„Europoje susidarys sąlygos palankios sausros pabaigai. Antradienį nuo Italijos per Vidurio Europą į šiaurės rytus pajudės ciklonas. Paprastai tokios trajektorijos (pietiniai) ciklonai turi labai daug vandens garų ir į Baltijos regioną gali atnešti gausius kritulius ir staigias orų permainas“, – savo pasaulio orų apžvalgoje ir prognozėse teigia mokslininkas.

G. Stankūnavičiaus skaičiavimais, ciklonas, o su juo kartu ir krituliai, Lietuvą turėtų pasiekti antradienio popietę, o ketvirtadienio pirmoje dienos pusėje ciklonas iš mūsų šalies turėtų pasitraukti.

„Su šiuos ciklonu, tikimąsi, pasibaigs sausringos sąlygos didesnėje Lietuvos dalyje. Oro temperatūra dienomis jau nekils aukščiau +22 – +24 laipsnių, tačiau naktys išliks santykinai šiltos (+8 – +13 laipsnių). Laikysis gegužės pabaigai būdingi orai. Tiesa, pietiniai ciklonai susiję ir su dideliais kritulių kiekio ir oro temperatūros kontrastais, ypač tarp vakarinės ir rytinės Lietuvos dalies“, – pastebi sinoptikas.

Nors aktyvus ciklonas, kuris gali atnešti gausius kritulius, Lietuvoje ilgai neužsibus, mokslininko teigimu, savaitės pabaigoje į Lietuvą gali atkeliauti ir kitas ciklonas. Ar tai tikrai įvyks, G. Stankūnavičius kol kas prognozuoti nesiryžta.


Mokslininkas pastebi, kad lietinga gali būti ir birželio pradžia, o po to temperatūra vėl turėtų kilti aukščiau vidurkio.

„Ilgalaikės prognozės birželio pirmai pusei numato kritulių kiekio padidėjimą šiaurinėje Europos dalyje, taip pat Pietryčių Baltijos regione ir sumažėjimą Pietų Europoje. Oro temperatūra birželio pradžioje bus arti daugiamečio vidurkio, o vėliau vėl numatoma aukštesnė. Jeigu šios prognozės bent dalinai tikslios, tikėkimės, kad sausra bus įveikta“, – savo kassavaitinėje apžvalgoje prognozuoja jis.

Tiesa, gana stiprūs krituliai ir liūtys Lietuvoje buvo prognozuoti ir pastarosiomis dienomis, tačiau daug kur lijo mažai arba visai nelijo. G. Stankūnavičius paaiškina kodėl: „Labai šiltas ir drėgnas tropinės kilmės oras vakar iš Lietuvos pasitraukė, tačiau riba skirianti skirtingas mases (vadinama atmosferos frontu) buvo pernelyg susiskaidžiusi ir silpna, todėl Vidurio ir Rytų Lietuvoje griaudėjusi perkūnija praėjo arba visai be lietaus, arba tik su labai trumpomis ir silpnomis liūtimis.

Neoficialiais duomenimis, kai kur, pavyzdžiui, į pietryčius nuo Vilniaus, tarp Naujosios Vilnios ir Skaidiškių (gal ir dar plačiau) susidarė galingi kamuoliniai lietaus debesys, kurie per nepilną valandą išliejo apie 25-32 mm lietaus. Kelios panašios lokalios zonos susidarė Lietuvos šiaurės rytuose – Ignalinos ir Zarasų rajonuose. Taigi, bent šiose keliose vietovėse pavasarinė sausra jau baigėsi, na, o kitur vis dar tęsiasi.“