šimonytę. Manau, turėtų valdyti moteris. Man svarbu vertybės. Dėl G.Nausėdos, nepatiko istorija dėl jo namo ir dėl įstatymų apėjimo. Kiek aš žinau detalių, jis man netinka“, – teigė jauna uostamiesčio gyventoja.

Vyresnio amžiaus pora sakė, kad juos sužavėjo G. Nausėdos santykis su sutuoktine, tad tikisi, kad jei šis kandidatas laimės, jis neliks abejingas šeimų problemoms.

O štai kas turėtų darbuotis Lietuvos labui Europos parlamente, anot kalbintų žmonių, pasirinki buvo kur kas sunkiau. Vieni kaip geriausius kandidatus įvardijo konservatorių partijos atstovus, kiti minėjo pasirinkę konkrečiai Auršą Maldeikienę.