70 Europos Sąjungos lyderių raginant moterį paskirti kitu Europos Komisijos ar Europos Sąjungos vadovų Tarybos prezidentu, Dalia Grybauskaitė turi labai didelius šansus, feisbuke rašo buvęs diplomatas Vygaudas Ušackas.

„70 ES politikos lyderių ragina moterį paskirti kitu Europos Komisijos ar Europos Sąjungos vadovų Tarybos prezidentu. Dalia Grybauskaitė turi labai didelius šansus. Ji – vienintelė moteris greta Angela Merkel ir nueinančios Theresa May, kuri trečiadienį įvyksiančios vakarienės metu dalyvaus formuojant sprendimus dėl naujų ES vadovų paskyrimo. Neišvengiamai kolegų – premjerų ir prezidentų akys kryps į ją“, – rašo V. Ušackas.

Pasak jo, tai bus rimtas išbandymas ir tarptautinės D. Grybauskaitės reputacijos patikrinimas.

„Būtų didelis pasiekimas ir pasididžiavimas Lietuvai, jei mūsų atstovas taptų vienu iš Europos Sąjungos lyderių“, – rašo V. Ušackas.

Atsidūrė ir britų žiniasklaidos akiratyje

Grybauskaitės pavardė minima ir „The Guardian“ straipsnyje apie tai, kad 70 ES lyderių paragino, kad bent vieną iš minėtų pozicijų užimtų būtent moteris.

Iki šiol nei vienai moteriai nėra tekę vadovauti Europos Komisijai arba Vadovų Tarybai. Šiuo metu iš 21 Europos komisaro aštuonios yra moterys, ir tik viena iš šešių EK viceprezidentų yra moteris.

Po Europos Parlamento rinkimų, 28 valstybių narių vadovai ir Vyriausybės bandys sutarti, kas vadovaus Komisijai ir Tarybai nuo lapkričio. Kitą antradienį šiuo klausimu jau planuojama darbinė vakarienė, rašė „The Guardian“.

Šis britų tinklapis vardina, kad tarp realiausių asmenų į šias pozicijas yra D. Grybauskaitė, taip pat – Pasaulio banko generalinė direktorė Kristalina Georgieva, Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde.

Tarp galimų kandidačių buvo linksniuojama ir Angelos Merkel pavardė, tačiau ji vis kartoja, kad tai jos nedomina.