„Baltijos tyrimų“ direktorės R. Ališauskienės teigimu, nebelikus referendumo dėl dvigubos pilietybės klausimo, kuklesnis užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių aktyvumas šiek tiek sumažins prie balsadėžių atėjusiųjų statistiką.
Taip pat, pabrėžė ji, šiek tiek mažiau prie balsadėžių ateis ir Lietuvoje gyvenančių rinkėjų. Tokių, sociologės nuomone, daugiausiai tarp tų, kurie pirmajame Prezidento rinkimų ture balsavo už Arvydą Juozaitį.

„Pagal tai, ką matome dabar, aktyvumas turėtų perlipti 50 procentų. Jei pirmajame ture užsienyje gyvenančių dalis sudarė virš trijų procentų – tai jų aktyvumui antrajame ture esant mažesniam, turėtume tikėtis, kad galutiniai aktyvumo rezultatai sieks apie 53-54 procentus. Kartu kokiu procentu ar pusantro aktyvumas turėtų būti mažesnis ir tarp Lietuvoje gyvenančių piliečių“, – Eltai sakė R. Ališauskienė.

Ji pridūrė, kad, ko gero, didžiausia tikimybė, jog į rinkimus šį sekmadienį neis tie, kurie pirmajame ture balsavo už A. Juozaitį.

Rasa Ališauskienė

„Manau, kad daugiausiai į rinkimus neateis pirmajame ture balsavusiųjų už Arvydą Juozaitį. O kalbant apskritai apie tuos, kurie balsavo pirmajame ture, veikiausiai ateis ir į antrąjį turą, o tie, kurie nebalsavo pirmajame, vargu ar ateis apskritai šiandien“, – sakė sociologė.

Viešojoje erdvėje pasigirdusios replikos, kad abu kandidatai, Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda, esą yra labai panašūs, todėl tai gali sumažinti ir rinkimų aktyvumą, tvirtino R. Ališauskienė, yra ne visiškai pagrįstos.

Sociologės nuomone, pastarąsias savaites vykę debatai tarp G. Nausėdos ir I. Šimonytės gali versti rinkėjus neatsipalaiduoti ir ateiti dar kartą balsuoti.

Galiausiai, komentavo R. Ališauskienė, antrasis Prezidento rinkimų turas labai teigiamai paveiks dalyvavusiųjų Europos Parlamento rinkimuose statistiką.

Pasak jos, jei ne antrasis Prezidento rinkimų turas, Europos Parlamento rinkimų aktyvumas veikiausiai siektų vos kelias dešimtis procentų.

„Daug kas iki galo ir nesuprato, kad dveji rinkimai atėjo. Kai kas tik balsuoti atėję supras, kad ir Europos Parlamento rinkimai vyksta. Šiuose rinkimuose interesas gerokai mažesnis nei Prezidento rinkimuose“, – apibendrino sociologė.

Sekmadienį vykstančiuose Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose iki 13.00 val., Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, balsavo 19,87 proc. rinkėjų.