Ne kartą dėl parlamentinių tyrimų gausos kritikuotas „valstiečių“ lyderis tvirtina, kad valdančiųjų iniciatyva pradėti tyrimai nepatenka į Seimo narių darbo prerogatyvą, todėl, pabrėžia jis, jei prokuratūra nebūtų veikiama jėgų (jų R. Karbauskis neįvardino), tyrimus galėtų vykdyti nebe parlamentas, bet ji pati.

„Jeigu naujasis prezidentas iš tikrųjų imsis spręsti Lietuvos prokuratūros klausimus, kad visos tos abejonės, kurios išsakytos žiniasklaidoje apie tai, kad prokurorams buvo daroma įtaka, bylos nutraukinėjamos, jeigu bus pokyčiai prokuratūroje, mes manome, kad reikia nutraukti visus tyrimus Seime ir atiduoti viską prokuratūrai, nes ne Seimo darbas yra atlikti šiuo tyrimus“, – po „valstiečių“ valdybos posėdžio, kuriame nuspręsta prezidento rinkimuose remti Gitaną Nausėdą, sakė R. Karbauskis.

Tačiau, pabrėžė „valstietis“, galimybė, kad jo akcentuojami pokyčiai įvyktų, rinkimus turėtų laimėti ne I. Šimonytė.

„Jei įvyks tie pasikeitimai, mums kelia abejonių, ar jie įvyktų išrinkus Šimonytę, tai tokiu atveju mes užsiimsime savo tiesioginiu darbu ir tuos tyrimus dėl brangaus skolinimosi ir dėl VILIBORO ir kitų dalykų turėtų daryti prokuratūra“, – apibendrino jis.

Tai, kad ilgainiui būtų nutraukta poveikį politiniams procesams tiriančios ir kritikos dėl neaiškaus tyrimo objekto sulaukusios laikinosios komisijos veikla, jai vadovaujanti „valstietė“ Agnė Širinskienė sako neprieštaraujanti.

„Aš manau, kad bent jau mūsų komisijos atžvilgiu tai būtų pakankamai logiškas dalykas“, - pabrėždama, kad, pasak jos, paskutiniai liudijimai tyrimą atliekančioje komisijoje jai kelią įtarimų dėl prokuratūros darbo.

„Tai rodo paskutinis liudijimas prokuroro Vagnerio, kuris atskleidė tokius sunkiai suvokiamus dalykus, kada prokuroras prašo pradėti ikiteisminius tyrimus, o tam sąlygos nėra sudaromos“, - Eltai sakė ji. Tuo tarpu dabar, akcentavo politikė, nėra tiesiog kitos išeities kaip tik vykdyti opozicijos ir ekspertų kritikuojamą parlamentarų darbą laikinosiose komisijose.

„Dabar, kad prokuratūra galėtų tai pradėti daryti, aš tikrai nematau jokių galimybių, ir tos situacijos lieka tik politiniam vertinimui, ką laikinosios komisijos Seime ir daro“, - apibendrino A. Širinskienė.

Opozicija teigia, kad valdančiųjų inicijuotos - Stasio Jakeliūno vadovaujamas tyrimas skirtas prieš dešimtmetį kilusiai krizės priežastims išsiaiškinti bei A. Širinskienės komisija, skirta tirti neteisėtą poveikį politiniams procesams – yra tiesiog įrankis menkinti ir keršyti opozicijai.