„Turbūt pirmiausia reikėtų kalbėtis apie naująją Vyriausybę, čia turbūt yra labai aiškus pirmas darbas, ir su naujais galimais ministrais kalbėtis apie tuos dalykus, kurie man atrodo patys svarbiausi“, - sakė I. Šimonytė, kuri teigė abiejuose rinkimuose balsavusi „už geriausius“.

Kandidatė patikslino, kad tai nereiškia varianto, kad S. Skvernelis atsistatydina.

„Bet kuriuo atveju Vyriausybė grąžina įgaliojimus, ir ministrų kaita yra galima. Čia, net, jei premjeras S. Skvernelis apsispręstų likti, ir dauguma yra ta pati, ir niekas nesikeičia, tai daryti kadrų pakeitimus ministrų kabinete, yra ir premjero prerogatyva. Jis taip pat gali to norėti“, - sakė I. Šimonytė.

Ji patikino, kad neturi jokių asmeninių nusistatymų prieš nei vieną ministrą konkrečiai.

„Bet, man atrodo, kad ministrams pagrindinis reikalavimas turėtų būti turėti besąlygiška premjero parama ir atrama parlamento daugumoje. Aš manau, kad šiandien yra ne vienas ministras, kuriam to trūksta. Vadinasi, reikia arba keisti žmogų, arba keisti požiūrį. Ką lengviau pakeisti, aš negaliu dabar pasakyti“, - sakė I. Šimonytė.

Kalbėdama apie tarptautinę politiką, kandidatė sakė, kad išrinkta pirmiausia norėtų vykti vizito į Varšuvą.

„Manau, kad daug objektyvių ir istorinių priežasčių, dėl kurių mūsų santykiai su Lenkija yra ypatingos svarbos. Turint mintyje, kad dabar ta situacija yra tikrai smarkiai pagerėjusi, ir santykiai yra smarkiai atšilę, manau, kad reikia tą momentą išnaudoti mūsų dviejų valstybių bendram labui“, - sakė I. Šimonytė.

Kandidatė nenumato esminių pokyčių užsienio politikoje.

„Aš manau, kad Lietuvos užsienio politika ilgą laiką rėmėsi tam tikru konsensusu, kad mūsų transatlantinė integracija ir mūsų bendrystė su ES ir NATO šalimis yra mūsų pagrindinis saugumo ir stabilumo veiksnys. Tai nelabai įsivaizduoju, kokių galėtų būti radikalių pokyčių, nes nemanau, kad aš arba mano konkurentas galėtų Lietuvą apsukti 180 laipsnių kampu, bet galbūt kai kurie akcentai galėtų būti ir kiti“, - sakė I. Šimonytė.

Tačiau ji mato prasmę daugiau dėmesio skirti bendradarbiavimui su Šiaurės ir Baltijos šalimis.

„Manau, kad mes pastaruoju nepakankamai dėmesio skiriame savo Šiaurės ir Baltijos šalių regionui, partnerystei, kuri nuo nepriklausomybės atkūrimo buvo mums labai svarbi, ir tai yra tos šalys, kurios mums labai padėjo. Tai yra tos šalys, kurios rodo geriausią pavyzdį, kaip mažos šalys gali turėti daug reikšmės taip pat ir tarptautiniais klausimais. Tai manau, kad reikėtų tą bendravimą padaryti mažiau formalų ir labiau gyvą ir aktyvų“, - sakė I. Šimonytė.

Kandidatė sakė, kad Europarlamente labai norėtų matyti tuos žmones, „kurie tikrai supranta, ką svarsto Europos Parlamentas, už ką jis atsakingas, ir už ką nėra atsakingas, ką veikia mūsų Europos parlamentarai pačiame Europos Parlamente“.

„Jie yra Europos Sąjungos Parlamento nariai – ne Lietuvos Parlamento nariai, (...) ir sprendžia tą darbotvarkę, kuri yra bendra ir svarbi visai ES. Norėčiau, kad Lietuvą ten atstovautų kompetentingi, patyrę ir suprantantys ES klausimus žmonės. Manau, kad tokių sąrašų yra bent keletas. Bet, kadangi keleto negaliu pasirinkti, tai pasirinkau vieną, kurį laikau geriausiu“, - sakė I. Šimonytė.

Rinkimų kampanija - „gal net nuobodi“

Kandidatė rinkimų kampaniją vertina „kaip korektišką, pakankamai nuosaikią ir gal net nuobodžią“.

„Todėl (nuobodi), kad daugelis kandidatų stengėsi kažkaip kartais vengti savo nuomonės atskirais klausimais, ir daugeliu klausimų buvo labai aptakios diskusijos. Gal tai ir gerai, aš negaliu pasakyti, gal tai yra tai, ko žmonėms iš tikrųjų reikia“, - sakė I. Šimonytė.

Ji tikino, kad nieko ypatingai sunkaus kampanijoje „žmogui, kuris dalyvauja politikoje ne pirmus metus, nebuvo“.

„Žinoma, grafikai įtempti, susitikimų ir renginių daug, tai visa tai truputį fizinių jėgų atima, bet išsimiegi ir vėl viskas gerai“, - sakė I. Šimonytė.

Ji nebuvo linkusi svarstyti, ar pralaimėjimo atveju, vėl kandidatuotų po penkerių metų.

„Kodėl turėčiau dabar galvoti apie tai, kas būtų pralaimėjimo atveju? Jeigu taip bus, tada ir sakysiu, ką darysiu“, - sakė I. Šimonytė.

Kandidatė Lietuvos žmonėms, išsirinkusiems naują šalies vadovą, linkėjo pasitikėjimo.

„Palinkėčiau, kad kas bebūtų išrinktas, nebūtų taip, kaip labai dažnai būna, kad nespėjame atsikelti pirmadienio ryte, ir jau žinome, kad išrinkome ne tą arba ne tuos. Tai, ką beišrinktų žmonės, linkiu visiems kitiems žmonėms tiesiog pasitikėjimo ir duoti tam žmogui ir tiems žmonėms šansą“, - sakė I. Šimonytė.

Paklausta, kur mato D. Grybauskaitę, pasibaigus kadencijai, kandidatė atsakė: „Visur, kur tik ji pati norės“.