Pagal gegužės 22-osios duomenis, Gitano Nausėdos išlaidos kampanijai viršija 600 tūkstančių, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatės Ingridos Šimonytės išlaidos šimtu tūkstančiu mažesnės.

606 903,69 Eur – tokia TNS apskaičiuota G. Nausėdos išlaidų suma. I. Šimonytės išlaidos – 504 534,76 Eur.

Nors pagal viešosios informacijos skleidėjų ir rengėjų pateiktas deklaracijas, G. Nausėdos išlaidos siekia 251 243,49, o I. Šimonytės – 294 578,00.

Nei vieno kandidato išlaidos, kurias deklaravo viešosios informacijos skleidėjai ir rengėjai, neviršija surinktų aukų sumos.

TNS apskaičiuotos G. Nausėdos išlaidos daugiau nei dvigubai viršija jų štabo skaičiavimus, nors jie patys galutinės sumos dar nepateikia teigdami, kad iki penktadienio vakaro dar gali sulaukti aukų iš fizinių asmenų.

Ketvirtadienio vakarą DELFI susisiekus su TNS direktoriumi Gyčiu Juodpusiu, šis teigė, kad ataskaitoje galimai įsivėlė techninė klaida. Tai, kad buvo įsivėlusi klaida, patvirtino ir penktadienio rytą.

Vis dėlto skaičiai ataskaitoje nepasikeitė. VRK politinių partijų ir ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė DELFI teigė, kad klaida buvo įsivėlusi vienoje iš eilučių, o galutinės sumos po klaidos radimo liko tokios, kokios ir buvo. Tačiau ji teigė, kad tai gross kainos (oficialios kainos, neatsižvelgiant į jokias galimas apimties ar kitas nuolaidas), todėl šios ataskaitos, anot jos, neatspindi kampanijų išlaidų.

„Katar duomenys yra pateikti gross kainomis. Jie vertina viską, atsižvelgdami į žiūrimumą ir panašiai. Ta kaina tikrai skiriasi, – DELFI teigė L. Petronienė. – Tai TNS skaičiavimai, o ne išlaidos. TNS skaičiavo pagal savo metodiką.“

Lina Petronienė
Katar duomenys yra pateikti gross kainomis. Jie vertina viską, atsižvelgdami į žiūrimumą ir panašiai. Ta kaina tikrai skiriasi. Tai TNS skaičiavimai, o ne išlaidos. TNS skaičiavo pagal savo metodiką.

Viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai patys deklaruoja kandidatų išlaidas. Šie duomenys taip pat viešinami VRK puslapyje ir jie gerokai skiriasi nuo TNS pateiktų duomenų. Pavyzdžiui, TNS ataskaitoje teigiama, kad Mindaugas Puidokas neturėjo jokių išlaidų, nors viešosios informacijos skleidėjai ir rengėjai yra deklaravę jo išlaidų, kurias jis patyrė organizuodamas savo rinkiminę kampaniją.

„Rengėjai ir skleidėjai sąskaitas išrašinėja mėnesio pabaigoje, o TNS duomenys yra užpraeitos savaitės, – teigė L. Petronienė. – Deklaracijose gali būti kiek ankstesni duomenys.“

VRK pabrėžė, kad viešosios informacijos rengėjai išlaidas deklaruoja jau paskaičiuodami ir nuolaidas. Pastarosios taip pat yra griežtai apibrėžtos – kiekvienas informacijos skleidėjas ir rengėjas VRK yra pateikęs savo kainas ir galimas nuolaidas. Šie įkainiai turi galioti visiems kandidatams vienodai.

Penktadienis - paskutinė diena, kai kandidatai dar gali sulaukti aukų savo kampanijai. G. Nausėda, savaitės pradžioje turėjo mažiau nei 200 tūkst. eurų aukų, o penktadienio ryte ši suma jau buvo gerokai paaugusi - viršijo 260 tūkst. eurų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė Ingrida Šimonytė, kuriai konservatorių partija prieš savaitę skyrė 330 tūkst. eurų, yra surinkusi 541 tūkst. eurų aukų.

Prieš savaitę I. Šimonytės štabas taip pat pateikė ir preliminarią išlaidų ataskaitą bei ragina tai padaryti ir G. Nausėdos štabą, nors ataskaitas, pagal VRK nuostatus, kandidatai turi pateikti per 85 dienas po rinkimų.

Konservatorių kandidatės štabas taip pat kreipėsi ir į VRK, kad ši ištirtų G. Nausėdos finansines išlaidas kampanijai. I. Šimonytės štabas G. Nausėdos štabą kaltina išlaidų neskaidrumu.

Po viešai iškeltų I. Šimonytės štabo vadovo klausimų G. Nausėdos štabas atsakė teigdamas, kad abejoja I. Šimonytės štabo išlaidų efektyvumu. Esą valstybės pinigai leidžiami neapskaičiuotai.

G. Nausėdos štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas ketvirtadienio rytą publikuotame straipsnyje DELFI teigė, kad skolų skaičiuoti dar neskuba, esą lauks ir skaičiuos, kiek aukų sulauks iki penktadienio vakaro.